Svartider i lønsystemet på adskillige minutter i perioder med spidsbelastning generer arbejdet med at udbetale løn i en stribe af landets kommuner. Særlig de store er plaget. Både Odense, Århus og Aalborg kommuner bekræfter, at propper i systemet siden sidste efterår har forsinket lønkørslerne.
KMD, der kæmper for at få hele sit gamle lønsystem over på en standardiseret SAP-platform, erkender problemet, som opstod sidste efterår. I bestræbelserne på at få det løst, har KMD hidkaldt assistance fra såvel SAP i Tyskland som IBM og softwarevirksomheden Mercury.
? Der er ikke en enkelt ting, vi kan sætte fingeren på, så havde vi løst det for længe siden. Udfordringen er de komplekse transaktioner i spidsbelastningen. Nu har vi fra januar fokuseret på en teknisk og applikationsmæssig optimering og at få optimeret arbejdsgangene, siger Leif Ilsø, områdedirektør i KMD og forretningsansvarlig for det nye Opus system.
Han har travlt, for fra udgangen af marts skal driften være tilfredsstillende. Og kunderne er ikke tilfredse, selv om 95 procent af transaktionerne ifølge Leif Ilsø ligger under to sekunder.
? Enkelte transaktioner kan tage flere minutter, og det er generende, når man har mange indberetninger, siger kontorchef Niels Lucassen fra Århus Kommune.
Han tilføjer, at det vigtigste naturligvis er, at lønningerne er korrekte, og det er de.
Ifølge Niels Lucassen tegner der sig et billede, hvor fejlen ikke ligger i selve SAP-systemet, men i databasen. SAP fungerer tilsyneladende fint, men der opstår uhensigtsmæssigheder, når det bliver lagt ned i KMD?s driftsmiljø, siger han.
I Odense, der efter et EU-udbud indgik en femårig serviceaftale med KMD om systemet gældende fra 1. januar 2004, peger vicekontorchef Eivind Jacobsen på, at der er mere graverende konsekvenser af svartidsproblemerne end blot en sendrægtig lønbehandling.
Forsinkelserne er stærkt medvirkende til, at KMD nu har udsat den nye lønberegner til efter 1. januar 2007 ? altså efter kommunalreformen er på plads.
Først herefter bliver selve ?motoren? i Opus lønsystemet, lønberegneren, løftet over i SAP. Det skulle have været på plads for over to år siden.
? Vi er i dialog med KMD med henblik på at få afhjulpet svartidsproblemerne, fordi det er afgørende vigtigt for en videreudvikling af øvrige moduler til løn- og personaleområdet, siger Eivind Jacobsen med henvisning til lønberegneren eller det såkaldte Dan Lønseddel-modul.
Han og de øvrige kommuner venter stadig på at få den store nytteværdi, de ekstra funktionaliteter en ren SAP-løsning vil give.
KMD betaler allerede en bod på 400.000 kroner årligt til en gruppe kommuner, der købte systemet i et EU-udbud og derfor fik indføjet særlige krav og betingelser i aftalen. Også Odense har bodsbestemmelser i sin kontrakt med KMD.
Læs historien fra fredagens avis i pdf-format (fylder 1.582 kb)
Computerworld side 12-13