Den fælles adgang til data er fortsat et problem for kommunerne. Mange af de gamle KMD- og CSC-systemer har nemlig endnu ikke åbne grænseflader, så de umiddelbart kan udveksle data med andre leverandørers systemer.
Der er også eksempler på, at myndigheder må betale dyrt ? for dyrt synes de ? for at bruge deres egne data, hvis de ønsker at skifte leverandør.
Det fik mandag debatten til at koge på på Videnskabsministeriets årlige konference om it-arkitektur, som lige nu er i gang på Hotel Nyborg Strand.
Det superaktuelle emne har fået 480 offentlige beslutningstagere og leverandører til at samles her for andet år i træk for at diskutere den grundlæggende forudsætning for sammenhængende offentlige it-systemer - og ikke mindst lære af hinanden.
Løsningen på det problem havde et par af konferencedeltagerne et par friske bud på, og det fik debatten til at bølge.
Ingen løsninger
Videnskabsminister Helge Sander (V) kom mandag ved middagstid et smut forbi og holdt en pæn tale, hvor han betonede vigtigheden af standardisering og etableringen af en fællesoffentlig it-arkitektur og kaldte det en opgave, der kræver evig opmærksomhed.
Ministeren gav dog ingen antydninger af en løsning på, hvordan statslige myndigher, amter og kommuner skal tackle den barriere, som adgang til data stadig udgør.
- Det her med adgang til data er stadig små hop på stedet. Vi er ikke kommet videre. Men nu er der jo et firmanavn, der har været ledigt i nogle år: Kommunedata. Det betyder fælles data. Jeg vil foreslå en opsplitning mellem data og applikationer, således at samfundets fælles data lægges over i et nyt ?kommunedata? ? så kan KMD fremover koncentrere sig om at lave applikationer, sagde it- og organisationschef i Århus Kommune, Flemming Nielsen.
Esbjergs udviklingschef, Bjarne Christensen, var også rejst til Nyborg med kugler i kanonen, der stod KMD på, og spurgte i plenum:
- Jeg vil gerne vide, hvornår der egentlig kommer integration mellem de fagsystemer, som I i KMD sælger til kommunerne. Vi ville gerne give vores borgere adgang til deres egne data, men foreløbig kan det ikke lade sig gøre på grund af manglende integration. Hvornår kan det, spurgte udvilingschefen.
KMD-direktør Ole Jensen svarede ikke på spørgsmålet, men svarede for sig, at KMD som den danske it-leverandør, der har den største porduktportefølje, naturligvis ikke kan gøre moderniseringsarbejdet på alle systemerne overnight.
- Vi skal og vil bidrage til den igangværende standardisering. Men vi kan ikke gøre det hurtigere, sagde Ole Jensen, KMD.
Konferencen fortsætter hele tirsdagen.