Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hackernes nye våben: Rammer flere platforme med samme kode

Det er hackernes nye våben, at de skriver malware og ransomware i en kode, der nemt kan konverteres til andre styresystemer. Med programmeringssproget Rust er det nemt at angribe både Windows- og Linux-systemer.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sikkerhedsfirmaet Kaspersky er kommet på sporet af en ny ransomware-gruppe, Luna, der anvender ransomware skrevet i programmeringssproget Rust.

Dette programmeringssprog giver de cyberkriminelle mulighed for nemt at overføre malware fra et operativsystem til et andet. Og netop cross-platform er ifølge Kaspersky en stærk trend inden for hacking i øjeblikket. Det er hackernes nye våben.

Med malware skrevet i Rust er det muligt for Luna-gruppen at sigte mod Windows, Linux og ESXi-systemer (VMware-kode) på én gang. Kaspersky vurderer i øvrigt, at Luna er en russisk gruppe.

Tendens det seneste år

Aktiviteterne fra Luna understreger den seneste tendens til ransomware på tværs af platforme, hvor sprog som Golang og Rust er blevet populære hos de ransomware-kriminelle. Tendensen har været stærk det seneste års tid, angiver Kaspersky.

"De tendenser, vi skitserede tidligere i år, ser ud til at vinde frem. Vi ser flere og flere kriminelle bander, der bruger multiplatformssprog til at skrive deres ransomware. Dette gør dem i stand til at implementere malware på en række forskellige operativsystemer. De øgede angreb på virtuelle ESXi-maskiner er alarmerende, og vi forventer, at flere og flere ransomware-grupper implementerer den samme strategi,” siger Jornt van der Wiel, sikkerhedsekspert hos Kaspersky, ifølge en meddelelse.

Det er især virksomheder, som udsættes for ransomware, men det kan også ramme private brugere. Potentielt kan den mere effektive måde at programmere malware på betyde, at it-infrastrukturen i flere virksomheder bliver ramt. For med Rust og lignende programmeringssprog er det billigere og hurtigere at konvertere eksisterende kode til nye platforme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere