Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Tips til Windows 2000

Hvordan kan man både have Windows 98 og Windows 2000 på sin pc, og hvordan fremstiller man reparationsdisketter og installationsdisketter under Windows 2000, er to ofte stillede spørgsmål. I denne artikel kigger vi derudover nærmere på, hvordan man snyder et program til at tro, at det kører under en anden version af Windows.

To styresystemer

Flere og flere overvejer at skifte til Windows 2000 eller er allerede skiftet. Derfor giver vi her nogle tips til, hvordan man kan have både Windows 2000 og Windows 98 på sin pc, og hvordan man fremstiller installationsdisketter og reparationsdisketter under Windows 2000. Derudover har vi set på, hvordan man kan bruge DOS-programmer under Windows 2000, og hvordan man kan benytte sit yndlingsprogram, der nægter at arbejde under Windows 2000.

Windows 98 og 2000 på samme pc
Nogle står måske i den situation, at man har Windows 2000, men skal bruge nogle specielle programmer, som kun kan køre på Windows 98. Andre er måske i tvivl, om man bør skifte til Windows 2000 fra Windows 98. Løsningen på begge problemer kan være at have begge styresystemer installeret på pc'en.

Før man beslutter sig for at have begge styresystemer på sin pc, så skal man kontrollere at der er plads nok, da for eksempel Windows 2000 Professional skal bruge mindst 650 megabyte ledig plads på harddisken.

Tilføj Windows 2000 til Windows 98
Den letteste metode til at have begge styresystemer på sin pc er, hvis man allerede har Windows 98 installeret. Da skal man bare indsætte Windows 2000 setup cd'en, sige nej til at opgradere, og sige nej til at kreere en NTFS-partition, da Windows 98 ikke kan læse eller skrive til den slags partitioner. Derefter burde installationen af Windows 2000 være en let sag.

Hvis man vil selv vil kreere en partition, kan man som beskrevet i en tidligere artikel bruge programmet Fips. Efter man har delt c-drevet i to partitioner, kan man vælge i mellem flere forskellige måder at formatere det nye drev på: FAT (før Windows 98), FAT32 (efter Windows 98) eller NTFS (Windows NT). Hvis man vælger FAT eller FAT32, så kan man dele dokumenter og billeder mellem styresystemerne. Derefter installeres Windows 2000 på den nye partition.

I en ny startmenu har man 30 sekunder til at vælge om man vil starte Windows 98 eller 2000. Hvis ikke man vælger selv, bliver Windows 2000 startet som standard.

Men vi er ikke færdige endnu. Alle applikationer som Word skal installeres på Windows 2000 på den nye partition. Hvis drevet er formateret som FAT eller FAT32, så kan man installere alle applikationerne på i deres normale mappe - også selvom at det er på det andet drev med Windows 98. Derfor ender man med at have kun en kopi af hver applikation installeret på pc'en, og derved sparer man plads.

Tilføj Windows 98 til Windows 2000
Har man allerede installeret Windows 2000, men vil gerne have Windows 98, så kræves det at Windows 2000 er installeret på en FAT eller FAT32 partition, og at den partition, hvor Windows 98 skal installeres, også er FAT eller FAT32. Derudover skal man bruge en startdiskette for Windows 98, og en reparationsdiskette og installationsdisketter til Windows 2000. Sidstnævnte er beskrevet i sidste afsnit af denne artikel.

Startdisketten for Windows 98 indsættes, kør Win98 setup og følg anvisningerne til installation af Windows 98 på en anden partition end Windows 2000.

Windows 98 overskriver Windows 2000's boot-sektor på C-drevet, hvilket ødelægger muligheden for at starte Windows 2000. Dette repareres ved hjælp af en reparationsdiskette og installationsdisketterne til Windows 2000: Sæt den første installationsdiskette i a-drevet og genstart systemet, derefter vil systemet bede om de andre disketter. Derefter genstartes systemet og man får muligheden for at starte enten Windows 98 eller Windows 2000.

Yndlingsprogram

Yndlingsprogrammer
Nogle programmer vil kun køre under eksempelvis Windows 98, men hvad nu hvis man er skiftet til Windows 2000, og ens yndlingsprogram ikke vil køre under det nye styresystem. Det er der heldigvis råd for. Man kører en lille utility, kaldet Application Compability, der kan snyde programmet, således at det tror, at det kører på Windows 95, 98 eller NT og ikke 2000. Programmet findes på Windows 2000 setup-cd'en i mappen "Support".

Luk alle kørende applikationer, kør apcompat.exe, og vælg så det styresystem, som yndlingsprogrammet gerne vil bruge. Derefter kan man prøve at køre programmet, men der skal muligvis enkelte ændringer i opsætningen af Application Compability programmet til. Når den korrekte opsætning er fundet, kan man gøre den permanent, så man er sikker på at yndlingsprogrammet altid virker.

DOS-programmer
Når man har fået installeret Windows 2000, kan det umiddelbart se ud som at man ikke længere kan køre sine gode gamle DOS-programmer. Men det kan man altså stadigvæk. Microsoft har i Windows 2000 valgt at kalde det for en kommandopromt i stedet for en MS-DOS-promt.

I Windows 2000 kan man ikke genstarte i DOS, som man kan i Windows 9x og ME, men man kan stadig godt køre eksekverbare DOS-filer inde fra Windows 2000. Prompten findes her: Start > Programmer > Tilbehør > Komandopromt
Men man kan også oprette en genvej til et DOS-program, men man skal huske at ændre opsætningen af hver enkelt genvej. Vejledning til dette findes i hjælpe-menuen under PIF.

Startdiskette

Hvis harddisken ikke virker, har man i tidligere Windows-versioner kunne starte pc'en med en startdiskette. Som vi skrev før, så kan man i Windows 2000 ikke få lov til at genstarte i DOS. Derfor kan man heller ikke komme til at fremstille en startdiskette, som tillader at man starter maskinen i DOS-tilstand. Windows 2000 kan nemlig kun køre DOS som en slags boks indeni styresystemet, så hvis man ikke kan starte til Windows 2000, så kan man heller ikke starte til DOS.

Men problemet kan dog løses nemmere end en startdiskette ved at indsætte Windows 2000 setup cd'en i cd-rom drevet og genstart pc'en. Hvis pc'en understøtter genstart fra cd-drevet, vil der komme følgende besked på skærmen: "To boot from the CD, press any key".

Reparationsdiskette
Mange gamle pc'er kan dog ikke genstartes fra cd-drevet, så derfor bør man have fremstillet en reparationsdiskette inden pc'en bryder sammen. En reparationsdiskette indeholder nogle af de værktøjer man skal bruge for at reparere systemet. Sæt en diskette i diskettedrevet, og klik Start > Kør, skriv NTBACKUP og klik Enter. Derefter vælges reparationsdiskette. Med reparationsdisketten kan man reparere systemfiler, ændre i registreringsdatabasen eller i opstartprocessen.

Installationsdisketter
Hvis man skal geninstallere Windows 2000, så skal man bruge fire disketter, som heldigvis kan fremstilles efter at computeren er brudt sammen, da installationsdisketterne kan fremstilles fra et hvilket som helst system med et cd-drev, der kører Windows eller DOS. Indsæt den første diskette, og sæt Windows 2000 setup cd'en i cd-drevet. Vælg Start > Kør, skriv D:\bootdisk\makeboot a: (hvor D er navnet på dit cd-drev), og følg derefter anvisningerne på skærmen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere