Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Digitale afpressere bruger nye hårdkogte metoder: Løsesummerne er gigantiske

Den gennemsnitlige ransomware-betaling er steget 82 procent siden 2020, til rekordstore $570.000 (ca. 3,6 mio kr.) i første halvår af 2021, hvor cyberkriminelle brugte stadig mere aggressive taktikker til at tvinge organisationer til at betale større løsesummer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Stigningen kommer efter, at den gennemsnitlige betaling sidste år steg med hele 171 procent til mere end $312.000 (ca. 2 mio. kr). Disse tal, udarbejdet af sikkerhedskonsulentgruppen Unit 42, sætter tal på, hvad mange af os allerede ved: At ransomware-krisen fortsætter med at intensiveres, efterhånden som kriminelle foretagender øger investeringerne i meget rentable ransomware-operationer.

Ransomware-angreb har forhindret ofre i at få adgang til arbejdscomputere, skubbet kødpriserne op, ført til benzinmangel, lukket skoler ned, forsinket retssager, forhindret nogle af os i at få efterset vores biler og fået hospitaler til at afvise patienter.

Stigningen indenfor firedobbelt afpresning

Fremkomsten af "firedobbelt afpresning" er en foruroligende tendens, der blev identificeret af Unit 42s konsulenter, da de håndterede snesevis af ransomware-sager i første halvdel af 2021. Ransomware-operatører bruger nu ofte op til fire teknikker til at presse ofre til at betale:


  1. Kryptering: Ofre betaler for at genvinde adgang til krypterede data og kompromitterede computersystemer, der holder op med at fungere, fordi nøglefiler er krypterede.

  2. Datatyveri: Hackere frigiver følsomme oplysninger, hvis der ikke betales løsesum. (Denne tendens tog virkelig fart i)

  3. Denial of Service (DoS): Ransomware-bander laver denial-of-service-angreb, der lukker offerets websteder.

  4. Smædekampagner: Cyberkriminelle kontakter kunder, forretningspartnere, medarbejdere og medier for at fortælle, at organisationen er blevet hacket.


Imens det hører til sjældenhederne, at én organisation er offer for alle fire teknikker, fortæller Palo Alto Networks at de i år i stigende grad har set ransomware-bander engagere sig i yderligere tilgange, når ofre ikke betaler efter kryptering og datatyveri. I 2021 Unit 42 Ransomware Threat-rapporten, der afdækkede tendenser i 2020, optræder dobbelt afpresning som en stigende praksis. Og de seneste observationer viser, at angribere yderligere har fordoblet antallet af afpresningsteknikker, de bruger.

Svimlende beløb

I takt med, at de har taget nye afpresningsmetoder i brug, er ransomware-banderne blevet grådigere. Blandt de snesevis af sager, som Unit 42-konsulenterne gennemgik i første halvdel af 2021, var det gennemsnitlige krav om løsesum 5,3 millioner dollars (33 mio kr.). Det er en stigning på 518% i forhold til 2020 -gennemsnittet, der var $847.000 (5,3 mio kr).

Det højeste løsesumskrav fra et enkelt offer, som vores konsulenter registrerede, steg til $50 millioner (314 mio. kr) i første halvår af 2021 fra $30 millioner sidste år (188 mio kr). Derudover har REvil for nylig afprøvet en ny teknik ved at tilbyde at levere en universel dekrypteringsnøgle til alle de organisationer, der er berørt af Kaseya VSA-angrebet for en løsesum på $70 millioner (439 mio. kr.), selv om man hurtigt sænkede kravet til $50 millioner (314 mio. kr). Kaseya fik til sidst en universel dekrypteringsnøgle, men det er uklart hvilken betaling, der eventuelt blev givet.

Den største bekræftede betaling hidtil i år var ifølge JBS SA $11 millioner (69 mio kr) efter et massivt angreb i juni. Sidste år var den største registrerede betaling $10 millioner (62,7 mio. kr.).

Tendenser i ransomware

Palo Alto Networks forventer, at ransomware-krisen vil fortsætte med at tage fart i de kommende måneder, da cyberkriminelle grupper yderligere skærper taktikken for at tvinge ofrene til at betale, og også udvikler nye metoder til at gøre angreb mere forstyrrende.

For eksempel er de begyndt at se ransomware-bander kryptere en type software kendt som en hypervisor, hvilket kan ødelægge flere virtuelle instanser, der kører på en enkelt server. "Vi forventer at se øget målretning mod hypervisorer og anden administreret infrastruktursoftware i de kommende måned", fortæller Palo Alto Networks i en blogpost, hvor det yderligere lyder: "Vi forventer også at se mere målretning mod udbydere af administrerede tjenester og deres kunder i kølvandet på angrebet, der udnyttede Kaseya-fjernstyringssoftwaren, som blev brugt til at distribuere ransomware til klienter af administrerede tjenesteudbydere (MSP'er). Selvom vi forudsiger, at løsesummerne vil fortsætte deres opadgående tendens, forventer vi at se nogle bander fortsat fokusere på den lave ende af markedet og regelmæssigt målrette deres angreb mod små virksomheder, der mangler ressourcer til at investere stort i cybersikkerhed. Hidtil har vi i år observeret grupper, herunder NetWalker, SunCrypt og Lockbit, der kræver og tager betalinger fra $10.000 til $50.000 (fra ca. 62.000 kr til 314.000 kr.). Selv om beløbene kan virke små i forhold til de største løsesummer, vi har observeret, kan betalinger af denne størrelse have en invaliderende indvirkning på en lille organisation".

For at lære mere om ransomware, kan du følge Palo Alto Networks omfattende ransomwaredækning på bloggen Unit 42. Højdepunkterne inkluderer vores 2021 Unit 42 Ransomware Threat Report sammen med profiler af nogle af verdens mest aktive ransomwarebander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere