Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

På jagt efter gode køb

Du kan forvandle en gammel kontor-pc til en rørende billig gamingplatform – du skal blot gøre det rigtigt.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du er på udkig efter en ekstra pc eller en opgradering af den antikke maskine, der hoster og harker, hver gang man tænder den, kan det være fristende at tage lån i huset for at få råd til det nyeste udstyr. Men hvis du er parat til at acceptere nogle få kompromiser, kan du bygge en ny maskine, der vil marchere gennem hovedparten af de vigtigste spil uden at koste en herregård. Den kan ende med at koste mindre end en konsol og alligevel fungere bedre.

Hvilke kompromiser taler vi her om? Det første består i at acceptere, at du ikke har brug for en monster-gpu. De ivrige valutaminearbejdere har opslugt alle de gode gpu’er. Det beskedne udbud og de lidet positive realiteter i markedsmekanismerne betyder, at priserne er skyhøje. Indtil den boble brister, er der et solidt økonomisk argument for at holde sig fra den højeste ende af skalaen som det oplagte valg for den gennemsnitlige pc-spiller.

Man behøver heller ikke at have en supermoderne cpu, hvis man har tænkt sig at satse på gaming. Tidligere generationer har stadig masser af muskelkraft, og der er så mange til rådighed, at det er nærliggende at udnytte situationen.

Kontormaskiner kan være nemme at have med at gøre, for de er beregnet til hurtig vedligeholdelse.

Det andet store kompromis kan måske gøre ondt: Du kommer til at skrue ned for de æstetiske aspirationer. Farvede vinduer, RGB-belysning og overdådige vandkøling-systemer er alt sammen meget godt, og vi skal ikke nægte, at disse sager spiller en stor rolle i den moderne pc’s tiltrækningskraft, men de koster penge, som vi simpelthen ikke har til dette projekt.

Vores plan er at lave en maskine, der er mere funktionel end fancy. En pc, der kan løse opgaverne uden vrøvl, og som ikke er dyrere end strengt nødvendigt. Det vil som regel sige en boks uden nogen dikkedarer. Læg dine bekymringer bag dig, vælg de rette komponenter, og du får en meget praktisk og ganske udmærket maskine. Den er ikke nødvendigvis fremtidssikret, men hvem gider beklage sig til den pris?

Gigabytes GT 1030 er til ét slot, beskedent og billigt: ideelt til en ultra-økonomisk gamingboks.

Find en pc

Brugt hardware kan være et minefelt. Gå til DBA (eller det utal af danske hjemmesider dedikeret til at sælge brugte pc’er), og søg efter “gaming-pc.” Du ser nu en mængde skrumler, der afgjort virker bedagede, og til urealistiske priser. Maskinerne er enten langt fra beskrivelsen, eller også er deres ejerforhold mere end tvivlsomme. Du vil se maskiner fra folk, der desperat prøver at genvinde noget af det beløb, de lige har brugt på en ny pc. De har opgraderet, fordi den gamle pc ikke blot er en smule til års – den har mere end det ene ben i graven.

Vi vil anbefale dig at se i en anden retning, nemlig på kontor-pc’er, hvis leasingperioder er udløbet. Bevares, de er blevet godt brugt, men de er næppe blevet slidt op. Og kontor-pc’er, der tidligere har arbejdet under serviceaftaler, er lavet af solide komponenter, der arbejder godt sammen, og som kan blive ved i lang tid. Der er tusinder af den slags maskiner rundt omkring, og den gode nyhed er, at mange af dem rummer noget særdeles interessant hardware.

Pas på, når du vælger efter mærke: Alle disse fire maskiner bærer navnet “Optiplex 9010,” men de er unægtelig forskellige.

Der er mange mærker, man kan holde øje med – se boksen “De bedste billige mærker” på næste side – men den vigtigste specifikation, man skal lægge mærke til, er cpu’en. Ignorer Core i3- og i5-chips af første generation.

De er udmærkede, men prisforskellen i forhold til maskiner med anden- eller endda tredjegenerations-chips er i bedste fald ubetydelig, og de senere processorer og chipsæt omfatter tekniske opgraderinger, der ikke kun drejer sig om hastighed. Selv en Haswell-cpu kan være glimrende (vores særlige eksempel-maskine med en Core i5-4590 var det rene røverkøb), men de er ikke så almindelige i denne klasse, og du skal nok være forberedt på at betale lidt mere.

Hvad du end gør, må du ikke vælge en gammel kontormaskine med en Core 2-cpu eller en Pentium. De er helt utilstrækkelige, også hvis man blot vil samle sig et nyt mediecenter. Og sandsynligheden for, at man falder over en Kaby Lake Pentium – der faktisk er ret kvik – er meget ringe.

Etiketten er nok slidt, men den er din
garanti for en legitim version af Windows.

Her skal du søge

Det er nærliggende at begynde med at lede på eBay. Her kan man finde mængder af ældre hardware. Brug alle de tilgængelige tricks. Filtrer ud fra det specifikke cpu-niveau, du skal bruge, og vælg maskiner med 8 GB – så slipper du for senere at skulle opgradere. Læg også mærke til maskinens stand: Vælg snarere “refurbi-shed” end “used.”

Tjek tallene, og læs beskrivelserne. Hvis en sælger end ikke gider at beskrive maskinens specifikationer og levere en ordentlig oversigt, før han smækker den på nettet, har han ikke fortjent at få dig som kunde. Amazon er også et godt sted at lede, for her er mange, der vil sælge. Der er dog en tendens til, at priserne er lidt højere her.

Et ssd gør en enorm forskel, når det gælder om at sætte fart i en ældre maskine.

Den bedste løsning kan være at vælge en forhandler i nærheden af dig selv. Du kan også opsøge selve kilden, for eksempel en lokal it-afdeling. Hvis du kan se maskinen i funktion, før du køber, er det langt at foretrække. Og hvis du selv henter den, slipper du for udgifter og potentielle forsendelsesproblemer. Ingen drømmer om at modtage en pc i flere dele.

Uanset hvor du handler, bør du spare på pengene. Vi kan ikke give dig den nøjagtige pris, for den afhænger af dit budget og af det aktuelle udbud, men hele formålet med denne øvelse er jo at spare nogle penge. Vend ikke ryggen til et tilbud, fordi det ser ud til at være for godt til at være sandt. Markedet for brugt udstyr svinger, og forskellige sælgere har meget forskellige meninger om deres sagers værdi. Et kig på DBA viser dig hurtigt, hvilke priser du i hvert fald ikke skal betale.

GTX 1050 Ti rummer seriøs muskelkraft og kræver ikke store mængder strøm.

Oplagte spørgsmål

Der er en masse potentielle faldgruber, når man vil købe en brugt maskine. Nogle af dem kan man styre fri af; andre er mere lumske. Lad os begynde med Windows: Sørg for, at der er en legitim installation på maskinen, og en original producent-etiket er heller ikke at foragte.

Du vil sikkert møde en masse hardware, der oprindelig har kørt Windows 7 eller Windows 8.1. Husk at sikre dig, at produktnøglen er blevet korrekt overført til Windows 10, og at det er den samme nøgle, der er blevet brugt til den aktuelle installation. En lovlig version af Windows 10 udgør en stor del af disse maskiners værdi, og man kan ofte slippe med at betale mindre end prisen på en ny Windows 10-nøgle.

Dernæst skal du sikre dig, at den pc, du køber, kan levere det, du har brug for. Det kræver en mængde research, før du punger ud. Find de oprindelige dataoversigter, se på billeder online, udforsk hver eneste detalje. Hvis strømforsyningen kun levner lidt eller intet overskud, skal du holde dig væk. Den kan være udmærket, men et pci-e-slot kan ikke levere strøm nok til at køre en ordentlig gpu.

Da vi købte vores eksempel-maskine, erfarede vi til vores rædsel, at cpu’en understøtter VT-d-instruktioner, men at chipsættet på kortet ikke gør det. Lav en liste over dine krav, og kryds dem af et efter et. Lad være med at springe nogen af dem over – du risikerer blot at skulle fælde en tåre eller to, når du vil oprette en virtuel maskine og konstaterer, at den ikke kan bruge din gpu.

Hvis maskinen ikke helt lever op til dine specifikationer, bør du overveje, hvor svært det vil være at opgradere den. Er det umagen værd? Og kan det betale sig at købe en billig maskine og senere opgradere den? Man kan for eksempel spare noget bøvl ved at købe en pc med 8 GB ram eller mere.

Men undersøg priserne på opgradering, og sammenlign med maskiner med mindre ram. Markedet bugner af maskiner, men det myldrer også med komponenter fra maskiner, der er blevet splittet ad med henblik på salg. Vend tilbage til de møjsommeligt samlede notater, du har skrevet, for at sikre dig, at du gør det bedste køb.

De bedste billige mærker

Tre producenter står bag hovedparten af kontor-pc’er: Dell, HP og Lenovo. Dells Optiplex-serie er den, du vil møde oftest, og dens alle-stedsnærværelse betyder, at den som regel har de fornuftigste priser. Forvent at betale omkring et par tusind kroner for en Optiplex 790 med en andengenerations Core i3 eller i5 eller lidt mere for en Optiplex 7010 med en tredjegenerations-chip. Dens indre dele er glimrende at arbejde med, og der er masser af USB-porte. Og det gennembrudte grå forpanel?

Det er faktisk ret pænt. Dernæst kommer HP og dattermærket Compaq. Hvis du kan finde en HP ProDesk (den model, vi købte under vores research for lidt over 100 kroner), får du i hvert fald en fjerdegenerations-chip. Men modeller i lille format er så snævert konfigureret, at de ikke er umagen værd, hvis du vil opgradere. Elite-serien er gennemgående et glimrende køb til omkring 12-1300 kroner for en 8200 med en Core i5-2400.

Shop rundt, og du finder måske en 8300 med en i5-3470 til en lignende pris. Vend ryggen til dem, der vil have over 3000 kroner for maskinen, for de er for tåbelige. Lenovos ThinkCentre-serie er mindre udbredt, og de mere kompakte modeller kan være vanskelige at arbejde med.

Hvis du satser på en Lenovo, er towermaskinen M72E til omkring 1500 kroner en fornuftig tredjegenerations-basis med masser af plads til at boltre sig. Andre producenter laver kontormaskiner, men de kan være svære at finde. Acers Veriton-serie er sandsynligvis den fjerdemest udbredte kommercielle desktop, men mulighederne er begrænsede, og man ser meget sjældent AsusPro-bokse her.

Flere opgraderinger

Lidt ekstra ram er essentiel, men det er kun toppen af isbjerget. Du får brug for at gøre, hvad du kan, for at kompensere for de iboende svagheder ved en aldrende kontor-pc. Det gælder navnlig, hvis processoren ikke er den allerhurtigste. Men du kommer sandsynligvis til at handle ud fra en meget begrænset platform. Hvad er der at gøre?

For det første skal du bruge et SATA-ssd til operativsystemet. Det behøver ikke at være enormt eller vanvittig hurtigt, men du skal købe et nyt. Hvem ved, hvilke morderiske mængder af læse- og skrivecykler et brugt drev har været igennem? Silicon Powers 60 GB-drev er ideelt.

Det er dog ikke enkelt at installere det. Du skal sandsynligvis bruge et højrevinklet SATA-kabel af hensyn til kabinettet, og du får næppe en 2,5”-drevholder sammen med maskinen. Det er noget, du selv må sørge for. Masselager kan også være et mål for opgradering, hvis maskinen kun har ringe kapacitet, og det er ofte tilfældet. Hvis du ikke udskifter harddisken, skal du ikke regne for meget med den. Dens levetid kan være markant forringet af slid i tidens løb.

Kommercielle maskiner bruger specielle bundkort med usædvanlig opbygning.

Så skal du overveje, om du vil opgradere cpu’en. Kig i din kasse med ubrugte cpu’er, og se, om der skulle være noget. Det er vores erfaring, at købet af en cpu til opgradering af en kontor-pc slet ikke kan betale sig. Man kan ofte finde brugte cpu’er på markedet til en pris, der svarer til en fuldt funktionsdygtig maskine. Hvis man vil opgradere fra en Core i5 til en tilsvarende Core i7, skal man integrere det i det oprindelige indkøb i stedet for at opgradere.

Og i betragtning af, at cpu’en (underligt nok) er en af de mindst vigtige dele af vores projekt, er det ikke umagen værd at vente på, at der dukker en op på eBay. Det sker ikke ofte. Og det er svært at retfærdiggøre prisen på en Core i7 på en kontormaskine. Den opgraderingskomponent, der for alvor får en kontor-pc i kog (måske bogstavelig talt, hvis kabinettet er trangt) er en ny gpu.

Du har sikkert regnet ud, at dette er grunden til, at det giver god mening at købe en gammel pc til gaming. Den aldrende cpu er måske ikke forrygende, men langt hovedparten af moderne spil satser mere på grafikydelsen end på processoren. Du køber altså en pc med en kendt flaskehals, men med overraskende kraft, prisen taget i betragtning.

Formatet er vigtigt

Langt hovedparten af tidligere kontor-pc’er har kabinetter i lille format. De skulle ikke være gigantiske til det arbejde, de var beregnet til, men det betyder, at du skal tænke over det, du vil opnå. Kabinettets udformning er ofte fantastisk til hurtig vedligeholdelse, harddisk og optiske drev-holdere kræver normalt ingen skruer, kabinettet kan åbnes på få sekunder, ram-slottene er nemme at komme til, og man skal ikke bekymre sig over overflødig kabelføring.

Men man hænger på kort i halv højde, og det er helt afgørende, at du tjekker placeringen af pci-e-slottet, fø’r du køber pc’en eller et grafikkort. Det er alt for ofte placeret på en sådan facon, at kun et enkelt-slot-kort kan bruges, og så tæt på psu’en, at en tilstrækkelig luftstrøm er umulig. Du kan også møde de endnu mindre ultrasmå pc’er.

De duer ikke rigtig til os, for de har ikke plads til udvidelse. Bevares, man kan godt tilføje ekstern grafik: Hvis du kan finde de rette kabler, er det muligt at trække en ledning fra en bundkort-monteret mini-pc-sokkel til et eksternt pci-e-kortslot. Men lad hellere være. Det er upraktisk, akavet og fjollet. Hold øje med oplysningerne på nettet – hvis du får tilbudt en lille eller ultralille pc, kan du roligt opgive det. Søg efter et towerkabinet. Den ekstra plads gør, at det er nemmere at arbejde med dem.

Grafikydelse

I modsætning til standardopdateringer er det vigtigt at afstemme dit valg af grafikkort med din hardwares kapacitet. Hvis du har købt et lille kabinet, skal du tage stilling til den plads, der er til rådighed (se boksen “Formatet er vigtigt” her på siden). Towerkabinetter er generelt fleksible og rummelige nok til at give plads til ethvert kort.

Det er ikke her, man skal sjuske, for der er grænser for, hvor mange kort der er egnede til denne kategori. Du finder næppe en kontor-pc med et seks- eller otte-pin-strømstik fra psu’en. Det finder ikke sted, og du skal derfor bruge noget bus-drevet, der kan arbejde indenfor grænserne for din psu’s tiloversblevne effekt. Det kan lægge en dæmper på udskejelserne.

Ddr3 er ikke den hurtigste ram, men den er billig, og der er nok af den. Tjek den maksimale kapacitet og antallet af slots i din boks, før du køber.

Selv den mest ydmyge maskine burde kunne håndtere et Nvidia GeForce GT 1030. Det er ganske småt, og man kan ofte finde det i halvformat. Der findes versioner såsom Gigabytes ventilatorkølede kort, der klarer sig med et enkelt slot. Andre muligheder er passiv køling, men det indebærer gerne kølere, der breder sig over mere end ét slot. Tjek ikke kun kortets bredde, men også dets længde. Hvis det kniber med pladsen for enden af slottet, vil et, der er kortere, som for eksempel MSI’s Aero ITX sandsynligvis være passende.

De vigtigste fortrin ved GT 1030 er prisen – som kan gå ned til 600 kroner, hvis man ser sig for – og den omstændighed, at det kræver kun 30 W via pci-e-slottet for at køre. Det kan dog nå lidt højere op, og derfor skal du sørge for, at du har en kapacitet på mindst 45 W tilovers på psu’en, når resten af komponenterne har fået deres del.

GT 1030 kan i nogen grad bruges til spil, og det er et fremragende valg, hvis du vil holde udgifterne så langt nede som muligt, men det er bedre egnet til videokodning og multimediearbejde.

Hvis du har psu-kapacitet til en RX 560, vil en model på 4 GB give dig imponerende grafiske
resultater.

Hvis du har omkring 60 W psu-strøm ledig, er et GTX 1050 Ti et langt stærkere valg. Det er dyrere, men hvis du har sparet tilstrækkeligt på grundmaskinen, kan du stadig bygge dig en boks, der rummer seriøse muskler, til en god pris. Der findes mindre versioner (for eksempel MSI-udgaven i halv højde), og der er varianter på 2 GB og 4 GB. Nogle udgaver kan overclockes, men forvent ikke, at det rækker ret langt. GTX 750 Ti er en anden stærk mulighed, men eftersom det ikke længere er i produktion, bliver du nødt til at finde et brugt eksemplar.

Du får nok brug for en konverter, hvis du bruger en standard-psu til en kontor-pc.

Når det gælder AMD, kan du søge efter et RX 460. Det produceres heller ikke længere, men selv i brugt tilstand er det en kostbar løsning. RX 560 er stadig i produktion og har en hæderlig pris på omkring 1200 kroner. Det er et stærkt kort, men det trækker som regel 75 W fra pci-e-slottet. Derfor er det afgørende at have en psu på 400 W, og det ser man kun sjældent i kontormaskiner. Vi påstår ikke, at Nvidia er det eneste valg, men set i denne sammenhæng er det sandsynligvis den eneste gode løsning.

Når du har fået fat i det, skal du ikke igennem en omfangsrig manual. Sæt blot kortet i. Det er den nemmeste opgradering, du nogensinde kommer ud for. Og når din gpu er blevet installeret, har du fået dig en maskine, der er langt mere end summen af de enkelte dele.

Tid til at samle det hele

Nu har du fået din pc i hus, og du har anskaffet de yderligere komponenter, du har brug for. Lad være med at forhaste dig – det er en brugt boks, og du bør være mistænksom. Behersk din entusiasme, og gennemgå de indre dele omhyggeligt, idet du sikrer dig, at hvert kabel er rigtigt forbundet, og alt ser fornuftigt ud, før du tænder for strømmen.

Kør først maskinen uden opgraderinger for at være sikker på, at du ikke brænder nogen komponenter af. Når du har stresstestet basismaskinen i et stykke tid, kan du begynde at opgradere. Afhængig af, hvor du har købt maskinen, kan du blive nødt til selv at istandgøre pc’en. Det er ikke svært – det drejer sig blot om at give den en grundig rengøring – men du skal regne med at tage den udendørs med en dåse trykluft, for det er sandsynligt, at den efter flere års arbejde er fuld af støv.

Fjern og rengør eventuelle kølere, og lad dem tørre helt. Udskift varmepastaen på cpu’en, og gen- monter alt, så det sidder, som det skal. Når du starter, skal du bemærke, om Windows automatisk logger på en eksisterende brugerkonto. Hvis du bliver sendt direkte til skrivebordet og ikke til de første trin i af Windows 10’s setup-proces, har din sælger ikke gjort sit arbejde ordentligt.

I så fald er du formentlig nødt til at resette operativsystemet og begynde fra grunden. En sådan billig maskine kan meget vel fungere som en trojansk hest for en skruppelløs person. Du kan aldrig vide, om der er en keylogger – eller det, der er værre – installeret i den brugerkonto. Når du resetter Windows, bør alting blive ført tilbage til standardindstillingerne.