Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Grøn it driver verdens hurtigste kapsejlads

Vind er vigtigt, når katamaranerne i kapsejladsen SailGP skal banen rundt. Men it, data og strøm er lige så afgørende, og mængden af data, der bliver jongleret med, er enorm. Det stiller store krav til infrastrukturen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Med tæt på 100 km/t går det stærkt, når katamaranerne i kapsejladsen SailGP konkurrerer mod hinanden, og det har de lige gjort i København.

Men SailGP er langt mere end blot en lynhurtig sejlads – det er også et superavanceret og højteknologisk løb, hvor der bliver dannet, flyttet og analyseret enorme mængder data i realtid. Samtidig drives det hele af grøn it og strøm, hvilket gør SailGP til en showcase for, at it ikke behøver være en miljøbelastning, mener arrangørerne.

AOD PRO fik en snak med Warren Jones, CTO hos SailGP, og Simon Mørup-Petersen, Technology Consulting Leader Nordic hos Oracle Consulting, der står bag it-infrastrukturen.

”Det hele drejer sig om, hvordan vi behandler data,” siger Warren Jones.

Han fortæller, at alle bådene i SailGP er hundrede procent ens, udvikles og vedligeholdes af SailGP-teamet, og at det derfor kun er sejlernes evner, der gør forskellen.

”Og så lige data altså,” siger Warren Jones med et smil på læberne.

Adgang til alle data fra alle både

For alle hold, der deltager i løbet, har nemlig adgang til alle data fra alle både – i realtid. Det stiller store krav til datafangst og ikke mindst behandling af dem.

Under et løb, der typisk varer mellem 10 og 15 minutter, opsamles der, ifølge Simon Mørup-Petersen, omkring 1,4 milliarder datapunkter der alle sendes til et Oracle datacenter i London, og tilbage igen, så alle holdene kan se dem.

”Fra datapunkterne bliver samlet op, til de kan ses og bruges af holdene, går der maksimalt 200 millisekunder, hvilket faktisk er realtid,” fortæller Simon Mørup-Petersen.

”Naturligvis er det ikke holdet på båden der har adgang til alle data – de får udvalgte data, for de har kun brøkdele af sekunder at reagere i. Men deres analysehold har adgang til alt fra egen båd og udvalgte data fra de øvrige både. De kan så give de nødvendige oplysninger videre til skipperen på båden, så de kan justere måden de sejler på,” forklarer Warren Jones.

Data optimerer næste løb

Efter løbet har alle hold adgang til alle data, og de bruges så efterfølgende til at optimere holdets næste løb.

Ud over bådene indsamler bøjer på vandet informationer om de enkelte både, og alle data sendes via et dedikeret 5G og 2,66 GHz-mesh-netværk til en lokal hub, der så igen sender alle data via egen forbindelse til datacentret i London.

Så få transporter som muligt

Det er dog ikke kun bådenes data der sendes til London. Det sker også for alle tv-signaler.

”Så i stedet for at have et kæmpe tv-hold, der følger bådene rundt i verden, så har vi samlet tv-holdet i London, og herfra transmitteres udsendelsen så videre ud i verden. Det er også her vi har samlet alle kommentatorerne, og dommerne sidder hjemme og ser løbet,” fortæller Warren Jones.

Ifølge Warren Jones ønsker SailGP nemlig at være så grønne og bæredygtige som muligt.

Det betyder at de havde nogle store krav til det datacenter, der skulle bruges, samt at de stiller krav til den strøm, der leveres til eventen.

”Alle vores events skal være bæredygtige. Vi ønsker at flytte så lidt rundt i verden som muligt, og vi stillede krav til datacentret om, at de skal være drevet hundrede procent af grøn og vedvarende energi. Samtidig skulle vi så også finde et sted, hvor vi havde den mindste netværksmæssige lag, og det endte så med at blive London,” fortæller Warren Jones.

Datacenter på grøn energi

Simon Mørup-Petersen fortæller videre, at Oracles datacenter i London var det første, der blev drevet helt af grøn energi.

”Det gør sig så gældende for alle vores datacentre i dag,” pointerer Simon Mørup-Petersen.

Simon Mørup-Petersen fortæller videre, at SailGP presser teknologien til det maksimale, og det gør det til en unik mulighed for datavirksomheden.

”De kæmpe krav, vi får fra SailGP, tvinger os til at udvikle ny, grøn og hurtig teknologi. Det kommer i sidste ende vores kunder til gode, for det vi udvikler til SailGP kan vi efterfølgende bruge i vores øvrige løsninger,” siger Simon Mørup-Petersen.

Warren Jones slutter af med at fortælle, at de også har store krav til infrastrukturen på det sted de afholder en event.

”Vi skal have en garanti for at have adgang til grøn energi. Hvis vi ikke kan få det løfte, så bruger vi vores egne solpaneler og vores store Tesla-batterier,” siger Warren Jones.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere