Vi har i lang tid ladet skærmene invadere vores hjem. Først tv’et, så computerne og dernæst de smartphones og tablets som vi alle knuselsker fra morgen til aften.
Men selv om det jo er meget bekvemt, at man kan kommunikere, lære og læse så meget man vil fra disse enheder, så er der også en anden side af mønten.
For de seneste år er der kommet mere opmærksomhed om vores skærmforbrug. Stadig flere eksperter er begyndt at advare mod, hvad for meget skærmtid gør af skidt for det fysiske og psykiske helbred.
Specielt børn og unge er kommet under søgelyset, da alt for sort forbrug af sociale medier kan have negativ indflydelse på selvværd, indlæring og på hjernens udvikling.
Derfor er det måske også en idé at gøre sig nogle tanker om, hvordan man mindsker den konstante brug af digitale enheder, og dét mener professor og forfatter Cal Newport at kunne hjælpe med.
I sin bog ”Digital minimalisme” beskriver han nemlig hvordan man kan komme nogle af de digitale tidsdræbere til livs.
Hans svar er, som titlen på bogen antyder, en livsstil kaldet Digital Minimalisme. Det er en tankegang, hvor man forsøger at gøre brugen af digitale enheder mere bevidst og mere selektiv, så man som forbruger vælger de enheder og apps, man føler giver værdi til sit liv.
Han argumenterer for, at de digitale enheder skaber unødvendig støj i ens liv, som blandt andet kan overvindes ved at fuldføre aktive projekter, gå lange ture og bruge tid sammen med andre.
Bogen er udgivet i 2019, men har nærmest konstant siden ligget højt på de internationale bestsellerlister og er ganske afgjort stadig værd at læse.