64-bit Windows til Itanium lanceret

Microsoft lancerede i går en 64-bit Windows til Itanium. Intel lover, at McKinley vil give næsten dobbelt så høj ydelse som Itanium, men processoren kommer ikke før slutningen af 2002.

Indhold

San Jose: Microsoft lancerede i al stilhed en 64-bit version af Windows i går på Intel Developer Forum. Det blev stort set kun nævnt i en sidebemærkning, da Jim Allchin holdt tale, men den var god nok. Intel måtte senere slå på tromme for produktet, når nu Microsoft ikke selv ville.

"Jeg ved godt, at der har været andre 64-bit annonceringer fra Microsoft, og at der har været tale om, at produktet er en slags beta. Men det er ikke sandt. Det er et rigtigt produkt med support og det hele", sagde Lisa Hambrick, der er co-director hos Intel.

Windows Advanced Server Limited Edition er det officielle navn. Årstallet 2000 er røget, og Limited Edition skal fortælle, at man ikke kan købe produktet i forretningerne. Det sælges kun via OEM?er ? altså pc-producenter.

Itanium har været ude i et par måneder, men alle venter på efterfølgeren McKinley, der lover langt højere ydelse.

Intels 64-bit processor Itanium kom i handlen den 29. maj, og Hambrick fortalte, at stort set hele industrien står bag produktet. Hun sagde, at flere end 35 løsninger nu var klar fra 25 producenter. De fleste er dog ikke så interesseret i Itanium. Næste generation McKinley lover langt bedre ydelse og skalerbarhed. Den kommer i slutningen af næste år.

"Vi har gjort meget for at få ekstra ydelse med McKinley. Itanium kører 800 MHz, mens McKinley kører 1 GHz. Antallet af ALU?er er steget fra fire til seks, og systembussen er blevet tre gange hurtigere", sagde Hambrick.

Der er dog langt mere under overfladen. Itanium har en ekstern level 3 cache, men McKinley får en kæmpestor level 3 cache på 3 MB direkte i processoren (on die).

"McKinley vil ikke kræve, at programmer bliver rekompileret. Processoren vil give 50 til 100 procent ekstra ydelse uden ændringer. Ser man på SPECint, vil McKinley være 70 procent hurtigere end Itanium. Hvis man optimerer og rekompilerer koden, kan man få yderligere 15 til 20 procent ekstra ydelse", sagde Lisa Hambrick.

Intel har fået meget kritik for Itaniums dårlige ydelse med gamle 32-bit programmer, men Hambrick mente ikke, at det var relevant. Ville man køre 32-bit server programmer, skulle man køre 32-bit processorer og styresystem, og ville man køre 64-bit server programmer, skulle man vælge tilsvarende i processor og styresystem. Hun erkendte dog, at det kunne være et problem med workstations. Her kunne man nemlig godt forestille sig, at en CAD-designer ville køre 64-bit ? men også en gang i mellem kunne have behov for 32-bit Word og Excel.

Den mindre gode nyhed var så, at McKinley ikke bliver bedre end Itanium, når det gælder 32-bit. For Intel er det enten eller. Her satser AMD også på at komme ind. AMD?s kommende 64-bit processor vil angiveligt kunne køre 32-bit programmer uden tab af ydelse.

McKinley bliver fremstillet i 0,18 mikron ligesom Itanium. 0,13 mikron er foreløbig forbeholdt Tualatin-versionen af Pentium III. Men i år 2003 kommer tredje generation af IA-64, der har kodenavnet Madison. Den vil blive lavet i 0,13 mikron, og det vil gøre plads til en intern level 3 cache på hele 6 MB.

Madison vil bruge samme systembus og chipsæt som McKinley, så her bliver der fuld hardware kompatibilitet. Det gælder ikke for overgangen fra Itanium til McKinley. Her kræves der ny hardware.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere