Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgen-briefing.
For sidste gang i denne omgang er det Rasmus Ferdinand Ginman, der sammensætter det tidlige nyhedsoverblik.
Vi begynder i USA, hvor Elon Musk har antydet, at der er flere prisnedsættelser på Teslas elbiler på vej. Dernæst tager vi til Kina, hvor Huawei har udviklet sit eget ERP-system.
Rigtig god læselyst.
Elon Musk lurer på flere prisdyk: Aktien falder med 10 procent
Torsdag faldt Tesla-aktien med næsten 10 procent.
Det skete efter, at selskabets CEO Elon Musk signalerede, at selskabet vil fortsætte med at skære i priserne for at drive efterspørgslen op - også selvom det har ramt selskabets indjteningsgrad.
Det skriver Reuters.
"Selvom Tesla står på en ustabil makroøkonomisk baggrund med en svækket efterspørgsel, så fortsætter Tesla med at prioritere enheder frem for kortsigtet overskud," siger en analytiker ved Canaccord Genuity ifølge Reuters.
Teslas bruttomargin, der viser, hvor stor en procentdel der er tilbage af omsætningen efter direkte omkostninger, faldt i første kvartil til det laveste niveau i mere end to år.
Det er blandt andet et resultat af, at selskabet i januar begyndte at sænke priserne drastisk på deres elbiler. Derved holdes omsætningen oppe mens indtjeningen daler.
Huawei lancerer sit eget ERP-system
Huawei har udviklet sig eget ERP-system, der nu er taget i brug.
Derved har selskabet udskiftet det store ERP-system, der tidigere har været benyttet fra amerikanske Oracle, skriver Reuters.
Det kinesiske selskab har været nødsaget til at skifte leverandør, da Huawei er ramt af amerikanske sanktioner, der gør, at selskaber fra USA ikke må sælge til selskabet.
Huawei har afholdt en intern ceremoni for at fejre skiftet til selskabets eget system, der hedder MetaERP. Skiftet betragetes som en sejr i den handelskrig, Kina har med USA, lyder det.
"Vi blev afskåret fra det gamle ERP-system og andre kernesystemer for tre år siden. I dag er vi stolte over at annoncere, at vi har brudt gennem den blokade, og at vi overlevede," lyder det fra Tao Jingwen, der er bestyrelsesmedlem i Huawei.
Huawei oplyser, at systemet er udrullet til 80 procent af selskabet allerede.
Det er dog uvist, om selskabet har planer om at kommercialisere produktet og derved konkurrere med giganter som Oracle eller SAP.
It-professionelle frygter angreb via samarbejdsprogrammer
De it-professionelle frygter i høj grad, at de udsættes for hackerangreb gennem et samarbejdsprogram.
Det viser en ny undersøgelse, som it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast står bag. Her viser det sig, at syv ud af 10 fryger angreb via et samarbejdsprogram.
”Brugen af chat- og videomødeprogrammer er steget eksplosivt. I mange virksomheder er medarbejderne blevet sluppet løs i et relativt nyt digitalt territorium for at sikre produktiviteten, mens sikkerheden nødvendigvis ikke er blevet tænkt ind,” siger Niels Frederiksen, senior sales engineer for Mimecast i Danmark, i meddelelsen.
Selskabet skriver, at brugen af de her samarbejdsprogrammer tog fart under corona, hvor blandt andet Teams og Zoom hurtigt blev stærkt udbredte.
Samlet set forventer 72 procent af de 1.700 respondenter, at deres virksomhed i 2023 bliver ramt af et cyberangreb gennem et samarbejdsprogram. Blandt de 100 danske respondenter, der deltager i undersøgelsen, gælder det for hele 85 procent.
Dansker vil redde skovene med cloud-teknologi
Rasmus Astrup kæmper for at redde skovene, og det sker via cloud-teknologi
Han står i spidsen for skovforskningsorganisationen NBIO, og her har man valgt at bruge Oracle Cloud Infrastructure (OCI) og dets dataplatform, herunder Oracle Autonomous Database og OCI Data Science, til at understøtte vigtige udviklinger i SmartForest-projektet.
Det skriver NBIO i en pressemeddelelse.
"De store problemer i verden af i dag, såsom klimaændringer eller tab af biodiversitet, skal tackles nu med den rette teknologi og de rette værktøjer. En skov har en levetid på flere hundrede år, og de beslutninger, vi træffer, har meget langvarige virkninger for fremtiden", siger danske Rasmus Astrup, forskningschef ved Division of Forest and Forest Resources, NIBIO.
SmartForest har til formål at forbedre effektiviteten af skovsektoren ved at bruge avancerede teknologier til at transformere skovinformation, skovbrug, træforsyning og skovdrift, lyder det.
SmartForest-initiativet vil gøre det muligt for tværfaglige videnskabelige forskere at udnytte skovdata og forbedre skovpleje og -forvaltning.