Af Knud Søndergaard, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Hvad skal man med mere, når den uundværlige smartphone også kan tage glimrende billeder og videoer i de fleste situationer?
Sådan tænker de fleste af os efterhånden, når vi et kort øjeblik overvejer at støve det trofaste spejlrefleks- eller systemkamera af og slæbe rundt på flere kilo glas og metal for at tage en stribe superbilleder eller videoer.
Hvis vi fokuserer på de nøgne specifikationer på kamerasektionen i en smartphone fra øverste hylde, rækker de så rigeligt til både amatører og mange professionelle fotografer. Men de fleste finder også på et tidspunkt ud af, at videooptagelser godt kan bruge den billedstabilisering, som man kan få med et stativ – eller blot vægten fra et tungt kamera.
Det er mange år siden, at den danske dogme-bevægelse prøvede at revolutionere filmindustrien med produktioner, som blev udført med håndholdte videokameraer. Vi husker især en Trier-ting, som krævede søsygetabletter – eller noget stærkere.
Den anden udfordring ved et smartphone-kamera er brugerfladen. Hvor et rigtigt ”kamera” er udstyret med tryk- og drejeknapper til de primære funktioner, har en smartphone jo blot en touchskærm. Dette er fint til optagelser med fuldautomatiske indstillinger, for udløseren er altid nem at ramme, men det kræver en del træning blot at zoome, tilte og panorere, mens man holder motivet i fokus – og hænderne i ro.
Aktiv gimbal
En gimbal er en tredimensional stabilisator, der blev beskrevet så tidligt som omkring år 200 f.kr. Dengang som nu var formålet at holde en genstand i vater, for eksempel for at undgå spild af væske. Vi kender også gimbaler som en del af gyroskoper og i den maritime verden som gyrokompasser og sågar kop/glasholdere.
I dag nøjes man ikke med at lade tyngdekraften gøre arbejdet. En gimbal er baseret på tre små elektromotorer, som styrer kameraets position i tre planer. Så kan det holdes i vater i to planer eller tiltes, og det kan oven i købet drejes ved panorering.
Smartphone-gimbal
DJI er leveringsdygtige i gimbaler til alt fra professionelle studiekameraer og nedefter. Osmo Mobile 6, som vi tester her, hører til i letvægtsklassen og kan styre mobiltelefoner med en vægt mellem 170 og 290 gram. Den er fremstillet af meget gedigent plast med metal på strategiske punkter, og det ergonomiske håndtag ligger godt i hånden med nem adgang til de ganske mange funktioner.
Ud over almindelig billedstabilisering og styring giver den tilhørende DJI Mimo-app adgang til avancerede features som ActiveTrack 5.0, der kan fastholde fokus på et motiv i bevægelse, og DynamicZoom med flere forskellige optagefunktioner.
Osmo Mobile 6 kræver en fast hånd. Den aftagelige telefonholder fastholdes på gimbalen af en stærk magnet, og den har nogle stramme fjedre, som sikrer, at mobilen bliver siddende.
Skjult i håndtaget er der en telefonstang, som med lidt besvær kan trækkes ud til en længde på 215 mm og blive til en praktisk selfiestang. Håndtaget har et standard stativgevind i bunden, og med i kassen er en glimrende trefod.
For at gyromotorerne ikke skal arbejde for hårdt og bruge for meget strøm, bør smartphonen placeres sådan, at dens tyngdepunkt er ud for motorens centrum. Dette kan komme til at kollidere med tænd/sluk-knappen på nogle telefoner – inklusive de tre, vi arbejder med for tiden.
Hvis det var vores gimbal, ville vi nok løse problemet ved at snitte en stump af den ene klemholder – og huske at fjerne eventuelle grater.
Al magt til gimbalen
DJI Mimo-appen får gimbalen til at kommunikere med smartphonen, og dette foregår selvfølgelig via Bluetooth. Så snart de to enheder er parret, skifter telefonen fra den almindelige kameraskærm til en særlig DJI-skærm med de ekstra gimbal-funktioner og en lidt anderledes brugerflade end vores Samsungs originale app.
Her skal det indskydes, at man faktisk godt kan bruge kamera-appen på mange smartphones i stedet for DJI Mimo. Den glimrende og nærmest uundværlige pdf-manual på 19 sider har et link til en liste over kompatible modeller. Her skal Samsung-ejere op i Galaxy S2x-klassen, før det rykker, mens nyere iPhones generelt er meget kompatible. Og så spørger vi bare ”Hvorfor?”, når DJI's app er aldeles glimrende.
Mere professionelt indstillede brugere vil uden tvivl sætte pris på Mimo-appens muligheder for at fintrimme gimbalens respons.
BEDØMMELSE
DJI Osmo Mobile 6
Pris: 1399 kr.
Produkttype: Smartphone-gimbal med Bluetooth 5.1, 3-akse-stabilisering, fjernbetjening og stativ
Kompatibel smartphone-vægt: 170-290 g
Batteri: Li-Po 2S, 7,74 Wh, op til 6,5 timer
Mål: 189 x 85 x 44 mm (sammenfoldet)
Vægt: 340 g (med smartphone-magnetholder)
Kvalitetsindtryk: 5/6
Brugervenlighed: 5/6
Funktioner: 6/6
Ydelse: 6/6
Pris: 4/6
Samlet vurdering: 6/6
Testholdet mener:
”DJI Osmo Mobile 6 er et nærmest genialt tilbehørsprodukt, som gør det nemmere at realisere det enorme foto- og videopotentiale i markedets mest avancerede smartphones. Gimbalen nøjes ikke med at stabilisere foto- og i endnu højere grad videooptagelser, men leverer en langt højere betjeningskomfort end en touchskærm. Oven i købet er enheden let og kompakt nok til rejsebrug.”