Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Norlys siger ja til at købe Telia / Regeringen præsenterer strategi for kvanteteknologi / Hollywood-forfattere genoptager arbejdet efter AI-protester

Norlys siger ja til at købe Telia. Regeringen præsenterer strategi for kvanteteknologi. Hollywood-forfattere genoptager arbejdet efter AI-protester. Kina vil satse på disse 14 teknologier. EU vil have big tech til at stramme op.

Velkommen til torsdagens morgen-briefing fra Computerworld. Din oversigt denne morgen er udarbejdet af Dan Jensen.

Norlys siger ja til at købe Telia

Et stort flertal i Norlys’ repræsentansskab - der består af 669 medlemmer - stemte onsdag eftermiddag ja til, at Norlys overtager Telias danske forretning.

87 procent af repræsentantskabet stemte ja til handlen, der blev aftalt mellem parterne i slutningen af april og endeligt underskrevet for et par uger siden.

Norlys betaler 6,25 milliarder kroner for Telia Danmark.

Du kan læse mere om baggrunden for, at Telia trækker sig ud af Danmark efter næsten 30 år her: Derfor opgiver Telia-koncernen den danske forretning efter næsten 30 år på dansk grund.

Regeringen præsenterer strategi for kvanteteknologi

Regeringen præsenterer om få timer - klokken 09:00 - sin nye strategi for kvanteteknologi for offentligheden.

Det sker på et pressemøde med deltagelse af erhvervsminister Morten Bødskov (S), forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Den nye strategi hedder 'National Strategi for Kvanteteknologi', og den vil ifølge regeringen sætte 'fokus på, hvordan der kan udvikles og bruges kvanteteknologi både i erhvervslivet, i forskermiljøet og for at styrke Danmarks sikkerhed.'

Hollywood-forfattere genoptager arbejdet efter AI-protester

Efter næsten fem måneder er Hollywoods manuskript-forfattere klar til at genoptage arbejdet.

Det skyldes, at deres fælles interesseorganisation, Writers Guild of America, har indgået en aftale med Hollywoods store filmstudier, som blandt andet regulerer deres brug af AI-skabte manuskripter og lignende.

Manuskript-forfatterne er hunderæde for, at AI-værktøjerne relativt hurtigt vil blive i stand til lynhurtigt at skrive dem af banen.

Den nye aftale giver blandt andet bedre betaling og gør, at den enkelte manuskriptforfatter kan anvende AI, men at et Hollywood-studie ikke kan kræve, at de gør det.

Du kan læse hele aftalen her.

Kina vil satse på disse 14 teknologier

Kina vil i det kommende år satse på 14 teknologier, meddeler Kinas ingeniør-akademi, der hvert år står bag en liste med de teknologier, som Kina især finder vigtige.

På listen finder vi blandt andet processorer, sensorer, kvantecomputere, it-sikkerheds-teknologier og AI.

Desuden vil Kina satse på udvikling af teknologier til 6G og a andre netværks-teknologier, ligesom Kina vil prioritere udviklingen af et netværks-system til brug på havet.

Du kan læse mere om listen i denne kinesiske artikel.

EU vil have big tech til at stramme op

EU-kommissær Vera Jourova opfordrer Alphabet, Google, Microsoft, Meta og TikTok til at gøre mere for at håndtere det, som hun kalder for Ruslands ‘masse-manipulations-våben’ op til europæiske valg.

Hun peger på, at Elon Musks X - tidligere Twitter - har den allerstørste andel af falske opslag, som er skabt med henblik på at manipulere brugerne i bestemte retninger.

Slovakiet har netop afholdt valg, og her blev informationsstrømmene overdynget med en regulær kaskade af falske nyheder. EU er bekymret over udsigten til, at det samme vil kunne ske i forbindelse med det polske valg næste måned og valg til EU-Parlamentet i 2024.

“Den russiske stat forurener vores informations-rum med halve sandheder og løgne med henblik på at skabe et falskt billede af, at demokrati ikke er bedre end autokrati,” siger Vera Jourova, der selv er fra Tjekkiet.