Artikel top billede

(Foto: Forsvarsministeriet)

Danmark med i første EU-projekt til støtte for Ukraine: Vi skal levere både cybereksperter og -kapaciteter

Tilbage i maj blev Danmark - som det næstsidste land i Europa - optaget i EU's 'Permanente Strukturerede Samarbejde' (PESCO). Men først nu skal vi for første gang bistå med støtte til et fælles europæisk forsvar. Det bliver i dette første projekt via cyberkapaciteter til Ukraine.

Danmark skal udsende et cyberreaktionshold til Ukriane, i forbindelse med et officielt EU-projekt, som Danmark netop er optaget i.

I maj blev Danmark stemt ind i EU's 'Permanente Strukturerede Samarbejde' (PESCO), på forsvarsområdet. Ved samme lejlighed blev de sidste rester af det forsvarsforbehold, som Danmark engang havde på EU-området, fjernet.

PESCO er et permanent forsvarssamarbejde blandt medlemsstaterne, som det idag kun er Malta, der ikke er med til at løfte.

Målet med samarbejdet er at sikre en øget koordination af landenes forsvarspolitik. Derudover er PESCO et projektbaseret samarbejde, hvor grupper af lande kan gå sammen om enkelte projekter.

Det PESCO-projekt, som Danmark nu skal være med til at bidrage til, betyder i praksis, at Danmark nu skal bistå med danske eksperter og kapaciteter.

”Det er et projekt, som giver rigtig god mening for Danmark at være med i. Cyber er en dansk styrkeposition, og Danmark kan derfor bidrage til et stærkt fælleseuropæisk cyberforsvar ved at bringe den cyberekspertise og cyberkapacitet, vi har i spil der, hvor det kan gøre en forskel”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen i et indlæg om projektet på forsvarsministeriets egen hjemmeside.

Forsvarsministeren deltog onsdag i et møde i EU-forsvarsministerkredsen i Toledo. Her drøftede ministrene blandt andet EU’s militære støtte til Ukraine.

Ministeren håber, at den danske deltagelse i PESCO-projektet nu vil gøre det muligt for Danmark at bidrage til, at der sikres et højere niveau af cybersikkerhed blandt EU-landene og disses partnere, EU's institutioner samt i EU’s missioner- og operationer.

Projektet, lyder det i indlægget. har blandt andet været aktiveret for at støtte Moldova, ligesom Ukraine har anmodet om assistance fra projektets cybereksperter.

Fra den litauiske forsvarsminister Arvydas Anušauskas, der er koordinator-land for projektet, lyder det om den danske deltagelse:

”På vegne af projektgruppen byder vi Danmark varmt velkommen som nyeste medlem af vores multinationale foretagende, hvor vi nu er ni deltagende medlemsstater. Det er et historisk øjeblik efter Danmarks skelsættende beslutning om fuldt at tilslutte sig EU’s Fælles Sikkerheds- og Forsvarspolitik."

Desuden lyder det fra Anušauskas:

"Litauen har historiske og meget tætte forsvarsbånd med Danmark, og vi er særligt glade for at kunne udvide vores samarbejde om cybersikkerhed og gensidig støtte med Danmark i rammen af EU."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere