Godmorgen og velkommen til ugens sidste omgang morgenbriefing fra Computerworld.
Thomas Møgelbjerg takker af som morgenvagt i denne omgang. I næste uge får I fornøjelsen af min veloplagte kollega Niels de Boissezon.
God weekend og god læselyst.
Ringsted Kommune meldt til Datatilsynet
Ringsted Kommune har mistet et USB-stik med følsomme og fortrolige oplysninger.
I en pressemeddelelse skriver kommunen, at de ikke har det fulde overblik over, hvilke data der ligger på USB-stikket, men at de ved, at det vedrører voksenhandicapområdet, og at den blandt andet indeholder helbredsoplysninger på borgere og medarbejdere, faktureringsoplysninger og lignede.
USB-stikket blev væk i forbindelse med en opgaveoverdragelse, og det er ikke krypteret eller på anden måde teknisk sikret. Det udelukkes ikke, at oplysningerne kan misbruges, hvis det findes og stadig er brugbart.
Sagen behandles som et brud på kommunens datasikkerhed, og derfor er sagen anmeldt til Datatilsynet.
Kasper Sonne, direktør i Ringsted Kommune, siger:
”Dette er en meget alvorlig sag, både fordi der er tale om personfølsomme oplysninger, og fordi det er en klar overtrædelse af vores interne retningslinjer for, hvordan vi behandler borgernes og medarbejdernes oplysninger. Der er ingen tvivl om, at vi efter denne sag skal indskærpe reglerne, men også vurdere om vores procedurer er gode nok."
EU sakker bagud på AI-investeringer
Investeringer i kunstig intelligens stiger hastigt i hele verden, men EU kan langtfra følge med USA, når det kommer til private investeringer.
Derfor havde Dansk Erhverv i går, torsdag, inviteret digitaliseringsministeren, internationale eksperter og erhvervsledere til debat for at svare på, hvordan EU kan konkurrere og få succes med AI.
Her er et udpluk af nogle pointer fra The CopenhAIgen Forum, der blev afholdt for første gang af Dansk Erhverv på Børsen.
”Det er vigtigt, at både myndigheder og virksomheder sikrer, at AI bliver brugt på en sikker måde. Vi er nødt til at finde den rette balance, hvor virksomheder kan bruge AI til at vokse samtidig med, at det er sikkert,” sagde Marie Bjerre (V), digitaliseringsminister.
Og Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, sagde:
"For os er AI ikke bare et buzzword. Jeg kan ikke besøge en eneste virksomhed, uden at man snakker om AI, AI, AI. Det er en gamechanger, ikke bare i Danmark, men i hele verden. Vi skal fremme teknologi i stedet for at stå på sidelinjen.”
AI sparer modegiganten for 800 timers manuelt arbejde
Vi bliver ved med kunstig intelligens lidt endnu, og en af de nordiske virksomheder, der er med til at fremme AI i Europa.
Den svenske modeplatform Boozt har 162.000 produkter på sin hjemmeside, og her bliver AI flittigt brugt for at nedbringe manuelt arbejde. Det skriver Børsen.
Boozt bruger blandt andet AI-billedgenkendelse til at registrere tøjets farve, kategori og vaskeanvisning, så medarbejderne slipper for manuelt at skulle indtaste oplysninger hver gang et nyt produkt skal lægges online.
Og så sender Boozt hver dag cirka 20.000 pakker afsted fra sit 88.000 kvadratmeter store lager i Sverige. Her bruger AI til at lave forudsigelser om, hvor meget kunderne bestiller, hvor mange nye produkter, der kommer ind, og hvor mange pakker, der sendes retur.
It-selskaberne Inpadi, Dige & Co IT og Firstline IT fusionerer
Hele tre it-selskaber bliver nu til ét med den gennemførte sammenlægning af Inpadi, Dige & Co IT og Firstline IT.
Organisationen ”det nye Firstline IT” bliver nu en full-service it-leverandør og vil i fremtiden ledes af de erfarne branchefolk Martin Ulstrup Jensen, Lars Dige, Kim Hansen og Emil Hempel i topledelsen.
”Med denne fusion er det min vurdering at Firstline IT sparer 3-4 års udvikling, da vi med eget hostingcenter og egne konsulenter, ikke længere skal trække på eksterne samarbejdspartnere. Helt fra starten har det været målet at få disse forretningsområder ind i Firstline IT, så̊ det glæder mig at det kan ske hurtigere end forventet.” siger Martin Ulstrup Jensen i en pressemeddelelse.