Det er som bekendt svært at spå, særligt om fremtiden. Alligevel er der mennesker, som har skabt sig en karriere på igen og igen at forudsige, at talende køleskabe, flyvende biler og borgerløn er lige rundt om hjørnet.
Men selv om såkaldte fremtidsforskere og – for den sags skyld – aktieanalytikere for det meste er lige så elendige til at ramme plet som en beruset chimpanse, der spiller dart, så bliver både virksomheder og medier ret ukritisk ved med at bruge dem som eksperter.
Det kan man bl.a. læse i bogen ”Superforecasting: The Art and Science of Prediction.”
Bogen konstaterer samtidig – på grundlag af et enormt studie med mere end 10.000 deltagere – at et lille mindretal på ca. to procent af befolkningen er langt bedre end gennemsnittet til at forudsige alt fra supertendenser til enkeltbegivenheder.
Blandt andet fordi de er særligt gode til at se fordomsfrit på et spørgsmål, bryder en udfordring ned i mindre dele og gør den konkret og målbar.
Det er disse såkaldte ”superforecasters”, som bogen her handler om, og som bogens hovedforfatter, professor Philip Tetlock, har brugt ti år på at blive klogere på.
Hvis du vil have en lidt mere grundig – men stadig ekstremt kort – gennemgang af bogens centrale pointer, før du eventuelt beslutter at købe den, så tag et kig på denne knap fem minutter lange video fra YouTube-kanalen Practical Psychology eller dette virkeligt gode interview med Philip Tetlock.
Titel: Superforecasting – The Art and Science of Prediction / Forfattere: Philip K. Tetlock og Dan Gardner