DK Hostmasters administrerende direktør, Per Kølle, opfordrer nu til nye regler, så det bliver lettere at skride ind over for fupdomæner.
Opfordringen kommer efter, at Computerworld har beskrevet, hvordan en international ring af svindlere systematisk har udnyttet, at folk ofte taster forkert, når de vil ind på kendte hjemmesider ? eksempelvis googel.dk i stedet for google.dk.
Det trick har svindlerne udnyttet til at installere porno, hackersoftware og dialere på brugernes computere.
Offentlig høring på vej
DK Hostmaster ejes af foreningen Dansk Internet Forum (DIFO), og det ligger i forslaget, at cheferne for disse to organer fremover kan vælge at suspendere domæner med ulovlige formål.
De nye regler skal tages op på en offentlig høring 24. maj, oplyser DK Hostmaster i en pressemeddelelse.
- Vi søger nu tilslutning til at indføre en regel, der gør det muligt øjeblikkeligt at suspendere domæner, som åbenbart har bevidst forveksling til formål - eller som har andre åbenbart ulovlige handlinger til formål, udtaler administrerende direktør Per Kølle.
Problemet er, at sagerne i dag ender i et administrativt hul, hvor fupdomænerne får lov at køre videre, mens de behandles af det langsommelige Klagenævnet for Domænenavne. Her tager sagsbehandlingen typisk tre måneder.
Politiet mangler ofre
I den konkrete sag med danske fup-domæner har politiet afvist at tage sig af sagen, fordi ingen ofre har henvendt sig.
Med de nye regler vil det være muligt at suspendere domænerne med kort varsel, selvom der ingen tidsfrister er i forslaget.
- Der er lagt op til et skøn, hvor man vel se på karakteren af det pågældende misbrug. Derfor indeholder udkastet ingen tidsfrister. I alvorlige tilfælde kan det ikke udelukkes, at et domæne kan lukkes inden for et par timer efter at klagen er indløbet, siger Mads Bryde Andersen, formand for Difo.
Afgørelsen, som i praksis tages af Per Kølle og Mads Bryde Andersen, kan domæneejeren efterfølgende klage over til Klagenævnet for Domænenavne eller indbringe for domstolene.
DK Hostmaster har tidligere afvist at indføre en sådan mulighed, fordi det ville kræve for mange ressourcer. Mads Bryde Andersen oplyser dog, at der ikke vil komme prisstigninger på domæner, hvis forslaget vedtages.