Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Begyndertips til Windows 2000

Det er faktisk ret let at sætte flere pc'er med Windows 2000 på samme internetforbindelse, og det er også en smal sag at have flere brugere på en pc. Til sidst ser vi på, hvordan man får Windows 2000 til automatisk at køre et program.

Flere pc'er

Windows 2000 kan langt mere end for eksempel Windows 98 - og styresystemet gør tingene på andre måder. Her er nogle begyndertips, der kan hjælpe med at lave hjemmenetværk med fælles adgang til internet, definere flere brugere samt køre programmer på faste tidspunkter.

Står man i den situation, hvor man gerne vil koble flere pc'er med Windows 2000 på internettet, så kan det let lade sig gøre, om end det kræver, at man har et fysisk netværk. Det vil sige, at man skal have netværkskort i hver enkelt pc, og at der skal trækkes kabler eller etableres en trådløs forbindelse mellem disse pc'er. Derudover kan det være en fordel at bruge en hub.

Når der først er etableret et netværk, så er resten lige til - Windows 2000 indeholder alle de funktioner, der skal bruges. Tag den pc, som allerede er forbundet til internettet, vælg Startmenu > Indstillinger > Kontrolpanel og klik derefter Netværks og Opkaldsforbindelser.

Højreklik på den internetforbindelse, som skal deles af pc'erne, og vælg Egenskaber. Klik herefter på knappen Deling, og kryds af i boksen "Aktiver deling af internetforbindelse for denne forbindelse" og i boksen "Aktiver opkald efter behov". Det sidste medvirker, at en når en anden pc på netværket tager forbindelse til internettet, så vil denne pc automatisk ringe op fra modemet. Hvis man har ADSL, kan man undlade denne funktion.

På de andre pc'er i netværket skal man sørge for at kontrollere, om de er sat op til at kunne modtage en IP-adresse automatisk. Dette er godt nok standardinstillingen for et lokalt netværk, men det skader jo ikke at kontrollere det: På hver pc i netværket skal man lokalisere LAN-forbindelsen, og dette gøres ved at åbne Netværkssteder, højreklikke på LAN-forbindelsen og derefter vælge Egenskaber. Vælg internetprotokollen TCP/IP og klik på knappen Egenskaber. Kontroller at boksen "Hent automatisk en IP-adresse" er krydset af. Vælg herefter OK.

Derefter skal alle applikationer, der har adgang til internettet, rekonfigureres. For eksempel skal Internet Explorer ændres til at bruge den nye delte internetforbindelse på det lokale netværk. I Internet Explorer vælges Funktioner > Internetindstillinger og klik så på Forbindelser. Kryds af i boksen "Ring aldrig til en forbindelse", og klik derefter på LAN-indstillinger. Under Automatisk Konfiguration skal man sørge for, at begge felter ikke er afkrydset, samt at "Brug af proxyserver" heller ikke er afkrydset. Klik på OK, og så er mangler man kun resten af sine applikationer.

Flere brugere

Windows 2000 er blevet fremstillet med henblik på at være en platform for firmaer. Derfor er styresystemet designet til at kunne håndtere flere brugere med forskellige rettigheder. Hver person, som skal bruge pc'en, skal oprettes med en brugerprofil. Vælg Start > Indstillinger > Kontrolpanel og klik herefter på Brugere og adgangskoder. Klik på Tilføj og tildel brugernavn og adgangskode. Derefter skal man vælge hvilket adgangsniveau, brugeren skal tildeles. Udover Administrator er der to muligheder, Standardbruger og bruger med begrænset adgang.

Bruger med begrænset adgang: Dette er den bedste kategori for børn, nybegyndere og skødesløse brugere. Brugere i denne kategori kan ikke få adgang til andre brugeres data, og hvis drevet er formateret som NTFS, så kan brugeren heller ikke ændre styresystemets indstillinger eller fjerne installerede programmer.

Standardbruger: Denne kategori af brugere har flere privilegier end brugere med begrænset adgang. Det vil sige, at de kan ændre i styresystemets indstillinger gennem Kontrolpanelet.

Alle, der logger på med sit brugernavn og adgangskode, får sin egen version af skrivebordet at se. Brugerne har adgang til alle mapper og programmer - på nær de andre brugeres mapper under Dokumenter. Hvis drevet er formateret som NTFS, kan man gøre andre mapper og filer utilgængelige for andre brugere.

Men det er altså op til en selv at bestemme, hvilke rettigheder andre brugere skal have på ens pc.

Automatisk kørsel af programmer

Nogle gange kan man ønske, at et program bliver startet automatisk, selvom man ikke er fysisk til stede ved pc'en. Dette kan lade sig gøre under Windows 2000: Vælg Start > Kontrolpanel og klik herefter på Planlagte opgaver. Tilføj en ny opgave ved at klikke på ikonet "Planlæg ny opgave". Derefter er det meget nemt at foretage en automatisk kørsel af et program. Vælg hvilket program, der skal køres, og vælg det tidspunkt, som programmet skal køres på.

Hvis det pågældende program ikke optræder i listen, kan man vælge at søge efter det. Klik derefter Næste. Vælg hvor tit programmet skal køres - dagligt, ugentligt, månedligt, kun en gang, ved opstart eller også vælger man selv det præcise tidspunkt. Hvis man for eksempel vælger ugentligt, kan man vælge hvilken dag i ugen, hvor programmet skal køres.

For at få programmet til at køre automatisk, bliver man nødt til at angive bruger og eventuelt adgangskode. Man kan finindstille de planlagte opgaver til for eksempel at stoppe efter et vist tidsrum. Dette gøres ved at afkrydse feltet "Åben avancerede egenskaber for denne opgave, når der klikkes på udfør" som vises på det sidste skærmbillede i de generelle indstillinger for en opgave.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere