Artikel top billede

At opnå flotte farver med dybde og tyngde er svært i stuer med stort lysindfald, men det opnår dette Mini LED tv langt hen ad vejen. (Foto: Panasonic PR)

Test: Her er fjernsynet der kombinerer det bedste fra begge LED-verdener

Panasonic er blandt verdens bedste til farvegengivelse i OLED-tv, og i selskabet Mini LED skinner det tydeligt igennem. Der er dog tale om et kompromis, men et, som du i den grad bør kunne leve med.

Som billed-entusiast sværger jeg til OLED alene på grund af teknologiens lækre og tæt på korrekte farvegengivelse.

Men jeg vedgår, at det er på bekostning af lysstyrken og den ultra-skarphed, som du kan opnå i de bedste LED-drevne fjernsyn.

Panasonics MX950 – her testet i 55 tommer - er på mange måder et kompromis, der synes at hente de bedste egenskaber fra begge verdener via mini-LED-teknologien.

Men det er derfor også et tv i topklassen med en pris, der matcher: 12.990 kroner.

Det hele handler om billedprocessoren

Kort fortalt får du ikke den dybde i farverne i et LED, som et OLED kan levere. Det er min påstand, men du får til gengæld et billede, der har højere lysstyrke og er lettere at håndtere i stuer med meget lys.

Nu er Panasonic ikke verdensmester i billedgengivelse, og selskabet får da også sine paneler fra tredjepartsleverandører som så mange andre.

Men Panasonic har gang på gang vist, at selskabet har styr på farvegengivelsen.

Det er ikke mindst på gløden og dybden i billedet – især på OLED – at Panasonic har et forspring. Og det skyldes ikke mindst selskabets billed-processor, der i den grad har styr på algoritmerne.

Det er det, der afgør farverne med mere, når forskellige billeder toner frem på din skærm. Det er uanset, om det er den nyeste Star Wars, en tibetansk sneleopard eller Ulla Terkelsen, der toner frem.

Ulempen ved OLED kan være lyset – intensiteten i det. Der er ikke helt så meget smæk på som i de bedste LED. Det ses især i dagslys.

Lige ved og næsten

Dette Mini LED kan i den grad lyse op, men aldrig på en unaturlig facon. Vælger du gaming mode og 120 Hz vil du få unaturlige farver. Men det vælger du heller ikke til tv-kigning.

Vælg en af film-indstillingerne i menuen – eller Dolby Vision, hvis du har noget tilsluttet, der understøtter det, for eksempel et Apple TV, og du er kørende.

For nu er farverne med god dybde og intensitet samtidig med, at billedet let kan bruges i dagslys.

Der er er ikke den glød, dybde og varme, som jeg holder så meget af fra de bedste OLED. Det er især de små nuancer og overgange mellem farverne, der ikke helt spiller.

Billedet er meget ”glat” og meget fint. Med det mener jeg, at billedet er fyldt med detaljer, men på en meget naturlig facon.

Så der er tale om et kompromis, men et rigtigt godt af slagsen. Og som sagt også til en pris, hvor du reelt kan få et godt OLED-fjernsyn.

Knap så smart smart-tv

Den høje pris skyldes blandt andet at det kan køre høj opdateringsfrekvens og i øvrigt – hvilket jeg kan bekræfte – kan bruges til en bred vifte af brug. Om det er gaming, almindeligt tv eller streaming, så klarer det alt ret godt.

Herunder også lyden, der er overraskende stor og med god surround-lignende effekt.

Den har samtidig en god tyngde, hvilket ikke mindst skyldes en mindre, men effektfuld basenhed, der er monteret på bagsiden af panelet.

Det gode men ikke billige kompromis

Indrømmet – jeg ville ikke selv vælge dette tv. Men alene på grund af, at jeg ikke vil gå på kompromis med tv-billede kvaliteten.

Skulle jeg derimod have et allround tv til hele familien, der bruger det i stuen med stort lysindfald, tilsluttet gaming konsol med mere. Ja så er sagen en anden.

For der er tale om et kompromis, men et af høj kaliber, hvorfor jeg ender på et fint 4-tal trods den halvhøje pris.


Loading ikon