KMD tvunget ud på nye jagtmarker

Smalhals venter forude for KMD, som efter kommunalreformen skal berede sig på reduceret indtjening og mærkbare nedskæringer. Kommunerne skal og vil spare, og et oprør mod den mægtige kommune-leverandør venter forude. Indtil videre tør kommunerne dog ikke sige KMD imod. De er bange for at blive smidt bagerst i køen.

Mens Accenture stadig løber sig staver i livet i forsøget på at dirke det kommunale marked op, har KMD vundet en sejr på Accentures hjemmebane ved at gafle en ordre på lønadministrationen i Greve Kommune.

Ordren fra den store københavnske omegnskommune er på 25 millioner kroner, men for KMD handler det om langt mere.

Selskabet betegner den selv som et gennembrud.

Det afspejler, at den kommunale kerneleverandør har hårdt brug for at få fodfæste på et eller flere nye markeder, for kommunalreformen bliver dyr for KMD på langt sigt.

Oprør ulmer

I kommunerne ulmer et oprør allerede, om end de færreste tør gå i clinch med KMD på et tidspunkt, hvor de er dybt afhængige af selskabet til at sikre sammenlægningen.

Det arbejde kommer til at koste mange millioner kroner i hver enkelt kommune ? broderparten til KMD.

Sammenholdt med regeringskrav om skattestop og besparelser illustrerer det behovet ? og presset ? for at få it-omkostningerne ned fremover.

? Vi vil naturligvis genforhandle vores priser med KMD efter sammenlægningen. KMD giver allerede lavere priser til større kunder, og derudover vil der også være en besparelse ved, at det er meget lettere for dem at servicere en enkelt kunde frem for en hel stribe. Det er noget, vi skal drøfte. Men indtil da er vi afhængige af KMD. Og, som man siger, så er det jo den med grisen, der sætter prisen, siger Lars Yde, kommunaldirektør i Spøttrup Kommune, der skal lægges sammen med Skive, Sallingsund og Sundsøre.

Kommunerne er bange

Kommunerne er bange for at melde klart ud over for KMD, mener manager Aage Svanholm fra Rambøll Managment:

? Det er logisk, at kommunernes aftaler med KMD skal genforhandles og ses i et nyt lys. Mange kommuner er utilfredse, men de siger ikke noget nu, for de er bange for at komme sidst i køen til it-sammenlægningen, hvis de begynder at lave alt for meget ståhej om de her ting nu, siger han.

Hos KMD forbereder salgsdirektør Hans Henrik von Platen-Hallermund sig på, at selskabets ?window of opportunity? til at nyde godt af nærmonopolet på det kommunale marked svinder hastigt ind.

Selskabet står umiddelbart over for en stor ekstraordinær indtjening på opgaven med at lægge kommunernes it sammen, men så vender bøtten.

Fra 1. januar 2007 er antallet af kernekunder reduceret til næsten en tredjedel, og de er rustet til at tvinge priserne ned og konkurrencen op.

Stor udfordring for KMD
? Der bliver færre kommuner, og de vil få varen billigere. Det er en kolossal udfordring for os som virksomhed. Samtidig flyttes kommunale opgaver til staten. Omsætningen vil falde på kommunemarkedet, og vi er nødt til at tilpasse organisationen. Vi skal være færre medarbejdere isoleret set i forhold til kommunerne. Derfor arbejder vi med vækststrategier rettet mod det statslige og private marked og outsourcing-aktiviteter, som Greve Kommune er et eksempel på, siger KMD?s salgsdirektør, Hans Henrik von Platen-Hallermund.

I staten har KMD eksempelvis vundet Beskæftigelsesministeriets it-drift og i den private sektor HK?s it-drift.

KMD er netop gået i gang med at ansætte 60-70 nye medarbejdere til opgaver med den kommunale it-sammenlægning og skal ansætte flere hundrede over de næste to år. Men det er dybt problematisk.

? Vi har to udfordringer. Den ene er, at vi ansætter en masse mennesker i øjeblikket og skal ansætte mange flere. Men alle dem har vi ikke arbejde til efter strukturreformen. Den anden er, at når vi er tilbage i den oprindelige basisopstilling, så skal vi også være færre derfra, hvis det ikke lykkes med andre vækstinitiativer eller at udvide forretningen, siger Hans Henrik von Platen-Hallermund.

Ifølge salgsdirektøren ændrer KMD næste forår sin prisstruktur. Den nuværende er indrettet sådan, at store kunder automatisk får rabat. Det er der ingen garanti for fremover.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om emnet.


Læs historien fra fredagens avis (pdf-format - fylder 750 kb)


Computerworlds forside


Læs "Perspektiv" fra fredagens avis om KMDs rolle i kommunalreformen (pdf-format - fylder 1.582 kb)

Computerworld side 12-13




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere