Kommuner: Åbne grænseflader nu

Manglen på åbne grænseflader er fortsat et problem for kommunerne, som vil have leverandørerne til at speede op. Det fik debatten til at koge på Videnskabministeriets store konference om offentlig it-arkitektur. Vi gør, hvad vi kan, mener KMD.

Den fælles adgang til data er fortsat et problem for kommunerne. Mange af de gamle KMD- og CSC-systemer har nemlig endnu ikke åbne grænseflader, så de umiddelbart kan udveksle data med andre leverandørers systemer.

Der er også eksempler på, at myndigheder må betale dyrt ? for dyrt synes de ? for at bruge deres egne data, hvis de ønsker at skifte leverandør.

Det fik mandag debatten til at koge på på Videnskabsministeriets årlige konference om it-arkitektur, som lige nu er i gang på Hotel Nyborg Strand.

Det superaktuelle emne har fået 480 offentlige beslutningstagere og leverandører til at samles her for andet år i træk for at diskutere den grundlæggende forudsætning for sammenhængende offentlige it-systemer - og ikke mindst lære af hinanden.

Løsningen på det problem havde et par af konferencedeltagerne et par friske bud på, og det fik debatten til at bølge.

Ingen løsninger

Videnskabsminister Helge Sander (V) kom mandag ved middagstid et smut forbi og holdt en pæn tale, hvor han betonede vigtigheden af standardisering og etableringen af en fællesoffentlig it-arkitektur og kaldte det en opgave, der kræver evig opmærksomhed.

Ministeren gav dog ingen antydninger af en løsning på, hvordan statslige myndigher, amter og kommuner skal tackle den barriere, som adgang til data stadig udgør.

- Det her med adgang til data er stadig små hop på stedet. Vi er ikke kommet videre. Men nu er der jo et firmanavn, der har været ledigt i nogle år: Kommunedata. Det betyder fælles data. Jeg vil foreslå en opsplitning mellem data og applikationer, således at samfundets fælles data lægges over i et nyt ?kommunedata? ? så kan KMD fremover koncentrere sig om at lave applikationer, sagde it- og organisationschef i Århus Kommune, Flemming Nielsen.

Esbjergs udviklingschef, Bjarne Christensen, var også rejst til Nyborg med kugler i kanonen, der stod KMD på, og spurgte i plenum:

- Jeg vil gerne vide, hvornår der egentlig kommer integration mellem de fagsystemer, som I i KMD sælger til kommunerne. Vi ville gerne give vores borgere adgang til deres egne data, men foreløbig kan det ikke lade sig gøre på grund af manglende integration. Hvornår kan det, spurgte udvilingschefen.

KMD-direktør Ole Jensen svarede ikke på spørgsmålet, men svarede for sig, at KMD som den danske it-leverandør, der har den største porduktportefølje, naturligvis ikke kan gøre moderniseringsarbejdet på alle systemerne overnight.

- Vi skal og vil bidrage til den igangværende standardisering. Men vi kan ikke gøre det hurtigere, sagde Ole Jensen, KMD.

Konferencen fortsætter hele tirsdagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere