Godmorgen venner
Det er i dag mandag den 20. februar. Efter en stormende begyndelse på weekenden, har vi nu lagt Otto bag os, og Computerworld er tilbage i dn indbakke med ugens første morgen-briefing.
Ikke desto mindre lægger vi ud i et hæsblæsende tempo med nyheden om at danskere tilsyneladende forsøger at kompensere for de stigende forbrugerpriser ved at tjene lidt ekstra håndøre på digitale platforme.
Danskere får mere i lønposen med digitale platforme
Efter et år med høj inflation kigger flere og flere danske mod digitale platforme som Wolt, Gomore og Airbnb for at få lidt ekstra i lønposen.
Det skriver Børsen.
Mikkel Tofte, der er presseansvarlig for Wolt i Danmark, oplyser til Børsen, at selskabet har fået 25 procent flere kurerer siden efteråret, og Wolt er derfor blevet nødt til at oprette ventelister for kurererne. Hos kørselstjenesten GoMore kan ligeledes melde om øget interesse, og tjenesten har således fået 30 procent flere biler til leje i løbet af 2022.
“Vi har set, at der er kommet et relativt større antal af folk, der lejer deres biler ud hen over efteråret, end vi normalt ser. Det tilskriver vi den øgede opmærksomhed på omkostninger og energi,” siger Gomores stifter og administrerende direktør Matias Møl Dalsgaard til Børsen.
Skypes omsætning styrtdykker
Det står efterhånden klart at Skype, der som bekendt blev stiftet af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennströms, har sin storhedstid bag sig.
Således kan Microsoft-bloggen Thurrott med henvisning til en nyhed fra det franske medie L’Informe berette, at Skypes omsætning i fjor landede på 184,3 millioner dollar, hvilket er en betragtelig nedgang i forhold til for 10 år siden, hvor omsætningen lød på 722 millioner dollar.
I samme periode er Skypes overskud ligeledes faldet fra 90,8 millioner dollar til blot 6,35 millioner dollar i dag.
Den økonomiske tilbagegang er sket samtidig med, at Microsoft er begyndt en de facto udfasning af Skype til fordel for Teams. Samtidig har andre stærke konkurrenter som Zoom og Slack også gjort sit indtog på markedet.
Advarer mod Tiktok: Har adgang til for mange data om dine børn
Der er foruroligende, hvor afslappet et forhold danske forældre har til den kinesiske app Tiktok, lyder det fra André Ken Jakobsen, forsker i hybrid krigsførelsen ifølge Jyllands-Posten.
“Én ting er al den mis- og desinformation, som dit barn bliver udsat for. Men Tiktok har adgang til alt for meget i dit barns mobil,” siger André Ken Jakobsson til avisen.
JP oplyser desuden, at det australsk-amerikanske cybersikkerhedsfirma Internet 2.0, tidligere på ugen offentiggjorde en undersøgelse, der viste, at Tiktok er den sociale medie-app, som indsamler mest data om brugerne.
Den eneste der kommer i nærheden er det russiske sociale-medie VK.
Tiktok åbner nye europæisk datacentre
Dagens næste nyhed handler også om Tiktok.
For hos Tiktok arbejder man målrettet med at forbedre sit omdømme i Vesten, og selskabet har således netop meddelt, at det nu planlægger at åbne nye europæiske datacentre.
Det oplyser det kinesisk selskab i en pressemeddelse.
“I takt med at vores community vokser, ser vi på at udvide vores europæiske datalagringskapacitet,” oplyser selskabet i meddelelsen.
Her fremgår det, at Tiktok både planlægger at etablere et nyt datacenter Irland sammen med en trejdepartsudbyder, men derudover forhandler selskabet også om at oprette endnu et datacenter i Europa på en ikke navngiven lokation.
Tiktok oplyser desuden, at selskabets tjeneste hver måned bruges af mere end 150 millioner europæere.
Kryptohandel kan føre til ludomani
Flere og flere personer, der har handlet med kryptovaluta, er gennem de seneste år kommet i behandling på Center for Ludomani. Det skriver Børsen.
“Vi støder på det hyppigere og hyppigere, og vi er dybt bekymrede for det her,” siger Henrik Thrane Brandt, centerleder på Center for Ludomani, til Børsen.
Centerlederen oplyser desuden, at han frygter at det med tiden bliver et stort problem.
For 61 år side blev John Glenn sendt i kredsløb om jorden
Den 20. februar blev den amerikansk astronaut John Glenn sendt i kredsløb om jorden, som den første amerikaner.
Han kredsede om jorden tre gange, og det tog fire timer og 55 minutter.
Kredsløbet fandt blandt andet sted med hjælp fra IBMs supercomputer 7030 Stretch.
John Glenn døde i 2016 og han blev 95 år, og i 1998 kunne han desuden kaldte sig for det ældste mennesker, der nogensinde har været i rummet, da han som 77-årig blev opsendt med rumfærgen Discovery.