Artikel top billede

Danske teleselskaber på vej med DNS-blokeringer af farlige websites: Får grønt lys til at spærre for adgang

Tele- og internetselskaber får grønt lys til med DNS-blokeringer at holde de danske internetbrugere helt væk fra farligt indhold. Se her, hvordan det kommer til at fungere.

De danske tele- og internetselskaber tænder inden for de kommende uger for sikkerheds-filtrering, som gør det muligt for dem på DNS-niveau at blokere for adgang til farligt indhold på internettet.

Teleselskaberne vil med DNS-blokeringerne kunne spærre for adgang til websites, som eksempelvis forsøger at installere malware, er kopier af etablerede websites eller som på anden måde er sat i verden for at franarre brugerne oplysninger eller på anden måde skade dem.

DNS-blokeringerne bliver en realitet efter, at de danske tele- og internetselskaber gennem længere tid har forhandlet med danske myndigheder om en model for blokeringerne.

Her har Center for Cybersikkerhed samt Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur været på banen for at finde en løsning.

Kravet har blandt andet været, at blokeringerne alene skal beskytte mod indhold, som udgør det, som kaldes for ‘en konkret trussel mod sikkerheden.’

Teleselskaberne må altså dermed ikke blokere for det, som kaldes for ‘stødende eller på anden måde uønsket’ indhold, medmindre det udgør en konkret sikkerhedstrussel.

Danskerne vil desuden kunne ophæve blokeringsordningen, hvis de ønsker det, ligesom de skal orienteres, når blokeringens sættes i gang.

“Det er op til hvert enkelt selskab eventuelt at beslutte etablering af nye sikkerhedsløsninger, og hvornår de i givet fald vil lancere en løsning,” meddeler Teleindustrien.

Center for Cybersikkerhed peger på, at blokeringerne blandt andet vil kunne beskytte med phishing.

“Det kommer til at gøre en mærkbar forskel for sikkerheden,” lyder det fra centerets chef, Thomas Flarup.

Ifølge Berlingske vil Telenor allerede fra begyndelsen af marts tænde for DNS-blokeringen med sit filter, som hedder ‘SikkerSurf.’

Privatmarkeds-direktør Christian Hoffmann siger til avisen, at selskabet længe har ønsket denne løsning og er ‘enormt glade’ for endelig at få lov.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering