Historiske mærkedage falder tæt i disse år. I 2020 var det 75-året for befrielsen, og med 2024 runder vi endnu et historiske mærke i kalenderen, nemlig slaget ved Dybbøl.
I februar 1864 fik danske soldater en møgtjans med at bemande skanserne ved Dybbøl. Som bekendt endte det fatalt.
For at markere de dramatiske dage for 160 år siden, slår Historiecenter Dybbøl Banke ekstraordinært dørene op i februar og marts.
Særrundvisningen finder sted én gang hver dag i weekenden.
På papiret skulle soldaterne ved Dybbøl afskære preusserne fra at marchere op i Jylland. I praksis en rigtig stinker. Det meste af marts 1864 blev brugt på at udbedre skanserne, som langtfra var i topform.
Rundviserne tager os med til de bidende kolde dage, hvor udmattede danske soldater, ud over gravearbejdet, blev mørbanket af granatregnen fra preussernes kanoner.
Situationen var ekstra håbløs, da Danmarks Jens’er var udstyret med forladegeværer, mens preusserne havde moderne og hurtigere bagladegeværer.
Da preusserne gik til angreb 18. april 1864, endte det forsmædeligt for Danmark. Senere kom afståelsen af landområder og et nationalt traume. Historiecenterets fortællere går i dybden med facts og detaljer. Især historien om de forældede danske geværer deler forskerne. Nederlaget havde nemlig flere årsager.
Rundvisningen foregår dels i den kolde museumsbygning og ude på skanserne, så husk gode støvler og vintertøj. Undervejs er der skruet godt op for dramaturgien med buldrende kanoner og skrig fra sårede soldater.
Det gælder om at hapse billetter online og møde op til tiden. Dørene åbnes en halv time før tid og lukkes under rundvisningen for alle andre end de tilmeldte.
Hvor: Historiecenter Dybbøl Banke, Sønderborg.
Hvornår: Lørdag klokken 14:00 og søndag klokken 11:00 marts måned ud.