Politiets it-udvikling kræver 400 mio.

Rigspolitiets Dataafdeling står overfor en massiv opgave, hvis politiet skal slippe skrivebordet og løfte fremtidens politiarbejde. Nyinvesteringer på op mod 400 millioner kroner og massiv opnormering er nødvendig, mener Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi i ny rapport, der præsenteres i dag.

Panserbasser landet over skal op på it-beatet, ellers kan politiet godt glemme alt om at få opklaringsprocenten op og mængden af omsonst papirarbejde ned.

Det er konklusionen i den nye rapport fra Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi, der er nedsat af Justitsminsteriet. Rapporten, der bliver præsenteret i dag, lægger op til nytænkning og et opgør med den politikreds-baserede struktur, der kræver en fysisk database for hver kreds.

Udvalget lægger op til nyinvesteringer på i hvert fald 300-400 millioner kroner og en massiv satsning på uddannede it-mandskab. Rigspolitiet er i øjeblikket i færd med at ansætte 13 nye it-folk, men det er ikke nok til at løfte opgaven.

Det har indtil videre betydet at politiet er så meget bag den digitale dans, at mange borgere er langt længere fremme.

Det er især galt med de tre hovedsystemer; POLSAS, THOR og PAI.

Den manglende digitalisering betyder ikke alene dårligere integration, men også ulemper såsom afhængighed af fysiske forbryderalbums ? der kun er knyttet til den enkelte kreds.

Udvalget lægger op til, at data skal være tilgængelig digitalt på tværs af kredsene for at forbedre arbejdsvilkårene for politiet.

Milliard er ikke nok

Rigspolitiets Dataafdeling har et budget på 816 millioner kroner i 2004-2006 til drift og almindelig udvikling af it-systemerne, samt en ekstrabevilling på 195 millioner kroner til it-udvikling.

En analyse fra revisions- og konsulenthuset KPMG viser, at 60 procent af den lille milliard i samlet it-budget bliver brugt på ny hardware og udvikling.

Det er højt, når man sammenligner med andre offentlige institutioner. Men alligevel er det er ikke nok, hvis politiet skal udvikle sig.

Den digitale strømer
Visionsudvalget og KPMG lægger op til adskillige udskiftninger, blandt andet mobile bødeblokke, digitale rapporteringsenheder og bedre mulighed for digital betjening af borgerne og de øvrige myndigheder via nettet.

Blandt andet er teknologien bag politiets radiosystem fra 1993, THOR, ikke længere i produktion, og de fleste grundlæggende systemer er 'silo-arkitektur' på forskellige platforme, der ikke spiller sammen.

En kommende kredssammenlægning, som Visionsudvalget lægger op til, bliver heller ikke hjulpet på vej af den nuværende it-struktur.

Nu med net
Men meget afhænger af, om politiet kan bruge af de tre standarder for FESD-produkter, der kommer til at danne basis for det offentliges elektroniske sags- og dokumenthåndtering.

Det kommer også an på, om store dele af it-udviklingen kan outsources. Udvalget peger på, at politiet bør gøre som andre offentlige myndigheder, der skal udvikle, og se på udviklingen med professionelle øjne.

Indtil videre er der ikke planlagt en strategi for, hvad der konkret skal udvikles efter budgetåret 2006.

Til at starte med skal politiet have noget, som de fleste større virksomheder med mange underkontorer efterhånden kan få til at virke: landsdækkende e-mail og internetadgang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere