Mens et markant flertal af socialdemokratiske borgmestre ønsker at fastholde ejerskabet af den kommunale it-kæmpe KMD, er den klart fremherskende holdning i den borgerlige lejr, at KMD bør sælges.
Det fremgår af et rundspørge til borgmestre i hele landet, som Computerworld har foretaget.
Af 56 borgmestre ønsker 21 at sælge KMD, 26 vil bevare selskabet på kommunale hænder, og ni har ikke taget stilling. Blandt socialdemokraterne står 19 salgsmodstandere over for en enkelt, der ikke vil afvise et salg. For V og K gælder det, at 18 vil sælge, mens fem er imod.
Vent til efter reformen
Hovedparten af borgmestrene, der ønsker at sætte Til Salg-skiltet ud, anbefaler dog, at man venter til efter kommunalreformen.
Det mener eksempelvis Gjerns borgmester Ella Porskær (V). Hun ønsker sig et større udbud og bedre og smidigere løsninger gennem øget konkurrence, men siger også, at det ville være vanvittigt at sælge KMD så tæt på kommunalreformen.
Ørbæks borgmester Kaj Refslund (V) er knap så forsigtig. Han ser gerne et salg ske før kommunalreformen.
- Vi oplever ikke, at KMD er specielt billig. Derudover ? som det vigtigste ? vil det givetvis tilføre KMD kompetencer at fusionere eventuelt med en international virksomhed, lyder hans kommentar.
Farligt at sælge
Blandt nej-sigerne i Venstre findes Jens Jørn Justesen fra Sallingsund. Han er ikke i princippet imod et salg, men advarer mod, at det er farligt at sælge en virksomhed, der har monopol på en række kernesystemer i kommunerne. Var der flere udbydere, kunne man godt forsøge at sælge KMD, mener han.
Nej, nej og atter nej runger fra det fra de socialdemokratiske borgmestre.
- KMD er ikke fejlfri, men det er kommunernes firma, det betjener os, og derfor bør det ikke sælges, siger Mogens Johansen (S) fra Egebjerg Kommune på Fyn, der ikke tror, at et privat firma kunne gøre det bedre.
En mere tilfreds nej-siger er Tommerups borgmester Finn Brunse (S).
Han kalder KMD velplaceret og meget dynamisk. Det er et aktieselskab, der agerer i et almindeligt marked og har den offentlige sektor som hovedkunde, og den model fungerer godt. Den kontakt, KMD har til den kommunale verden, gør, at de er meget up-to-date med kommunernes behov, mener han.
Den diametralt modsatte holdning møder man i den østjyske Rosenholm Kommune hos borgmester Richard Volander (V), der ønsker KMD afhændet.
- Jeg er dybt utilfreds. KMD skulle have været solgt for længe siden, erklærer han med den tilføjelse, at han egentlig ikke går så meget op i, hvem der ejer KMD, men han ser det ud fra et samfundsmæssigt perspektiv. Selskabets performance er sørgelig, og han bare vil have KMD op i et andet gear.
Farums Lars Carpens anlægger en økonomisk synsvinkel:
- Jeg mener, at af hensyn til både kommunerne og KMD selv bør KMD sælges. Man må forvente, at KMD opnår nogle ekstraordinært flotte økonomiske resultater i de kommende år på grund af kommunalreformen. Salgstidspunktet skal derfor times, så man opnår den bedst mulige pris. Samtidig bør KL redegøre for, hvordan der kan sikres en reel og sund konkurrence mellem it-leverandører i det kommunale marked.
I toppen af pyramiden finder man Odenses borgmester Anker Boye (S), der er formand for KMD og næstformand for KL. Han holder fast.
Skal bibeholde rollen
- KMD er et aktieselskab, der lever på markedsvilkår, og det er vigtigt, at selskabet bibeholder sin rolle. Det er en vigtig leverandør, kommunerne ikke kan være foruden, og som formand kan jeg sige, at vi ikke har planer om at sælge.
Hvad magtbalancen i KL angår, forlader den nuværende formand, Ejgil W. Rasmussen (V) politik for at gå på pension sammen med det gamle kommunekort 1. januar 2007. Hans afløsers politiske farve afhænger af kommunalvalget til efteråret.
Ejgil W. Rasmussen træder tilbage som KL-formand ved KL's delegeretmøde næste forår. Netop ved den lejlighed vil Michael Aastrup Jensen, borgmester i Randers og it-ordfører for Venstre, foreslå, at KMD bliver solgt.
Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om emnet.