Af Knud Søndergaard, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Tre år efter lanceringen af de første routere med Wi-Fi 6-teknologi er it-branchen nu begyndt at barsle med kompatible USB-adaptere til værktøjsfri opgradering af desktops og laptops med ældre netværkskort – eller helt uden.
Wi-Fi 6 er stadig den seneste standardiserede teknologi til trådløse netværk. I forhold til Wi-Fi 5 og endnu ældre enheder byder den sjette generation kort fortalt på hurtigere, bedre og sikrere dækning af et hjem eller en virksomhed.
Samtidig er priserne på Wi-Fi 6-grej blevet så attraktive, at det tangerer vanvid at købe en ældre sag. Et par internetudbydere med YouSee som en markant undtagelse er også begyndt at levere modemer med Wi-Fi 6.
Men selvom der står Wi-Fi 6 på din router, oplever du måske ikke nogen særlig forbedring af hastighed eller af dækningen, når du anvender din computer eller tablet med trådløs opkobling.
Dette kan selvfølgelig skyldes lokale problemer, men synderen kan også være et sløvt netværkskort. Og så kan en genvej til Wi-Fi 6 være en lille dongle, der fungerer som netværkskort og blot skal indsættes i en ledig USB-A-port – endelig den hurtige type 3.0 med synlig blå plast.
Foreløbig kan Wi-Fi 6-dongles fås fra Asus og D-Link. De kan findes på nettet til cirkapriser fra henholdsvis 640 kr. og 588 kr. Det er en også slags penge, men stadig billigere end at betale et værksted for at skifte et netværkskort – for slet ikke at tale om at købe en ny computer.
Med eller uden vinger?
Asus USB-AX56 og D-Link DWA-A1850 har praktisk talt identiske specifikationer, og når de udpakkes, minder de en del om hinanden i deres omkring 10 cm lange, sorte plasthuse.
Den største synlige forskel er, at Asus’en er udstyret med to eksterne antenner, der ligner fluevinger og kan klikkes op i to positioner. En let holder med knap en meter meget tykt og ufleksibelt kabel giver endnu en mulighed for at optimere signalkvaliteten.
Begge dongler tilhører den såkaldte AX1800-klasse. Det vil sige, at de har en total teoretisk hastighed på 1,8 Gbps, fordelt med 574 Mbps på det længere rækkende 2,4 GHz-bånd og 1,2 Gbps på det mere rummelige 5 GHz-frekvensbånd.
Andre fælles Wi-Fi 6-standardfeatures omfatter OFDMA og MU-MIMO, som gør det muligt at håndtere flere samtidige brugere, plus aflytningssikker 128-bit WPA3-kryptering.
Hvis en Wi-Fi 6-router ikke er nået længere end til ønskesedlen, er de to dongler naturligvis brugbare, men før julemanden har været forbi næste år, får man ikke meget glæde af deres avancerede egenskaber.
Endnu et fællestræk er enkel installation, som med Windows 10 og 11 hverken kræver downloads eller fysiske medier. Den nødvendige driver er præinstalleret, og når man første gang sætter en dongle i en USB-port, kommer den op som et drev i Stifinder. Herefter kræver det blot et klik på ”Setup”, og du er klar på under et minut.
Begge firmaer kunne dog godt have gjort opmærksom på, at hvis en computer allerede har et netværkskort, skal det deaktiveres – under Enhedshåndtering > Netværkskort – for at donglen kan fungere.
Tre laptop-generationer
Til den tekniske del af denne test har vi brugt bærbare pc’er. Vi har stået på hovedet i baglageret og gravet en antik Lenovo E145 fra 2013 (Wi-Fi 4) og en Asus X207NA fra 2017 (Wi-Fi 5) frem, blæst støvet af dem og lokket dem til at køre Windows 10 med de seneste opgraderinger. Som reference har vi brugt vores Acer Swift 3 fra foråret 2020 (Wi-Fi 6). Det er der kommet to interessante tabeller ud af.
Som sædvanlig i denne sammenhæng har vi brugt Speedtest-appen til hastighedsmålinger i vores testmiljø. For overskuelighedens skyld har vi angivet de absolutte hastigheder med USB-adapterne i Mbps og nedenunder skrevet forbedringen i procent i forhold til præstationerne med klienternes originale netværkskort.
Vi skal lige indskyde, at den gamle Lenovo ikke figurerer i tabellerne. Det skyldes, at den opgav ævred, inden vi fik udført alle målingerne. Vi nåede dog lige at konstatere næsten en fordobling af downloadhastigheden i kontoret fra 60 Mbps med computerens eget Broadcom 11n-netværkskort til 117 Mbps med den nye Asus-dongle. Efter en frokostpause virkede maskinen pludselig meget ustabil, og der var hverken liv i tastatur eller touchpad.
Så gjorde vi kort proces, strippede Lenovo’en for hukommelsesmoduler og lagermedie og storskraldede resten. Den kunne ellers have fået et nyt liv på nettet med en ny USB-adapter, men så ville vi nok nøjes med en Wi-Fi 5-type, for eksempel en Asus USB-AC56, til under 400 kr.
Læs testene på de næste sider ...
Asus USB-AX56 [TEST]: Måleresultaterne er nydelige
Vi testede først en fabriksny Asus-dongle, for den landede først, og den opførte sig helt som forventet. Driver-installationen var lige så nem som lovet.
Vi er lidt i tvivl om effekten af de to opklappelige antenner. Hos os gør det ingen videre forskel, om de står op eller ligger ned. Og hvis adapteren sidder på en bærbar på farten, er vi bange for at komme til at støde ind i dem.
I et mere stationært setup synes vi, at det er smart med den lille fod og det pænt lange kabel, der kan gøre det muligt at placere donglen væk fra den bærbare højere oppe i rummet. Hvis Asus dog bare havde ofret et tyndt, fleksibelt kabel, lidt dobbeltklæbende tape og/eller en tungere fod.
Når vi ser på måleresultaterne, er de nydelige. Vores Asus-bærbare performer totalt set 22,2 procent bedre med USB-adapteren. Den nyere Acer-laptop får et boost på 24,6 procent oven i nogle fine resultater med det indbyggede Intel AX201-kort.
Trådløse downloadhastigheder over 700 Mbps i kontoret giver en naturlig ret til blær, men vi lægger mere vægt på at have over 190 Mbps, henholdsvis 300 Mbps, båndbredde på første sal, hvor forholdene er mest udfordrende.
D-Link DWA-X1850 [TEST]: Stor forskel på gevinsten
D-Link i Sverige sendte os en godt brugt sample med PostNord-brevpost, men den nåede lige akkurat frem inden deadline.
Ibrugtagningen gik endnu nemmere end med Asus-donglen, og vi undrede os et kort øjeblik over, at der ikke skulle installeres nogen driver.
Forklaringen kunne vi læse på vores skærme. Modelnavnene er selvfølgelig forskellige, men ellers kommer Enhedshåndtering op med den samme information: Netværkskortet er produceret af Realtek, driveren er dateret 27-07-2021, og versionsnummeret er 5001.0.13.104 i begge tilfælde.
Betyder det så, at de to dongler dybest set er identiske? Absolut ikke! For det første er D-Links adapter fysisk mindre og har indbyggede antenner.
For det andet performer de vidt forskelligt. På vores Asus-bærbare giver D-Link en betydeligt større forbedring af den gennemsnitlige downloadhastighed, nemlig 46,8 procent, og leverer et rekordhøjt signal på første sal. Omvendt er gevinsten negativ på Acer-maskinen med et minus på 4,0 procent.
Det kan også udtrykkes sådan, at selvom de to USB-adaptere bygger på det samme chipsæt fra Realtek, har D-Link kunnet vælge at fokusere på ældre Wi-Fi-standarder og dermed give en bærbar som vores Asus et gevaldigt løft.