Ældre læsere husker nok WOPR og spørgsmålet: ”Shall we play a game?” WOPR (War Operation Plan Response) var militærcomputeren i John Badhams film ”Wargames” fra 1983. Dens tilsyneladende uskyldige opfordring havde nær udløst Tredje Verdenskrig.
Heldigvis endte alt godt, og filmens ufrivillige helt, hackeren David Lightman (spillet af en 21-årig Matthew Broderick), fik populærkulturens seje stempel. Hvordan vi kom dertil, at hackere (også) blev helte, og hvad der siden er sket, er emnet i ny, finurlig guide.
Forfatter Kim Crawley studerer cybersikkerhed. Et passende udgangspunkt for at skrive en guide med titlen: ”Hacker Culture A to Z: A Fun Guide to the People, Ideas, and Gadgets That Made the Tech World”.
Guiden er en rundtur i en verden, hvor kodning og teknisk snilde giver status. Inden David brød ind i WOPR – naturligvis via et bakelit-telefonmodem – kendte få begrebet hacker.
I stedet talte man om drenge, der rodede med computere, rødmede i pigers nærhed og levede af fastfood. For de indviede er WOPR en underspillet reference til Burger Kings supersællert: The Whopper.
Crawley udvider forståelsesrammen ved at introducere centrale personer og firmaer i tech-branchen med rødder i hackerkulturen.
Selv om metoderne ikke altid var og er lige fine, har de fået banebrydende betydning for udviklingen af computere, software og netværk.
Flere af metoderne er blevet almene begreber, ofte med et tilhørende slangudtryk. For eksempel phreaking, hvor man prøvede at narre telefonsystemer med fløjtelyde til og zombie malware.
Crawley beskriver også henholdsvis sammenhængen og forskellen på hacker-kultur og cybersikkerhed. Hackere er ikke per definition cyberkriminelle, understreger hun. Selv om de, der har fået lagt deres hjemmeside ned af en drillenisse på 15 år måske ikke er helt enige.
Titel: Hacker Culture A to Z: A Fun Guide to the People, Ideas, and Gadgets That Made the Tech World
Forfatter: Kim Crawley