Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Overvåg dit hjem eller virksomhed uden at bryde loven

D. 1. juli 2021 skal alle der filmer på offentlige arealer have deres kamera registreret hos politiet. Netatmo har smarte funktioner, så man kan holde sig indenfor lovens rammer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Pr. 1. juli 2021 træder de nye regler i kraft, hvor private virksomheder og offentlige myndigheder, der har lov til at tv-overvåge på offentlig vej, skal registrere sig i politiets register over tv-overvågning (Polcam). Det kan føre til nye bekymringer for både private borgere og virksomheder, om man egentlig overholder loven og kun filmer det, man må – og vil. Smart-home producenten Netatmo, der bl.a. udvikler produkter til videoovervågning, har smarte funktioner, så man selv kan vælge, hvad og hvem kameraet skal filme.

Loven om tv-overvågning er efterhånden blevet udvidet et par gange. Den seneste udvidelse, der træder i kraft den 1. juli 2021, betyder, at alle, der filmer på offentlige arealer, skal have deres kamera registreret hos politiet. Det gælder for private virksomheder og offentlige myndigheder, der har særlig tilladelse til at filme med henblik på at bekæmpe kriminalitet, men altså ikke private borgere, der fortsat ikke må filme ud på offentlige arealer.

Men står en tidligere undersøgelse foretaget af ABUS Gruppen stadig til troende, så kender hver tredje private borger slet ikke reglerne for privat overvågning. Og måske er der også usikkerhed at spore blandt virksomheder, der har videoovervågning. Ifølge Sikkerhedsbranchen er 250.000 overvågningskameraer i brug i private hjem og 300.000 – 400.000 tv-kameraer i det offentlige rum. En overtrædelse af loven kan føre til en bøde på mellem 2.000 og 10.000 kr.

[su_spoiler title="Reglerne for tv-overvågning i dag" style="fancy" icon="arrow" anchor="Reglerne for tv-overvågning i dag" class="spoiler"]TV-overvågningsloven siger, at private borgere ikke må foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel. Private virksomheder og organisationer, samt offentlige myndigheder, der foretager tv-overvågning af steder eller lokaler, hvortil der er almindelig adgang, eller af arbejdspladser, skal ved skiltning eller på anden tydelig måde give oplysning herom. For at bekæmpe kriminalitet og fremme tryghed blev reglerne for tv-overvågning udvidet, så private virksomheder og offentlige myndigheder kan overvåge offentlige arealer op til 30 meter. Dette kræver dog specifik tilladelse fra den lokale politidirektør, tydelig skiltning, og nu også obligatorisk registrering i Polcam, politiets register over tv-overvågningskameraer. Private borgere skal ikke registrere deres kameraer, da det ikke må overvåge offentlige arealer. Overtrædelse straffes med bøde, som i førstegangstilfælde ligger på 2.000 – 10.000 kr. [/su_spoiler]

Som privatperson må man overvåge sin private ejendom, herunder indgangspartier, have og indkørsel. Men det er ulovligt at tv-overvåge gader, veje, pladser og lignende, der benyttes til offentlig færdsel, samt naboer og forbipasserende fra sin ejendom. Filmer man indendørs – og det må man godt – så skal man informere eventuel rengøringshjælp, børnepasser og håndværker.

Selv om man kender reglerne til fulde, så kan det være svært at indstille sit kamera til at overvåge hele indkørslen og den dyre bil, men undgå at filme ud på fortovet. Eller at overvåge hele sin baghave og samtidig undgå at få naboens med. Har man tv-overvågning sat op indendørs, så vil man måske gerne undgå at filme sin egen familie og eventuel hjælp i hjemmet. Til gengæld vil man gerne fange en eventuel indbrudstyv med glasklare optagelser.

Alarmzone-funktion og ansigtsgenkendelse giver ekstra sikkerhed

Der er hjælp at hente hos Netatmo. Bl.a. har Netatmos smarte udendørskamera en alarmzone-funktion, så man selv kan definere det område, man ønsker overvåget. Det betyder, at selv om kameraets synsfelt strækker sig ud over haven eller indkørslen, så vil hverken forbipasserende eller naboen blive optaget. Dét gør, at man med ro i sindet kan få den sikkerhed, der ligger i en tv-overvågning uden at risikere at overtræde loven - og få en bøde.

Med Netatmos smarte indendørskamera kan man også tilpasse indendørs overvågning. I modsætning til andre sikkerhedskameraer, der optager alle bevægelser af alle personer, de registrerer, uden skelnen til hvem de er, optager Netatmos kameraer kun det, brugeren vil have. Takket være ansigtsgenkendelsesteknologi kan kameraet nemlig skelne mellem personer, som brugeren kender, og ubudne gæster. Brugerne kan aktivere optagelsen, når kameraet registrerer et ukendt ansigt, og deaktivere den for kendte ansigter, som f.eks. familiemedlemmer og hjælp i hjemmet.

Derudover er alle forpligtet til at overholde GDPR-lovgivningen og beskytte personlige data. I EU udgør GDPR en juridisk ramme for brugen af personoplysninger i både den offentlige og private sektor. De fleste sikkerhedskameraer gemmer automatisk optagelserne i skyen, hvilket ikke er den sikreste opbevaring. I stedet gemmer Netatmo optagelserne fra deres overvågningskameraer på et krypteret Micro-SD kort, hvilket giver langt større sikkerhed. Brugeren har selvfølgelig mulighed for at gemme i skyen, hvis de ønsker det, men det er ikke nødvendigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere