'Bigger is better' hedder det amerikanske slogan - men den filosofi deler jeg bestemt ikke.
Men uanset hvilken filosofi du sværger til, er der altså noget imponerende over at sidde helt tæt på en ultra widescreen skærm som denne Philips 45B1U6900CH lige foran mig.
Her får du 45” serveret i ultra wide format og med en opløsning, der matcher. I højden har du 1.440 pixels som på mange mindre skærme, men i bredden hele 5.120 pixels.
Idéen er naturligvis at du kan bruge den som én stor skærm med mange vinduer åbne, eller som to skærme i 16:9 format på samme tid.
Det er enten med samme computer eller to forskellige, for her er en indbygget switch.
To i en er galt eller genialt
Formatet på Philips 45B1U6900CH kalder de for Dual QHD og henviser naturligvis til opløsningen du kan have på de to virtuelle skærme.
Fra spids til spids måler den 108 centimeter, så reelt er skærmen større, da den også buer let. Den er opgivet til 113 centimeter diagonalt. Det er altså ret meget, hvis du skulle være i tvivl.
Det er selvsagt umuligt at overskue det hele når du sidder i den korrekte læseafstand. Men OK – det kan du jo heller ikke med to separate skærme.
Opløsningen er på mange måder spot on. I hvert fald til allround brug. Opløsningen er perfekt til tekst og samtidig har den en pixeltæthed, der betyder at billeder med mere står godt.
Formatet betyder også, at du reelt kan have en widescreen film kørende samtidig med du har andre vinduer åbne ved siden af. Hvis du da har det behov.
Min pointe er at det meget brede format er meget specielt. Du vil elske eller hade det – og er du i markedet skal du som minimum prøve i butikken inden du gør dit valg.
Generelt oplever jeg Philips lidt gammeldags på de øvrige parametre. Skærmmenuen er som forventet og klares med knapper på fronten.
Tilslutningerne i bunden er vanskelige at finde på grund af det brede format og skærmens uhåndterbarhed. Så sæt kablerne i før du tilslutter computeren, så du kan arbejde fra bagsiden.
KVM delen, der sikrer at du kan køre flere skærme og computere fungerer derimod helt som den skal. Ikke bedre end andre, men helt som forventet.
Foden er nydelig og meget kraftig som den bør være. Skærmen vipper ikke let og er rimelig let at justere op/ned eller vinkle. Godkendt.
Indbygget webcam der fungerer
I siden finder du en lille tap, hvor du kan hænge dine hovedtelefoner og i midten kan du poppe et ni centimeter stort webcam op.
Det fungerer fremragende med Windows Hello og andre tjenester. Billedet står roligt og skarpt, så du behøver ikke tænke på eksternt kamera, hvis du ofte har video møder.
HDR 400 standarden fungerer fint og giver ekstra dynamik i film og andet, der understøtter formatet. Ligesom der er indbygget beskyttelse mod blåt lys, som markedet efterhånden dikterer.
Al tilslutning finder jeg let via USB-C, som kan håndtere både billede, lyd og netværk fra din laptop. Men du finder også HDMI og Displayport samt USB – også i siden af skærmen.
Imponerer og skuffer på samme tid
Jeg må indrømme at den ultra brede skærm ikke lige er mig, og siddende her foran kæmpen ændrer ikke min holdning.
Det skyldes ikke kun at formatet er så specielt. Skærmen har ikke den saft og kraft i farverne som jeg forventer af en skærm i mellemklassen.
For i farten har jeg glemt prisen, der ligger 7.200 kroner. Det er altså en sjat for en skærm i dag – også i dette format.
Jeg forventer ikke farver som på semi-pro skærme, men jeg oplever dem lidt for flade og uden den dybde, som giver billedet den – i mangel af bedre ord – lækkerhed, jeg sætter stor pris på.