Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Fredagshilsener fra Manhattan. Vejret er muligvis en anelse bedre end hjemme i København, men ikke meget.
Det småregner og er for det meste gråt. Heldigvis har amerikanerne opfundet de dér gigantiske sportsbarer, hvor de har 42 forskellige øl på hanerne, og hvor bartenderne laver drinks og cocktails, der indeholder tilstrækkelige mængder af alkohol til at vejret bliver smukt.
Den slags (sportsbarer) har vi ikke rigtigt nogen af derhjemme, men en samling gode øl fra et velassorteret supermarked, en flaske gin og en flaske mørk rom, samt lidt sodavand anbragt foran TV'et i stuen kan vel også gøre det.
Som lovet sidste fredag bliver det en kort klumme denne gang, mest om livet her i verdens centrum, og så laver jeg en nytårsvideo i overmorgen så tæt på Times Square, som jeg kan komme.
Når I ser videoer af folk ved midnatstid på Times Square, så husk, at de har stået der siden meget tidlig morgen, at de mister deres plads, hvis de går på toilettet - og at de derfor har taget ble eller aviser på hjemmefra, så de kan tisse mens de venter.
Hvad de gør ved bleerne og aviserne undervejs tør jeg ikke tænke på.
Jeg sender nok i stedet fra et sted i nærheden af Times Square. Så er det sagt.
Mellem besøgene på sportsbarerne kan man studere de forskellige halvhøje bygninger de har banket op i tidens løb herovre og sammenligne dem med byggeprojekter i Danmark:
- Den rimeligt høje bygning, som de byggede som erstatning for de to World Trade Center-bygninger, tog i alt 11 år - fire år til planlægning og syv år til at bygge den, og den ser ud til at holde.
- Empire State Building er ens i konstruktionen hele vejen op, så man blev bedre og bedre - og hurtigere og hurtigere - for hver "runde" undervejs. Lego-princippet.
- Og den 76-etagers bygning, I kan finde ved at Google "8 Spruce Street" blev opført uden dikkedarer, selvom det nok er det mest avancerede design i historien.
Tricket var, at arkitekterne kørte flere tusinde simulationer, fordi de opdagede, at man kan bruge computere til den slags.
Siger ikke, at vi kan lære noget, men...
Læs mere i Bent Flyvbjergs bog "How big things get done".
Jeg siger IKKE, at vi kan lære noget af nogen om noget - jeg siger bare, at de herovre ser ud til at være gode til at forudse, at nye, store og uprøvede ting teoretisk set kan give problemer, selv om man endda har lavet en råskitse på en serviet først, og selv om man er dansk.
En anden pudsig detalje, som jeg talte en del med en danskfødt miljø-/geologi-type om, er, at de formentlig har verdens reneste drikkevand i New York.
De kører vandet gennem et sandfilter for at få store dimser siet fra, men det er den eneste behandling vandet behøver, når det ankommer i nogle rør (som er store nok til at køretøjer kan være i dem) fra de store reservoirer nord for byen.
Ved I, hvad tricket er? De besluttede sig for at have rent drikkevand allerede tilbage i 1890'erne, og så forbød man simpelthen landbrug og industri i de områder, hvor man ville få vand fra.
Det er da smart. På den måde har de verdens bedste drikkevand uden at skulle anlægge rensningsanlæg og tage prøver af stadigt flere mærkelige ting fra industri og landbrug.
Politifolkene er synlige
Sonja har også bemærket, at deres politi ser ud til at blive betalt for at være ude blandt deres kunder og være synlige. Det kan sagtens tænkes, at en del af de administrative folk i politiet derhjemme kunne have godt af at spadsere en tur i uniform blandt kunderne hver dag.
Og så er der jo servicen og høfligheden (glem New Jersey, men ellers...).
Selv den meget smukt indrettede, italienske restaurant i Harlem, som vi besøgte efter at have hørt på et forfærdeligt dårligt gospelkor i en nærliggende kirke, havde uangribelig service og høflighed, som næsten opvejede den virkeligt, virkeligt dårlige mad.
Well, vinen hjalp også. Bent Flyvbjerg ville formentlig være skeptisk overfor en italiensk restaurant drevet af afroamerikanere i Harlem.
Og så lige lidt om AI
Vi skal lige have en smule om AI før vi runder af: New York Times har anlagt sag mod OpenAI for kopiering af deres artikler.
Det ser ud til, at de har en pointe. Argumentet fra AI-jubeloptimister som mig er jo, at en LLM ikke bare råt kopierer en artikel, men bruger indholdet til at lære uden at gemme selve indholdet.
New York Times dokumenterer i et bilag, at de kunne finde en bestemt artikel (som uden tvivl har kostet dem en del at lave, da det ikke er gratis at have folk rendende rundt i verdens brændpunkter hele tiden) ved hjælp af ChatGPT.
Minder om Google-diskussionerne. Det bliver interessant at følge.
Jeg tror hverken internettet, Google eller AI går væk lige med det samme, men fordelingen af pengene i samfundet ændrer sig nok en smule i de kommende år.
Vores egen agent
Og skulle nogle af jer være fans af Jan Guillous 10 bøger med superagenten Hamilton, så viser det sig, at Danmark sør'me har haft en gut, Jørgen Hviid, der kunne ligne ham.
En helt vild historie ("Kommandørkaptajnens Hemmelighed"), som rulles ud i seks episoder i podcasten Det Hemmeligste Af Det Hemmelige for tiden.
Han var en kendt sportsmand i verdensklasse, han hilste jævnligt på kongen og han udførte vilde operationer i Østeuropa.
Hvis ikke det kan få en gråvejrsdag til at svinde ind, så ved jeg ikke, hvad der kan:
Introduktion til den danske Hamilton
Slut herfra. Vi høres ved i overmorgen! Så når året skal gøres op uden voksenble i nærheden af Times Square, er der i hvert fald tre emner, der (undskyld!) presser sig på: AI, sikkerhed og it-projekter. Er der noget, jeg har glemt, så skynd dig at skrive det til mig på mogensxy@gmail.com. Vi kan stadig nå at redde verden.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.