Den var overraskende tung, den sorte klump, der i går skiftede hænder blandt tilhørerne i Deadline Games kantine.
- Jeg er bange for at mine Powerpoint-animationer falder til jorden her, sagde lektor Henning Haack fra Geologisk Museum og så ud på forsamlingen.
Til gengæld havde han en samling af sten med, der var rigelig til at holde spiludviklere og programmører fanget.
Han fortalte at 30 procent af de stumper, der bliver slået af Mars, når den rammes af en asteroide, ender på Jorden. De fleste bliver ikke fundet.
- Foredraget solgte sig selv, for emnet berører os, men det er også interessant i sig selv. Vi kan være meget nørdede, siger produktchefen i firmaet, Per Laursen, på spørgsmålet om, hvorfor i al verden Deadline lånte en meteoritforsker.
Jernmeteoritten, der blev sendt rundt, er et stykke asteroidekerne på alder med jorden. Den har kredset rundt i Solsystemet gennem nogle hundrede millioner år, før den landede i Sibirien i 1947.
I går blev der pillet ivrigt ved den i et gammelt baghus i Skt. Pedersstræde i Købehavn.
Simulationer og supernovaer
Men meteoritter og 'shoot-em-up'-spil har måske mere til fælles, end at de begge satser på effekten af et betydeligt impact.
- Emnet er både storslået og interessant på grund af fysikken. Vi lever jo af at skabe simulationer af virkeligheden, og vi bruger meget energi på at få tingene til at ligne, forklarer Per Laursen.
Nok ikke så meget energi som en supernovaeksplosion, som er det, der skal til, hvis man vil danne grundstoffer tungere end jern. Som guld, platin og uran.
- Folk herinde søger inspiration i de mærkeligste ting. De er højtuddannede og har en naturlig nysgerrighed og interesse. En af vores ansatte, der arbejder med spilteknologi, er faktisk uddannet astrofysiker, siger Per Laursen.
Deadline begyndte som tv-produktionsselskab, men tog skridtet over i spil-universet i 1996, og har siden leveret spil og edutainment.
Inspiration
Deadline-folkene var spørgende og synligt fascinerede, mens Henning Haack gjorde forløbet omkring Big Bang og til nu mere forståelig.
Han har siddet på en meteorit, når den rammer jorden. Henning Haack fortæller om dengang, han sad på en tonstung meteorit i et museum, da den faldt ned fra piedestalen, og om finde meteoritter på Antarktis som en anden ravsamler.
- Rummet har jo ikke direkte relevans til det, vi laver. Men vi arbejder ekstremt tværfagligt, og et foredrag som det her giver inspiration, som vi kan bruge til at udvikle os innovativt, siger Per Laursen.
Kontakten mellem lektoren og de selverklærede nørder blev formidlet af Københavns Universitet som led i Videnskabsministeriets satsning, Forskningens Døgn, der d. 12. maj satte fokus på forskning over hele landet.
- Folk syntes, det var vildt spændende. Hvordan tingene hænger sammen er jo noget, de går og tænker over, siger Per Laursen dagen derpå.