Tilbage i februar 2017 lancerede Logitech et webkamera, som skulle blive et af de mest sejlivede it-produkter i nyere tid.
Det originale Brio var et af de første med 4K-opløsning, og med en prislap på den høje side af 2.000 kroner blev det også et af de dyreste.
Nu kommer MX Brio med forbedringer på alle områder – også prisen.
Det typiske webkamera, som mange af os klipser fast på toppen af skærmen eller laptoppen, når vi skal deltage i videomøder, minder om en chokoladebar, men er udstyret med et objektiv i midten og en mikrofon bag en smal sprække i hver side.
Sådan så Logitechs originale Brio ud, og dens design ser ud til at have ”inspireret” et utal af mærker til at udvikle lignende løsninger.
Har du lyst til at læse mere om at vælge det rigtige webkamera til netop din situation – og hvordan Computerworld tester den slags værktøj, så klik på dette link:
Det nye MX Brio webkamera viderefører den oprindelige stil, men er blevet noget mindre diskret.
Selve objektivet er ikke meget større, men det er blevet meget mere synligt, fordi det omkranses af en riflet ring, der ikke bruges til optiske indstillinger – blot til at åbne og lukke et såkaldt privatlivsdæksel.
Sådan en lukkeranordning kan være rar at have for personer, der godt er klar over, at man ikke kan holde mund med tilbagevirkende kraft.
Tilslutningen til en computer foregår – som tidligere – via USB-C, og det medfølgende kabel er af god kvalitet og 1,5 meter langt.
En bundsolid kvart-tomme standard gevindbøsning på bunden af kamerahuset er rar at have til stativmontering af kameraet.
Der er også kommet mere gods i det nye MX Brio-hus, som er støbt i genanvendt aluminium og øger vægten til hele 135 gram – næsten dobbelt så meget som det originale Brio i plast og med en vægt på 73 gram.
Den testede ”civile” version kan fås i lys eller mørk grå finish til en pris på 1.699 kroner, mens business-modellen MX Brio 705 kommer i sort og er 200 kroner dyrere.
Den højere pris skyldes sandsynligvis, at 705’eren har administrator-faciliteter til centralt styret opdatering og fejlfinding via den webbaserede app Logitech Sync.
Holderen til MX Brio er lige så gedigen som kameraet. Foden til skærmens bagside har fået en vis post-it-effekt, så holderen sidder bedre fast.
Højfølsomt kamera
Kamerasektionen i MX Brio er baseret på en Starvis 4K-billedsensor på 8,5 megapixel fra Sony, som har 70 procent større pixel end den originale Brio-sensor og skal være ideel til optagelse i svagt lys.
Selve objektivet er vidvinklet og bygget med linser af glas, der er med til at sikre en høj lysfølsomhed på f/2.0 og god linearitet.
De fleste brugere – inklusive denne profil – vil sikkert overlade indstillingerne til kameraets AI-forbedrede lyskorrektion med ansigtsbaseret billedoptimering.
Krævende entusiaster og influencere med god tid har omfattende muligheder for at fintrimme indstillingerne af eksponering, farvetone, livlighed og meget mere.
Objektivets synsfelt kan sættes til 90 grader vidvinkel samt beskæres til mere fokuserende 78 eller 65 grader. Der er mulighed for fire gange digital zoom.
Logitech har også udtænkt en ”Show Mode” med et ekstra hængsel i den magnetiske holder, der gør det muligt at vippe kameraet manuelt og elektronisk rotere det 180 grader, så det kan bruges til at dele, hvad brugeren måtte have liggende på arbejdsbordet.
Opløsningen er tilstrækkelig til, at udprintede ark med 10-punkt skrift kan læses på skærmen.
En måske endnu mere nyttig feature er kameraets autofokus, som kan stille skarpt på motiver i mindre end 10 centimeters afstand fra objektivet. Det er super til præsentation af små produkter.
Da jeg testede det første Brio 4K-webkamera i foråret 2021, var jeg passende imponeret over lyden, som jeg sammenlignede med optagelser fra et speakstudie – meget tør, klar og ren på baggrund af en nærmest larmende stilhed.
Det samme kan jeg sige om det nye MX Brio: Jeg kan tale ved et niveau, der ikke distraherer eventuelle ”naboer” i rummet ret meget, og elektronikken sørger samtidig for at undertrykke min streamede arbejdsmusik så effektivt, at modtagerne af mine budskaber praktisk talt ikke opfatter den.
Hvilken softwarepakke?
Dette spørgsmål er ikke så tåbeligt, som det umiddelbart kan lyde. Logitech nøjes nemlig ikke med en enkelt driver- og værktøjskasse til deres webkameraer.
Her skal det indskydes, at MX Brio er certificeret til Microsoft Teams, Zoom og Google Meet, ligesom kameraet fungerer med Chromebook.
Hvis du er gamer eller streamer, bør du downloade og installere Logitech G Hub.
Denne app kan tilpasse de programmerbare taster på firmaets gaming-headsets og andet gaming-tilbehør, så de bliver til genvejstaster og understøtter din gaming-profil.
Til almindelig hjemme(kontor)brug anbefales appen Logi Option+ med en enkel brugerflade til webkameraer og andre Logitech tilbehørsprodukter.
Har du også MX-inputredskaber, kan de sættes op til at støtte en Office-pakke og andre populære programmer.
Og er du businessbruger af MX Brio-kameraet, er det appen Logi Tune, du bør vælge.
Her kan du aktivere en RightSight-feature, som automatisk holder kameraet zoomet ind på dit ansigt, mens du bevæger dig rundt i lokalet.
Teknikken fungerer ved at bruge en (mindre) del af billedsensorens 8,5 megapixel og lade dette udsnit følge dig rundt på sensoren. Ingen mekaniske dele!
RightSight fungerer, men det har ikke travlt.
Når jeg på min stol ruller ud til venstre eller højre i forhold til kameraet, reagerer det i løbet af et par sekunder og opdaterer min placering, så mit ansigt igen er i centrum på skærmen.
Det kan være fint til en katederforelæsning – og helt ubrugeligt til en modeopvisning.
Konklusion
Logitech MX Brio er et smart og meget velbygget webkamera med ægte 4K-skarphed, klare farver og gode billeder i såvel stærkt som svagt lys.
Kameraets avancerede mikrofonsystem nærmest eliminerer rummets akustik og leverer en meget nøgtern og forståelig lyd med effektiv undertrykkelse af støj og andre lyde fra omgivelserne.