Knaphed bremser danske Wimax-planer

Danske teleselskabers vilde efterspørgsel efter den trådløse bredbåndsteknologi Wimax har fået IT- og Telestyrelsen til at afslå alle de Wimax-ansøgninger, der er blevet udsat siden sidste år. Der er nemlig knaphed på de frekvenser, som blandt andet TDC allerede har sikret sig.

IT- og Telestyrelsen har valgt at afslå en række ansøgninger fra de teleselskaber og internetudbydere, der har forsøgt at sikre sig en licens til at etablere trådløst bredbånd i Danmark baseret på Wimax-standarden.

Årsagen er ganske simpelt, at efterspørgslen er så stor, at der ikke er frekvenser nok at dele ud af.

En stigning i efterspørgslen efter Wimax-frekvenser fik i januar IT- og Telestyrelsen til at sætte uddelingen af licenser i frekvensområdet 3140-4200 MHz på hold.

Dropper først-til-mølle

Hidtil blev licenserne uddelt efter først-til-mølle-princippet, men det har en høring i branchen nu sat en stopper for.

- Indtil videre har vi valgt at sige, at der er frekvensknaphed, og dermed vil vi indikere til brugerne og branchen, at der skal ske noget andet. Det bliver ikke først-til-mølle-tilladelser, siger Robert Lindgaard fra IT- og Telestyrelsen.

Ifølge ham er der tale om seks til syv ansøgninger, som styrelsen nu har afvist.

Indtil videre er det ganske åbent, hvordan de tilbageværende frekvenser skal uddeles. Ved knaphed er det dog sandsynligt, at der bliver tale om et udbud eller en auktion.

- Vi håber inden for måske ganske få uger at kunne lave en indstilling til vores departement, og så skal den tages derfra. Der er nok ikke tvivl om, at der vil gå nogle måneder, før frekvenserne kommer i spil igen, fortæller Robert Lindgaard.

Varmt emne for tiden

Wimax-standarden er et meget varmt emne i telebranchen, fordi den ses som et reelt alternativ til ADSL-forbindelse.

Wimax bygger på IEEE 802.16a-protokollen og rækker op til 48 kilometer. Båndbredden kan nå op på 70 megabit i sekundet.

Danske Telecom og Sonofon har i dag landsdækkende licenser til 3,5 GHz-området, som er interessant, fordi det tillader Wimax, hvor der ikke behøver være frit udsyn mellem sender og modtager

TDC nåede at sikre sig en næsten landsdækkende licens med visse betingelser lige inden licens-stoppet, men har ikke umiddelbart tænkt sig at gøre brug af den.

Også den amerikanske telemilliardær Craig McCaw har en licens i København gennem sit selskab Clearwire.

Endelig har Danske Telecom og Servicepartner Sjælland også lokale licenser.

Med disse uddelte licenser er der i dag plads til omkring to mindre landsdækkende licenser mere til 3,5 GHz-området.

Ifølge Robert Lindgaard er det principielt muligt at tilbagekalde licenser, hvad enten de er uddelt efter udbud, auktion eller blot først-til-mølle-princippet. En sådan beslutning skal dog tages af det politiske liv og ikke af IT- og Telestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere