Forældet it i København kan koste liv

Alarmcentralen i Storkøbenhavn har som landets eneste ikke fået penge til at købe udstyr, som kan lokalisere alarmopkald fra mobiltelefoner. Det betyder, at man ikke kan være sikker på at sende de redningskøretøjer, der er tættest på en ulykke. Og det kan i værste tilfælde koste liv. Borgmester Søren Pind (V) vil nu finde nogle penge.

Mens alarmcentralerne i resten af landet fra januar 2006 får it, der kan lokalisere ulykker, der er alarmeret med mobiltelefoner, må de 1,2 mio. indbyggere i Storkøbenhavn fortsat leve med risikoen for, at ambulancen bliver forsinket eller måske aldrig finder ulykkesstedet.

I København er der endnu ikke sat penge af til en opgradering af alarmcentralens udstyr, så det kan vise på et digitalt kort, hvor anmelderen ringer fra, oplyser Bygge- og Teknikforvaltningen.

? Hvis vi ikke får det her system og dermed en bedre angivelse af, hvor ulykkerne er sket, kan det komme til at koste liv. Det kan ske, at vi ikke får sendt de redningskøretøjer, som er tættest på ulykken, og så kan der gå rigtig mange minutter, før vi når frem til skadestedet. Så kan en person være omkommet eller deres skader kan være blevet voldsomt forværret, siger chefen på alarmcentralen i København, Kim Jakobsen.

Han er træt af, at han ikke får mulighed for at udnytte den ny teknologi til at redde liv.

Ved ikke hvor de er

? I en lang række situationer kan vi spare flere minutter og dermed komme hurtigere ud og hjælpe folk med det nye udstyr. Vi oplever i dag meget store problemer med borgere, der har svært ved at fortælle, hvor de er, når de ringer til os, siger han.

? I vores område har vi hele ni motorveje, og folk ved ofte ikke, om de for eksempel kører på Helsingørmotorvejen eller Hillerødmotorvejen. Uden det her system går der længere tid, før hjælpen når frem, og der er stor sandsynlighed for, at vi tager fejl eller slet ikke finder borgeren, der ringer, siger Kim Jakobsen.

Alarmcentralen i København, som han er chef for, dækker Københavns og Frederiksberg Kommune samt Københavns Amt - et område med 1,2 mio. indbyggere. Kim Jakobsen mener, at netop i sådan en område er det nye udstyr nødvendigt.

Vi har masser af uheld

? Jeg ser ingen særlig grund til, at netop København skal undvære systemet frem for resten af landet, vi har jo en stor mængde færdselsuheld hver dag, advarer Kim Jakobsen, der mener, at der skal tages nogle beslutninger her og nu, hvis København skal nå at få systemet til januar.

Konsekvensen af, at alarmcentralen ikke kan se hvor folk med mobiltelefoner ringer fra, kan blive ganske alvorlige. I 2003 omkom to personer og fire blev kvæstet ved en tragisk ulykke på motorvejen ved Vejle.

Syv ambulancer blev sendt af sted, men de kørte rundt i motorvejssystemet i hele 25 minutter og ledte, inden de fandt ulykkesstedet. Årsagen var, at ulykken blev anmeldt via mobiltelefoner, og hverken anmelderne eller alarmcentralen kunne finde ud af præcis, hvor ulykken var sket.

Ifølge Kim Jakobsen har alarmcentralen i København i lang tid efterlyst det nye system, som resten af landets alarmcentraler får til januar næste år. Men foreløbig er der ikke sket noget, fordi Købehavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt, der står bag alarmcentralen i københavnsområdet, hidtil ikke har kunnet blive enige med staten om, hvem der skal betale systemet.

Ingen statslig betaling

Staten betaler nemlig driften af alle alarmcentraler i Danmark, undtagen den i Storkøbenhavn, som af historiske årsager drives for kommunale og amtslige skattekroner.

? Ejerne af alarmcentralen i København har brugt meget tid på organisatoriske ændringer frem for konkret indhold i alarmcentralens arbejde. Og det gør, at de moderniseringer, der løbende skulle være foretaget herinde, ikke er sket, siger Kim Jakobsen

Efter at Computerworld har gjort Københavns Bygge- og Teknikborgmester Søren Pind (V) opmærksom på problemet, vil han tage sagen op på det næste møde i Bygge- og Teknikudvalget, som afholdes 10. august i år.

? Det kan ikke være rigtigt, at København er det eneste sted i landet, man ikke har et system, der kan lokalisere alarmopkald fra mobiltelefoner. Det skal der findes penge til, lover Søren Pind.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, der bringer mere stedbestemmelse af mobilopkald.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere