Intel lancerer 2 GHz

Ganske som ventet kom Pentium 4 op på 2 GHz i går, men det fik ikke pressen eller analytikerne til at juble. Intel skal stadig bevise, at processoren faktisk er hurtigere end Pentium III til gamle programmer.

Billig

San Jose: Intel lancerede ganske som ventet Pentium 4 processoren i den rekord høje hastighed på 2 GHz (2.000 MHz) i går formiddags. Intel prøvede at gøre de 2 GHz til en lige så stor milepæl som 1 GHz var det for halvandet år siden, men de fleste pressefolk og analytikere var ikke overbeviste. Pentium 4 er godt nok hurtigere end Pentium III, men sammenligner man MHz med MHz, så er tallene ikke så overbevisende. Det skulle Intel prøve at forklare.

Det længe ventede 845 chipsæt, der skal gøre det muligt at bruge Pentium 4 sammen med billig SD-RAM i stedet for dyr RD-RAM, blev ikke lanceret. Men det er kun få uger væk lovede Intel. 845 vil blive lanceret som et discount chipsæt, for Intel satser stadig på 850 chipsættet og Rambus. 845 vil ikke understøtte DDR RAM. Det kommer vi til at vente på i hvert til starten af næste år. 845 skal bruges til computere, der i USA skal koste under 1.000 dollar ? cirka 10.000 kroner i Danmark med moms.

Pentium 4 kan nu fås i hastigheder fra 1,3 GHz til 2 GHz.

Det mest positive i lanceringen var prisen. Den nye Pentium 4 på 2 GHz kommer til at koste 562 dollar for pc-producenterne. Det er cirka halvdelen af, hvad Intel forlangte for en 1 GHz Pentium III, da den kom frem for halvandet år siden. Tidligere skulle de brugere, der ville være med på den hurtigste vogn, betale ekstra meget, men Intel har lanceret en helt ny prisstrategi med Pentium 4, der skal presse konkurrenten AMD mest muligt. Kan man nøjes med 1,9 GHz, som også blev lanceret i går, så er prisen kun 375 dollar.

Æbler og pærer

Der er sket utrolig meget på bare to år: For to år siden kom Pentium III, og kunderne skulle sammenligne 450 MHz Pentium II med 500 MHz Pentium III. Dengang var Pentium III ikke synderligt hurtigere end Pentium II. Der var kun 50 MHz til forskel, og det gav ikke meget med datidens programmer. Men nu bruger vi computere til ting, som vi slet ikke kendte dengang. Tænk bare på Napster og digitale kameraer. Kører vi nutidens programmer med musik, billeder og video, så er en 500 MHz Pentium III faktisk 41-73 procent hurtigere end en 450 MHz Pentium II. Det kunne man bare ikke se dengang, sagde Louis Burns, der er vicepræsident hos Intel.

"Pentium 4 kan skalere til 10 GHz", sagde Louis Burns, der er vicepræsient hos Intel.
Så var der lagt i ovnen til den store sammenligning. For man kan sige nøjagtig det samme om Pentium 4 mod Pentium III. Skal man stole på Intel, skal man altså ikke kigge på de programmer, som vi bruger i dag, men derimod stole på, at de programmer, som vi vil bruge om et par år vil bekræfte forskellen.

Problemet er nemlig følgende: En 2 GHz Pentium 4 er næsten dobbelt så hurtig som en 1 GHz Pentium III. I praksis burde den nye processor være langt hurtigere, da der er mange andre forbedringer end de rå GHz. Systembussen kan således overføre 3,2 gigabyte hvert sekund, hvor den tidligere bus kun overførte maksimalt 1,06 gigabyte pr. sekund. En række dele af processoren kører dobbelt så hurtig som forgængeren for eksempel ALU (Arithmetic Logic Unit), der arbejder med dobbelt så høj clockfrekvens som resten af processoren.

På trods af disse forbedringer løber Pentium 4 ikke fra Pentium III, hvis man sammenligner dem ved samme hastighed. Intel siger, at Pentium III ikke kan skalere mere end til lidt over 1 GHz, og at sammenligningen derfor er meningsløs, men det er bemærkelsesværdigt, at en ny generation af processorer ikke yder bedre end sin forgænger, hvis de kører med samme GHz.

Intel viste som ventet en række slides, der skulle demonstrere Pentium 4's overlegenhed, men et par selvmål fik processorgiganten lavet. Et par slides viste således, at en 2 GHz Pentium 4 var 3-4 gange hurtigere end en 500 MHz Pentium III. Det burde naturligvis have været mindst fire gange, men der var flere overraskelser bag forhænget. Det gamle Pentium III-system rummede for eksempel et TNT2 grafikkort, mens det nye system rummede GeForce2 GTS grafikkort. Det var bemærkelsesværdigt, når Intel netop talte om lyd, video, internet og spil. Med spil og video vil det hurtigere grafikkort i sig selv give en ydelse, der er mindst dobbelt så høj.

"En 2 GHz Pentium 4 er 81 procent hurtigere end en 1 GHz Pentium III til multimedia", sagde Louis Burns. Det burde have være mere end 100 procent.

Intel blærede sig med, at Pentium 4 nu er verdens hurtigste processor til helttal. Den nye 2 GHz processor leverer nemlig en score på 640 med SPECint, og ser man på kommatal, går det også nydeligt. Processoren leverer en score på 704 med SPECfp.

Igen skal man dog sammenligne med en 1 GHz Pentium III, og så forvente, at Pentium 4 er mindst dobbelt så hurtig, men det er den ikke. Den gamle processor leverer nemlig 541 SPECint. Det betyder, at Pentium 4 kun er 41 procent hurtigere, selvom den kører dobbelt så hurtigt og har en lang række arkitekturforbedringer. Den gamle Pentium III leverer i øvrigt 297 SPECfp, så her viser Pentium 4 tænder. Her er den mere end dobbelt så hurtig.

10 GHz i sigte

Intel har måske store problemer med at bevise, at Pentium 4 i dag er så meget bedre end Pentium III rent arkitekturmæssigt, men producenten har til gengæld ikke problemer med skalerbarheden de næste år.

"NetBurst-arkitekturen kan leve de næste fem til ti år, og processoren kan skalere til 10 GHz", sagde Louis Burns. Det er første gang, at Intel siger det officielt.

Intel kan som nævnt ikke presse flere kræfter ud af Pentium III, men der er masser af potientiale i Pentium 4, og her står konkurrenten AMD dårligere. Godt nok kan Athlon skalere bedre end Pentium III, men den lille konkurrent har endnu ikke et modstykke til Pentium 4.

Det går hurtigt med at presse flere MHz og GHz ud af processorerne. Intel var 10 år om at komme fra 108 KHz med 404 processoren til 4,77 MHz med 8088. Der er kun gået 18 måneder fra 1 GHz til 2 GHz.

Den nye 2 GHz Pentium 4 bruger i øvrigt 0,18 mikron ligesom forgængerne. Den seneste Pentium III er ellers kommet ned på 0,13 mikron. Pentium 4 findes nu i versioner fra 1,3 GHz til 2 GHz med 100 MHz intervaller.

Alle de store pc-producenter med Dell, Compaq, IBM, Hewlett-Packard, Gateway, Fujitsu Siemens og Sony i spidsen tilbyder løsninger med processoren. Louis Burns fortalte, at flere end 40 programmer nu var optimeret til Pentium 4, men han lovede samtidig, at det tal ville stige dramatisk ved årsskiftet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere