Miljøministeriet havde kørt sine 2000 arbejdspladser i stilling til at skrotte Microsofts Office-pakke til fordel for Open Office. Men ministeriet sprang i mål og dropper den planlagte open source løsning.
- Arbejdshypotesen var, at det kunne betale sig at skifte til Open Office, og vi holdt fast i den til det sidste. Men den holdt ikke, siger Henrik Studsgaard, direktør for ministeriets Center for Koncernforvaltning.
I september bebudede ministeriet, at open source projektet ville blive sat i værk, med mindre der viste sig endog meget store sten på vejen.
Vil ikke skifte alligevel
Nu konkluderer man efter afslutningen af et pilotforsøg med 150 medarbejdere, at vanskeligheder på tre områder er så store, at man ikke vil skifte fra det kendte licensbetalte.
- For det første er udveksling af af dokumentformater et problem, når de facto standarden er Microsoft. Open Office kan ikke oversætte, uden problemer og tekstforbistring. For det andet giver avanceret brug af regneark problemer. Open Office Calc har utilstrækkelige funktioner og integration, siger Henrik Studsgaard.
- Derudover har dele af koncernen mange makroer programmeret i Microsoft Office, som det vil blive for dyrt at omprogrammere. Endelig vurderer vi, når vi lægger det hele på vægtskålen, at besparelsen i forhold til de risici, vi løber, ved at vælge et ikke gennemprøvet produkt som Open Office ikke er tilstrækkelig til, at vi vil tage chancen. Så nu og her vælger vi Microsoft Office - med tryk på nu og her, siger Henrik Studsgaard.
I september angav Miljøministeriet den forventede besparelsen til 3,6 millioner kroner over tre år i et konservativt skøn. Nu er den beregnet til 2,7 millioner kroner for samme periode ? inklusive migreringsomkostninger.
Pilotforsøg i december
Fem pilotforsøg i Videnskabsministeriets regi blev afsluttet i december med den konklusion, at såkaldt open source software på kontorområdet er et konkurrencedygtigt alternativ til de produkter, man betaler licens for. Evalueringsrapporten er nu sendt i høring hos både myndigheder og private interessenter.
Parallelt med diskussionen om open source kører debatten om åbne standarder i det offentlige. Et lovforslag fra de radikale herom blev behandlet i Folketinget den 14. januar, men det er indtil videre strandet, fordi regeringen 'ikke kunne overskue de økonomiske konsekvenser'.
- Åbne standarder vil være en hjælp - måske ligefrem en forudsætning for, at open source kan komme til at fungere i det offentlige, siger Henrik Studsgaard.