Clinton: Grøn energi kan erstatte it-job

USA?s tidligere præsident Bill Clinton peger på alternativ energi som det vækstområde, der kan erstatte de forsvundne it-job. Mulighederne for at skabe nye højteknologiske virksomheder er i top, så længe uddannelsesniveauet er højt, mener Clinton.

Energi og miljø står højt på USA's tidligere præsident Bill Clintons dagsorden som et felt, der både rumnmer den største trussel og det mest righoldige løfte.

Det fremgik, da han tirsdag talte til en stribe erhvervsfolk ved KMD?s arrangement i Cirkusbygningen i København.

- Informationsteknologien skabte arbejdspladser og gødede det største vækstboom i 30 år i 1990?erne. Det var klart, at nogle af disse job ville forsvinde til Kina eller Indien før eller siden, sagde Bill Clinton.

. Vi har stadig ikke fundet det nye vækstområde, der kan afløse det. Men ren energi og energibesparende foranstaltninger er et bud, sagde han.

I er kloge

Clinton beskrev, hvor begejstret han var over at observere vindmølleparken i Øresund ved indflyvningen til København, hvor han tænkte ved sig selv, at "I er kloge. Det er vi ikke."

Han fortalte også, hvordan han havde tilrådet en saudiarabisk prins at investere kraftigt i solenergi.

Og så beskrev han klimaforandringerne med den globale opvarmning som en alvorlig trussel mod menneskeheden ? den eneste der kan ende civilisationen som vi kender den.

I sin tale fokuserede den populære ekspræsident på ansvarlighed, gensidig afhængighed i globale sammenhænge og nødvendigheden af en humanitær indsats.

Han fremhævede demokratiseringen, den eksplosive stigning i antallet af NGO?er (ikke-statslige organisationer), samt internettet og de muligheder for borgerne til at øve direke indflydelse, det rummer, som anledning til håb.

Globalisering var det overordnede tema for talen, og her beskrev Clinton i en anekdote, hvordan receptionisten i en virksomhed lige overfor Det Hvide Hus faktisk bor i Pakistan og klarer sine pligter elektronisk.

Brug for arbejdskraft
Vi har ikke ret til at nægte folk i Kina, Indien og de omkringliggende lande at tjene det daglige brød, og vi får også brug for deres arbejdskraft, fordi der fødes så få børn i vesten, pointerede han.

Et bekymret spørgsmål fra KMD?s administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, om situationen med jobtab i teknologisektoren blev besvaret således:

- Mulighederne for fortsat at skabe nye virksomheder, der fylder huller i markedet, er endeløse.

Men uddannelsesniveauet skal være i top, fortsatte Clinton:

- Hvad der virkelig skulle bekymre jer er eksempelvis resultaterne af en nylig international konkurrence i at kode software mellem universiteter verden over (Association for Computing Machinery Interntional Collegiate Programming Contest, red.). Her kom Shanghai ind på førstepladsen fulgt af Moskva og Skt. Petersborg, og listen domineres af Asien og Østeuropa, advarede Clinton, hvis eget land var fortrængt til en delt 17. plads ? den laveste i 29 år.

Betydningen af at lukke både internationale studerende og arbejdskraft ind blev understreget.

USA har skadet sig selv

- USA har virkelig skadet sig selv ved efter den 11. september 2001 at have skåret kraftigt ned på antallet af udenlandske studerende indenfor både teknologi, videnskab og business. Hvis jeg var jer, ville jeg udnytte den situation. Og jeg synes, I burde importere al den højtuddannede arbejdskraft, I har brug for, lød kommentaren til den danske udlændingedebat.

Bill Clinton roste den skandinaviske ledelsesstil og beklagede tendensen i amerikansk erhvervsliv til at hyre ledere, hvis ekspertise var at tilfredssstille aktiemarkedet ? ikke at være gode til at producere varer eller serviceydelser.

- Vores kapitalmarkeder er så stærke, at det nogle gange får os til at spænde vognen for hesten, sagde Clinton ? med den tilføjelse, at nu fik han nok ballade.

- Men det gode ved at være forhenværende præsident er, at man kan sige, hvad man vil. Det dårlige er så bare, at ingen hører efter, spøgte Bill Clinton til det tætpakkede, ihærdigt lyttende publikums store jubel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere