Markant flere unge ser ud til at være klar på at jonglere med 0- og 1-taller, skrive algoritmer og terpe digital arkitektur og kunstig intelligens.
Aalborg Universitet kan således melde om, at meget tyder på, at der i år vil være blive sat en rekord i kvote 2-ansøgninger til universitetets it-uddannelser som datalogi, medialogi og software.
Prorektor hos Aalborg Universitet, Anne Marie Kanstrup, er glad for stigningen.
"Vi ved jo, at virksomhederne i høj grad mangler højtuddannede it-specialister, så det er meget positivt, at flere unge ønsker at starte deres it-karrierevej på disse uddannelser på Aalborg Universitet," udtaler hun i en meddelelse fra universitet.
Politikerne bør bane vejen
De positive meldinger fra Aalborg Universitet er hurtigt blevet opfanget hos DI Digital, hvor branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg kalder det "en rigtig god nyhed".
Hun benytter samtidig lejligheden til at forsøge at råbe politikerne op. Der er nemlig ifølge hende et stort behov for, at universiteterne også får de nødvendige ressourcer til at optage alle kvalificerede ansøgere.
"Der er fortsat universiteter, der på grund af manglende kapacitet hvert år må afvise hundredvis af kvalificerede ansøgere til it-uddannelser," lyder kritikken fra Rikke Hougaard Zeberg i en meddelelse til Computerworld:
"Når vi nu hører, at interessen for uddannelserne stiger, så kan jeg ikke få øje på det meningsfulde i, at universiteterne ikke har mulighed for at optage alle kvalificerede ansøgere, når samfundet står på den anden side og mangler dem."
Fremgang på flere tekniske uddannelser
I går 15. marts var der frist for kvote 2-ansøninger til de videregående uddannelser.
Og de tekniske videregående uddannelser er generelt populære.
Det står blandt andet klart, at ansøgninger til civilingeniøruddannelserne er steget med 32 procent til et højeste niveau nogensinde, mens ansøgninger til diplomingeniørstudierne er steget med 12 procent.
Hele det tekniske hovedområde på universiteterne er steget med 31 procent, mens naturvidenskab har fået en stigning på fem procent.
I alt har Aalborg Universitet modtaget godt 7.400 ansøgninger via kvote 2, hvilket er stort set samme tal som i 2022.
Endnu er der ikke tal for hvor mange unge, der har valgt universitet som førsteprioritet, men det forventes at ramme samme niveau som i 2022, hvor det var på 2.300.
"Generelt er vi godt tilfredse med årets kvote 2-søgning. Vi ved jo, at ungdomsårgangene bliver mindre, og der kan også være unge, som stadig holder de sabbatår, de ikke kunne tage under corona-pandemien. Så alt i alt er det fint, at vi lander på det samme antal som sidste år," lyder det fra Anne Marie Kanstrup.