Københavnsk hastværk skabte løn-kaos

Erfarne leverandører undlod at byde på lønsystemet i Københavns Kommune, fordi kommunen havde afsat urealistisk kort tid til at løse opgaven. De venter nu i kulissen på det næste udbud, efter at uprøvede Accenture knækkede nakken.

En graviditet tager ni måneder - uanset hvor mange mand man sætter på opgaven, siger man i Norge.

- Og når man skal barsle med noget så kompliceret som et offentligt lønsystem, tager det snarere så længe som en elefant, nemlig to år, at få en ny i vej. Ikke de fire en halv måned, som Københavns Kommune havde afsat til at få indkørt et nyt lønsystem, siger Svein F. Gullaksen.

Han er administrerende direktør for den norske softwarekoncern Bluegarden, der er udsprunget af Posten Norge og vokset til en førende leverandør af løn- og personalesystemer.

Trak sig fra banen
Både Bluegarden og de danske selskaber Silkeborg Datacentral og Multidata var på banen, da Københavns Kommune i 2003 ønskede at udskifte lønsystemet fra KMD ud og ved samme lejlighed outsource hele molevitten.

Men de trak sig fra processen, fordi den tid, der var afsat til konverteringen, var alt for kort.

- Derfor fik man kun ét bud udefra, nemlig fra Accenture, der aldrig havde prøvet at løse sådan en opgave før. Ingen andre ville binde an med opgaven, siger Svein F. Gullaksen.

Både Bluegarden, Silkeborg Datacentral og Multidata står nu klar igen, men alle understreger, at de ikke vil byde på opgaven, hvis betingelserne igen er urealistiske.

Mogens Jespersen, administrerende direktør for Silkeborg Datacentral, hvis lønsystemer kører i de fleste amter samt i Hjørring og Silkeborg Kommune siger:

Ville ikke løbe risikoen

- Vi holdt os tilbage sidst, fordi tidsfristerne fra kontraktindgåelse til produktionsstart var for korte, og vi ville ikke løbe risikoen for ikke at kunne nå at lave en implementering i topkvalitet. Vi har trods alt erfaring fra mange tilsvarende konverteringsforløb og ved, at selv med et fungerende system kræver det en vis periode. Så netop tidsfrister er noget af det, vi vil se meget nøje på i vurderingen af betingelserne i et kommende udbud. Men vi vil uden tvivl byde ind på at blive prækvalificeret, hvis vi får muligheden for det. Hvorvidt vi vil aflevere tilbud afhænger af kravspecifikationen og betingelserne.

En tilsvarende melding kommer fra Bluegarden.

- Ja, vi kommer til at byde næste gang. Men naturligvis under forudsætning af, at tidsrummet og de ydre rammer er sådan, at det er muligt at gennemføre i praksis, siger Svein F. Gullaksen.

Hos Multidata, der også trak sig sidst og nu forholder sig afventende, fremhæver produktdirektør Michael Spanggaard Møller risikoelementet.

- Vi har meget stor respekt for den opgave. Det er nemt at pege fingre af Accenture lige nu i denne ulykkelige situation, der er skidt for både dem, Københavns Kommune og branchen, men opgaven vil være svær og kompliceret for alle at løse. Det er ikke en opgave, hvor vi på forhånd siger, Yes!, nu skal vi ind og score kassen. Der skal en rigtig dygtig leverandør til at tjene penge, hvis Københavns Kommune også skal have besparelser ud af det. Og vi har ingen interesse i at gå ind og risikere hele vores brand på sådan en sag

Mange problematiske forhold

Ud over tidshorisonten nævner Michael Spanggaard Møller en række andre problematisk forhold ved opgaven. Organiseringen, overenskomstforhold for medarbejdere, følsomheden i det og - ikke mindst - at det var en Big Bang-opgave.

- Det er noget af det værste, man kan gøre med meget store lønsystemer. For det er jo sjældent der kun er en fejl. Typisk dupliceres en fejl mange gange, så du kan komme ud i, at selv om problemerne er banale, kan det at rette fejlene op være en tung proces. Ydermere var det ikke kun et Big Bang på en ny kunde-leverandør relation, men også på et nyt system med Oracle på lønsiden, siger han.

Endnu en stor dansk spiller indenfor offentlige lønsystemer, CSC, der har udviklet SLS, Statens Lønsystem forholder sig ligeledes afventende.

CSC følger sagen

Herfra siger kommunikationschef Line Ørskov, at København er en interessant kunde, og CSC følger sagen med stor interesse.

Svein F. Gullaksen fortæller, at Bluegarden tilrådede Københavns Kommune at beholde KMD's lønberegner.

- Vi gav ikke bud på skift af lønsystemet, men kun på outsourcing-delen. På grund af den korte tidsramme anbefalede vi København at fortsætte med KMD's system i hvert fald to år, indtil man havde et alternativ på plads. At lønberegneren er gammel er ikke i sig selv et problem. Det samme ser man i netbankerne, hvor systemerne i bunden til konto- og kundeberegninger også er 25-30 år gamle, men fungerer fint sammen med den moderne verden, man bygger rundt om dem.

Fra leverandørhold beklager man det københavns kaos - ikke mindst fordi det kan have den negative effekt, at andre skræmmes fra at outsource opgaver.

Sandsynligvis vil flere af de potentielle leverandører gå sammen i konsortier.

Således indgik Multidata og norske Bluegarden sidste år et strategisk samarbejde, så et fælles bud vil ikke være fremmed. Beslutningen er dog ikke truffet endnu, siger begge parter.

I et sådant samarbejde kunne Silkeborg Datacentral også deltage, selv om de i stigende omfang samarbejder med Visma om BPO-opgaver.

Systemlandskabet tegner sig således:

  • KMD introducerede i 1970?erne Kommunernes Løn- og Personaleadministration, KLP. I 2001 lancerede KMD Opus, et SAP-baseret standardsystem, som bygges oven på KLP, og som nu er leveret til næsten alle danske kommuner. Udviklingen har taget flere år og kostet i størrelsesordenen 150 millioner kroner, men er endnu ikke afsluttet i og med, at eksempelvis lønberegneren ikke er i drift.

  • Silkeborg Data har været på markedet siden 1970?erne med sit proprietære lønsystem, som amterne er kernekunder til. Fik Silkeborg og Hjørring kommuner som kunder, begge efter udbudsforretninger, i 2003. Er i gang med at markedsføre sig overfor kommunerne og har iværksat et samarbejde med Visma, så parterne sammen kan levere en pakkeløsning med både lønsystem og drift af lønadministrationen. Virksomheden er en del af Jyske Bank-koncernen.

  • Multidata har investeret tre år og omkring 50 millioner kroner i et helt nyt lønsystem til Kirkeministeriet, baseret på Folkekirkens Lønservice. Systemet, der holder styr på lønninger til omkring 100.000 kirkefunktionærer, er en ASP-løsning baseret på IBM?s Websphere-arkitektur. Det blev implementeret sidste år. Multidata har ingen erfaringer med kommunale kunder.

  • Bluegarden, Norges største leverandør af lønsystemer, har over 1500 kunder i både den offentlige og private sektor, eksempelvis en stor del af hospitalerne og skolerne i Norge. I Danmark har Bluegarden ingen offentlige kunder men eksempelvis Sonofon og Dagrofa. Bluegarden Lønn og Personal systemet bygger på videnbaseret og sagsorienteres sagsbehandling og tilbydes enten som ASP eller lokal løsning.

  • CSC/Økonomistyrelsen står i skøn samdrægtighed bag Statens Løn System, SLS, der en modernisering af det gamle lønsystem SCL. Økonomistyrelsen ejer systemet, som CSC har udviklet. Det er egenudviklet, i og med at det statslige lønområde blev anset for for kompliceret til at kunne rummes i et standardsystem. Det tog 13 år og 428 millioner kroner, før det - stærkt forsinket og med efterfølgende driftsforstyrrelser - var færdigimplementeret i 2004.

  • Accenture vandt i 2003 ordren på Københavns Kommunes lønsystem - både driften og et nyt system. Det er baseret på en Oracle-platform, og Accenture havde under et år til at få det klart til at kunne håndtere komplekse kommunale overenskomstforhold. Det lykkedes ikke. Mange fik forkerte lønsedler, hvilket førte til en dom til kommunen for overenskomstbrud, og Accenture slås stadig med at rette fejle




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Advania Danmark A/S
    Hardware, licenser, konsulentydelser

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

    Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

    16. januar 2025 | Læs mere


    Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

    Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

    21. januar 2025 | Læs mere


    Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

    Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

    23. januar 2025 | Læs mere