Et fælles, velfungerende økonomisystem, som fusionsparate kommuner kan bruge til deres budgetlægning, står øverst på de flestes hitliste for it-sammenlægningen.
For at være klar i tide iværksætter mange lige nu beslutninger om, hvad de skal satse på. KMD er ikke klar med sit nye, SAP-baserede system og risikerer derfor at blive valgt fra.
Det er eksempelvis sket i den nye Varde storkommune, hvor de små kommuner Blaabjerg, Blåvandshuk, Helle og Ølgod lægges sammen med Varde.
Først klar i slutningen af 2006
Her har Varde det nyeste system fra KMD, det Navision-baserede KMD Kompas, og tre af de små har det rigtig gamle KMD ØS.
Blåvandshuk har imidlertid det Axapta-baserede Prisme fra Fujitsu, og det har man valgt at brede ud i hele storkommunen.
? Årsagen er, at KMD først kunne love os at have den nye SAP-løsning oppe at køre i november-december 2006. Det, synes vi, var for tæt på deadline. Jeg forstår godt, økonomicheferne har truffet den beslutning; det er jo et af de systemer, der allerførst skal i brug. KMD?s timing er virkelig elendig. Derudover føler vi os lidt fanget på det forkerte ben, i og med at vi for bare tre år siden investerede en masse ressourcer i at skifte til KMD Kompas, som nu udfases, siger Vardes it-chef, Henning B. Schmidt.
Han tilføjer, at Varde ellers er en solid KMD-højborg med kun få andre leverandører. Økonomisystemet, der er et vigtigt omdrejningspunkt, fylder 10-15 procent af den samlede KMD-portefølje.
Ifølge Computerworlds oplysninger trækker det op til tilsvarende situationer, hvor alternative leverandører løber med økonomisystemet i nye storkommuner. Eksempelvis Viborg, Holstebro, Herning, Esbjerg, Horsens, Næstved, Rødding, Vojens og Ebeltoft. Dertil har Roskilde også valgt Fujitsus Prisme-system i et udbud.
Fujitsu og EDB Gruppen tegner sig som de store vindere, når det gælder økonomisystemer i kommunerne. Begge giver udtryk for stor optimisme.
Fujitsu: Stor interesse
? Vi er glade for at se, at de fleste vælger vores løsning, og mærker stor interesse fra helt nye kunder, siger produktchef Mogens Pedersen fra Fujitsu.
Han fremhæver, at Fujitsu er specialist i økonomisystemer, og noterer, at man efterhånden har fået 20 offentlige kunder, hvoraf de fleste er kommuner.
Hos EDB Gruppen bekræfter Jens Hargaard, Business Manager for den offentlige sektor, at det er lige nu, kommunerne overvejer, hvilket system de skal arbejde videre med.
? Den proces er fremskyndet i forhold til, hvad vi troede for et halvt år siden. For os betyder det helt klart, at der er et vindue åbent i markedet, som er interessant for os, siger han.
Fra KMD oplyser Leif Ilsø, produktansvarlig for Opus-lønsystemet, at man er i gang med at udvide med modulet Opus Økonomi.
KMD i dialog om håndtering
? Vi laver en samlet pakke ? en suite ? til administrativ styring af løn og økonomi. Vi starter med pilotkunder og implementerer systemet i Århus som den første kommune. De vil køre live næste forår. Derudover kalkulerer vi med, at vi har kapacitet til at få 15-20 kunder på i løbet af 2006. Jeg ved ikke, om man kan sige, vi er under tidspres. Vi er i dialog med mange kunder om, hvordan vi håndterer det, siger Leif Ilsø.
Der er dog også kommuner, der vælger at fortsætte med KMD?s gamle økonomisystem, selv om det skal fases ud. Det gælder for eksempel Aalborg, der udbreder systemet til de små fusionskommuner Hals, Nibe og Sejlflod. Her er man gået i modsat retning af Varde ? til stor ærgrelse for Hals, der har Fujitsus Prisme-løsning.
? Vores økonomifolk er stærkt utilfredse med, at den skiftes ud med KMD?s løsning. Det er en beslutning der er truffet uden at se på fordele og ulemper ved systemerne, men med henvisning til blandt andet sikker drift, og at man ikke vil i udbud. Men Aalborg skal ud i et nyt udbud i starten af 2007, siger sekretariatschef i Hals Kommune, Mette Kristoffersen.