Artikel top billede

Intriger i verdensklasse: Klassisk historisk serie holder endnu

Serien Rome på HBO Max skildrer på enestående flot vis afgørende år i Roms historie. Det er blodigt, vulgært, intelligent, spændende og så ganske afgjort slet ikke for børn.

De seneste 10-15 år er blevet betegnet som tv-seriernes guldalder, og med den enorme mængder streamingmateriale af tårnhøj (og undertiden knap så høj!) kvalitet, der hele tiden vælter ud på markedet, går ældre guld nemt i glemmebogen.

Derfor er det måske på sin plads at vippe med fanen for en af de allerbedste historiske serier, der nogensinde er produceret – men som mange i dag slet ikke kender: Nemlig de to sæsoner af Rome, der stadig er tilgængelig på HBO Max.

Serien skildrer en række afgørende år i Roms historie set gennem øjnene på de to soldaterkammerater Lucius Vorenus og Titus Pullo.

Man kommer helt tæt på Julius Cæsars storhed og fald, på Markus Antonius og Kleopatra, den vege og forræderiske Brutus, Cato, Cicero, den senere kejser Augustus og mange, mange flere.

Det er blodigt, vulgært, intelligent, spændende, intrigefyldt og så ganske afgjort slet ikke for børn. Samtidig er der en stjernerække af skuespillere med, som gør det bragende godt.

Rome udmærker sig også ved den omhyggelige bagvedliggende research og nøjagtighed i gengivelsen af den klassiske bystat. Så interesserer man sig bare en smule for perioden, er serien uomgængeligt pensum.

Samtidig udmærker den sig ved at indeholde en lang række komplekse karakterskildringer, der udvikler sig over tid.

Dertil kommer en næsten uendelig mængde personbårne og politiske intriger, der efterlader selv de dekadente hovedpersoner i den moderne storserie Succession i støvet.

Så selv om serien oprindelig blev sendt i årene mellem 2005 og 2007 og således er af ældre dato, så er den i dén grad stadig værd at have in mente.

Især nu, hvor efteråret så småt er på vej og det måske alligevel bliver småt med nyt på seriefronten pga. den igangværende forfatter- og skuespillerstrejke.

Uanset om man så kommer for historien, de blodige intriger eller for begge dele.

Titel: Rome
To sæsoner, kan streames på HBO Max