Af Knud Søndergaard, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Udefra set har Qnaps nye NASbook TBS-464 ikke meget til fælles med NAS’er i traditionel forstand. Den minder mere om en tyk subnotebook med nedklappet skærm, og fronten brydes kun af nogle lysdioder og to USB-porte – noget ganske andet end det traditionelle NAS-design i form af industrielt udseende tower- eller rack-metalkabinetter.
Her er ingen konventionelle mekaniske harddiske med 3,5” eller 2,5” formfaktor – eller ssd-bestykkede drev i det sidste format. I stedet har firmaet satset på langt mindre ssd-moduler til M.2-sokler med et fodaftryk på 22 x 80 mm, en tykkelse som et fladt stykke tyggegummi og en vægt på under 20 gram.
Denne modultype har for længst fundet vej til såvel laptops som desktops, ligesom de kan eftermonteres i mange NAS’er som supplerende drev eller cache-acceleratorer.
Modulerne er ret dyre. En aktuel dagspris for en mekanisk harddisk til NAS-formål på 4 TB ligger noget under en tusse, så én gigabyte data kan lagres for mindre end 25 øre. M.2-ssd’er til generelle formål kan man være heldig at finde til omkring 500 kroner for 500 GB eller en krone pr. gigabyte, men den Seagate NAS-type, som AOD har brugt i denne test, er på 1 TB og koster næsten 2000 kroner – 2 kroner for én gigabyte.
Dette lille regnestykke forklarer, hvorfor producenter af mekaniske harddiske ser fortrøstningsfuldt på i hvert fald den nærmeste fremtid. Vi kan være nok så vilde med små, lydløse og lynhurtige ssd’er med lavt energiforbrug. Disse fordele preller af på virksomheder, for slet ikke at tale om datacentre, som fylder hele haller med titusindvis af drev og kalkulerer benhårdt på anskaffelsespriser og driftsomkostninger.
Prisen for at være først
Qnap forærer da heller ikke TBS-464 væk, og de knap 6000 kroner for selve NAS’en er peanuts i forhold til, hvad det koster at tanke dens fire drevsokler op med ssd’er. Vi har testet nyheden med 2 x 1 TB, og hvis vi vil have den til at matche vores primære NAS i kapacitet, skal vi finde omkring 12.000 kroner til fire 2 TB-moduler, som i en RAID 5-konfiguration kan levere en brugbar kapacitet på 6 TB plus 2 TB til databeskyttelse.
Har man brug for mere datakapacitet, er det muligt at tilslutte op til to lagerudvidelseskabinetter, hver med op til 12 konventionelle drevbåse. Specifikationsmæssigt ligger TBS-464 i den højere middelklasse for NAS-servere til hjemmekontorer og små kontorer. Datakraften leveres af en Intel Celeron 5105 med 2,9 GHz, fire kerner, fire tråde og integreret grafikkort, som understøttes af 8 GB RAM.
Udvalget af tilslutninger er mere generøst. Først og fremmest er der to LAN-porte, hver med en båndbredde på 2,5 Gbps og mulighed for ”trunking” – parallelkobling til fordobling af hastigheden. Hvis NAS’en skal indgå i et home entertainment-system, er det rart med de to 4K/UHD-kompatible HDMI 2.0-terminaler. Desuden er der fem USB-porte, hvoraf de to på fronten tilhører den hurtige Type 3.2 Gen 1, samt en infrarød sensor til en fjernbetjening (RM-IR004, tilkøb).
Normalt kan NAS-drev installeres uden værktøj og på et øjeblik ved blot at sætte harddiskene i holdere, som er tilgængelige fra fronten. På dette punkt kræver TBS-464 noget mere. Med en mønt skal man afmontere bundpladen for at få adgang til ssd-soklerne, og ikke nok med det, for de små moduler skal sikres tilstrækkelig køling.
Til det formål ligger der varmeledende, selvklæbende strimler af skumtape og små køleprofiler i kassen, og disse dele skal forsigtigt monteres efter anvisningerne i manualen. Hvis man ikke er vant til at åbne produkter og arbejde med beskyttelse mod statisk elektricitet, kan det være smart at betale en professionel tekniker for at løse opgaven.
Resten af installationen er til gengæld nærmest en fornøjelse. Qnaps Smart Installation og Qfinder Pro-software fungerer efterhånden så intuitivt og godt, at man nemt kommer gennem denne del af processen.
En matchende switch
Vil man have af glæde af de hurtige LAN-porte på den smarte NAS, kræver det naturligvis, at resten af den kablede it-kæde også kan udveksle data ved 2,5 Gbps. En desktop med en ledig PCIe-sokkel kan relativt nemt opgraderes ved hjælp af et nyt netværkskort, og til laptops kan man købe en LAN-adapter, som blot skal sættes i en USB-port.
Når man er kørende i den ende af systemet, kan det være smart med en switch med såkaldte 2.5 GbE- eller endnu hurtigere LAN-porte. Til denne test har vi prøvet sådan en switch med otte porte, som vil være tilstrækkelig i mange hjem og på små kontorer.
Qnap QSW-1108-8T er det mundrette navn på switchen, der er en økonomisk model til cirka 1500 kroner. Den kan vanskeligt være mere brugervenlig, for det er en såkaldt unmanaged type, så du skal ikke gøre andet med den end at tilslutte strøm og enheder. Hvis indikatorerne blinker, som de skal, er alt i skønneste orden.
Switchen matcher NAS’en i bredde og er næsten lige så tung, for den sidder i et tillidsvækkende robust metalkabinet. Da der ikke er nogen blæser til køling af elektronikken, er switchen totalt lydløs.
Det skal nævnes, at denne switch ikke giver mulighed for trunking i forbindelse med TBS-464. Vil man have NAS’en op i dobbelt hastighed, kræver det en managed switch med indstillingsmuligheder – og en noget højere pris.
Dedikerede NAS-drev
Som næsten altid sælges harddrev til NAS’er separat, og TBS-464 er ingen undtagelse fra denne regel. Qnap anbefaler drev fra samarbejdspartneren Seagate, som netop har lanceret en IronWolf 525-serie, der er konstrueret og testet til at levere ultrahøj udholdenhed og performance, så brugerne oplever bedre præstationer og større pålidelighed.
Seagate har et så bredt og dybt produktsortiment, at vinkortet på en Michelin-restaurant næsten begynder at virke overskueligt. Der lader også til at sidde storytellere i marketingafdelingen, for man nøjes ikke med at bruge kedelige typenumre.
De testede drev kommer fra IronWolf-familien til NAS-formål, og vi kan tilføje, at der faktisk ”findes” en jernulv i form af et fabeldyr, som optræder i en middelalderlig myte om grundlæggelsen af Vilnius, hovedstaden i Litauen. En anden produktfamilie er opkaldt efter en rovfisk og hedder BarraCuda.
I sig selv har ”vores” jernulve det med mekaniske harddiske som en F1-racer i forhold til en ladcykel. Den indbyggede testfunktion i TBS-464 rapporterer om en sekventiel læsehastighed på 1,61 GB/s og over 280.000 In/Out-operationer i sekundet. I en Qnap TS-h886-NAS med en mekanisk Seagate IronWolf på 4 TB lander de tilsvarende målinger på henholdsvis 161 MB/s (tilfældigvis præcis 10 procent) og blot 121 operationer/s.
Når TBS-464 kommunikerer med vores desktop, begrænses hastigheden ikke alene af LAN-portens 2.5 GbE-kapacitet, men også af NAS’en bundkort og øvrige infrastruktur. Det betyder, at resultaterne af CrystalDiskMark-testen til forveksling kommer til at ligne, hvad vi er vant til at se fra andre NAS’er.