? Ledere ser i dag teknologi som et af de vigtigste parametre for succes i den globale samhandel. Virksomheder stoler på deres it til at styre den globale drift, og samtidig holder de øje med, om nye teknologier kan påvirke deres forretning i fremtiden, hedder det i en kommentar fra Daniel Franklin, Editorial Director hos The Economist Intelligence Unit (EIU).
Erhvervslivets begejstring for teknologi dykkede ellers efter dotcom-tidens skuffelser, og mange ambitiøse teknologiprojekter er strandet i de seneste års nedskæringer.
Således nævnte bare 37 procent teknologi som mest betydningsfuld for to år siden. Virksomhederne har haft travlt med at få det bedste ud af deres eksisterende teknologipark ? en tendens, der fortsætter for virksomhedernes interne it-systemer. Men tilliden til, at banebrydende teknologi kan hjælpe dem gennem dårlige tider, er tilbage, konkluderer EIU i sine forudsigelser for 2005, som er baseret på interviews gennemført i december sidste år.
I et tæt opløb med teknologien kommer omsiggribende outsourcing og offshoring med 57 procent, en stigning fra 50 procent. Samtidig forudser EIU skærpet konkurrence for offshoring-projekter.
Indien topper listen over mest attraktive destinationer på baggrund af en engelsktalende arbejdsstyrke, der er billig i drift, samt en velfungerende juridisk infrastruktur. Kina kommer ind på andenpladsen med dårligere sprogkundskaber og et mindre velfungerende forretningsmiljø.
Tjekkiet tager tredjepladsen. Østeuropa er i det hele taget vel placeret til at tiltrække mere videntunge aktiviteter, vurderer EIU, som også nævner Polen og Ungarn i den forbindelse.
I forudsigelserne af, hvilke industrier der har størst vækstpotentiale i de kommende tre år, kommer kategorien telekommunikation, software og computere ind på en andenplads med 49 procent. Øverst på listen er den farmaceutiske og bioteknologiske industri, som 75 procent mener vil vokse hurtigst.
Ser man på, hvilke trusler mod deres konkurrenceevne virksomhedslederne frygter mest, ligger manglende evne til innovation på en fjerdeplads: 33 procent peger på ?manglende innovation? som en af de største risici for deres virksomhed. Kundetilfredshed, omkostningseffektivitet og udnyttelse af teknologiske fremskridt ses også som afgørende for virksomhederne, hvis de skal overleve i den hårde konkurrence i 2005.
62 procent peger på skærpet konkurrence som den største trussel, 40 procent nævner manglende evne til at reagere hurtigt på ændrede markedsforhold, og 36 procent nævner vanskeligheder med at tiltrække og beholde dygtige medarbejdere.
Det er Oracle, der har sponseret undersøgelsen.
Fremtidens udfordringer
Hvad vil være de afgørende kræfter, som påvirker det globale marked inden for de næste tre år? (De 10 svar, som flest tilsluttede sig.)
58 % Teknologiske fremskridt.
57 % Stigende outsourcing og offshoring.
52 % Pres for bedre kvalitet, lavere priser og bedre service.
48 % Øget konkurrence.
44 % Globalisering af forsyningskæder.
41 % Øget geopolitisk ustabilitet.
36 % Muligheder på nye globale markeder.
34 % Global økonomisk og finansiel ustabilitet
33 % Skiftende relationer mellem konkurrenter, partnere og kunder.
Kilde: The Economist Intelligence Unit
Læs historien fra fredagens avis i pdf-format (fylder 273 kb)
Computerworld side 6