Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Mobilmarkedet vil falde gennem 2023 / Massefyringer hos it-giganterne drypper ikke af på Danmark / Systematic åbner københavnsk afdeling for at tiltrække it-arbejdskraft.

Mobilmarkedet vil falde gennem 2023. Massefyringer hos it-giganterne drypper ikke af på Danmark. Systematic åbner københavnsk afdeling for at tiltrække it-arbejdskraft. Pulje til frivilligindsatser til it-hjælp er på vej til oktober. IT-Branchen om ny finanslovsforslag: Vi venter stadig på hjælpen til SMV'erne.

God-mandag-morgen og velkommen til ugens først morgenoverblik.

På tasterne denne uge er Ditte Vinterberg Weng.

Rigtigt god fornøjelse.

Mobilmarkedet vil falde gennem 2023

Ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne, vil der i hele 2023 blive solgt 4,7 procent færre smartphones end i 2022.

Det er et lidt større fald end forventet, da man først havde kalkuleret med 3,2 procent.

Inflation og det økonomiske prs på forbrugerne får skylden for det større fald.

Salget i 2023 vil altså forventes at ende på 1,15 milliarder solgte mobiltelefoner. IDC forventer større salg i 2024, som beregnes til at stige med 4,5 procent.

Det skriver Berlingske.

Massefyringer hos it-giganterne drypper ikke af på Danmark

Selv om store tech-giganter har fyret i massevis over de sidste år, så er de mange ledige it-professionelle ikke dryppet af på danske virksomheder i synlig stil endnu.

Sådan lyder konklussionen fra IT-Branchen. I en årlig undersøgelse tilkendegiver 47 procent af it-selskaberne at måtte opgive at besætte en stilling, fordi der ikke var kvalificerede ansøgere.

"Generelt er branchen stadig hårdt presset af manglen på medarbejdere. Det går her og nu ud over omsætningen, fordi de må sige nej til ordrer. Og endnu værre er det, at det på den lange bane går ud over konkurrenceevnen, fordi en stor del af virksomhederne også må udskyde innovation og videreudvikling," siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation hos IT-Branchen ifølge Finans.

Der er dog nogen danske selskaber, der mener at mærke mulighederne gry i de interne it-afdelinger. Det kan du læse mere om her.

Systematic åbner københavnsk afdeling for at tiltrække it-arbejdskraft

Og for at følge op på konsekvensen af ovennævnte status på it-jobmarkedet, så har flere selskaber valgt at åbne afdelinger i København, for at gøre arbejdet i virksomheden mere attraktivt for it-professionelle.

Blandt andet har Aarhus-baserede Systematic sat alle sejl ind på at få besat 200 nye it-udviklere. Derfor slår selskabet nu dørene op til en København-placeret afdeling, der skal hive den nødvendige arbejdskaft til virksomheden.

"Vi har en god base i Aarhus, men vi kan ikke bare skaffe så mange nye folk med den hastighed her. Kunne vi finde hundrede nye it-specialister her, havde vi gjort det. Men der er flere mennesker og flere uddannelsesinstitutioner i København," siger Michael Holm, der er administrerende direktør og hovedejer af Systematic.

Det skriver Finans.

Systematic tæller 1.100 ansatte i dag.

Pulje til frivilligindsatser til it-hjælp er på vej til oktober

Fra 10. oktober 2023 og frem til 15. november 2023 klokken 12.00 kan civilsamfundsorganisationer søge en tilskudspulje, der skal støtte op om it-hjælpen til borgere, der har svært ved selv at finde rundt i den offentlige digitalisering og -sikkerhed.

"Det er en god idé at gå i gang med at planlægge jeres projekt allerede nu", lyder det fra Digitaliseringstyrlesen, der lige nu har sendt bekendtgørelsen til høring.

"Fristen for høringsvar er den 25. september 2023, og Digitaliseringsstyrelsen forventer, at bekendtgørelsen træder i kraft medio oktober," lyder det.

Om selve puljen lyder det:

"Frivillige over hele landet yder en stor og nogle gange overset indsats for digitaliseringen i Danmark. Samtidig stiller nye digitale løsninger og kompleksitet i hjælpeopgaverne høje krav til de frivilliges kompetencer. Derfor er det nødvendigt, at de frivillige løbende har mulighed for at tilegne sig nye kompetencer og aktuel viden."

Du kan læse mere i høringsbrevet her.

IT-Branchen om ny finanslovsforslag: Vi venter stadig på hjælpen til SMV'erne

"Den netop offentliggjorte finanslov viser gode takter på enkelte vigtige områder som iværksætteri og kvanteteknologi. Desværre venter vi stadig på regeringen i forhold til Danmarks fremtidige digitale strategi og hjælpen til SMV’er reduceres."

Sådan starter et indlæg fra IT-Branchens officielle hjemmeside.

I mandags blev forslaget til Danamrks nye finanslov publiceret, og flere it-organistioner har allerede konstateret, at endnu en gang, er det digitale område blevet underprioriteret.

Dog er der lagt ekstra midler til side til blandt anet iværksætteri og kvanteteknologi.

Men det er altså ikke nok til at imponeret brancheorganisationen, der efterlyser flere penge til digitaliseringen af små og mellemstore virksomheder, samt udarbejdelsen af en dansk digital strategi.

I alt skærer regeringen 13,9 millioner kroner på området med den nye finanslov.

Og så er IT-Branchen begyndet at blive utålmodig med at se en ny digital startegi som skal afløse dén, der udløb for tre år siden i 2020.

”Vi har siden 2020 ventet på en ny digitaliseringsstrategi. Det er ærgerligt, at regeringen ikke har brugt ventetiden på at finde flere midler. Vi får svært ved at løfte det fulde digitale potentiale, og indhente det digitale efterslæb, vi har oparbejdet på grund af de seneste års passivitet,” siger Natasha Friis Saxberg.

Læs hele indlægget her.