Gør digitale billeder pænere

Tre gratis billedbehandlings-programmer er specielt fremstillet til at gøre billeder pænere. Farvestik fjernes, underbelyste billeder kan lysnes, hudtoner kan gøres pænere og et program kan simulere farvede Kodak-filtre.

ColorCastFX

I sidste artikel beskrev vi Media Chances generelle værktøj til at korrigere farver og reducere støj. Denne gang er turen kommet til tre andre gratis værktøjer fra samme firma. ColorCastFX, der skal bruges til at fjerne farvestik og lysne billeder, ClearSkinFX, som angiveligt skal gøre hudtoner pænere - og FilterSim, der kan simulere gammeldags farvede filtre. DCEnhancer fra sidste artikel kunne også gøre nogle af disse ting, men disse tre værktøjer er lavet specielt til formålene.

ColorCastFX er om end endnu mere simpelt end DCEnhancer. Værktøjet er fremstillet specielt til digitale kameraer fra Canon, fordi de ifølge producenten giver et farvestik. Man kan derfor vælge model i en liste. Skuffende var det dog, at de nye modeller som G1 og Pro90is ikke var på listen, men man kan vælge A5, S100 og S10. Det kan man imidlertid se bort fra, da værktøjet sagtens kan bruges til andre modeller end dem, som Media Chance har givet. Der er faktisk også andre mærker i listen, selvom Media Chance skriver, at værktøjet er lavet til Canon. Man kan således vælge Nikon Coolpix 800, Olympus C3030 og Fuji 4700.

Der er kun to kontroller at skrue på. Color Cast Fix bruges til at fjerne farvestik, mens Auto Gamma kan gøre billederne lysere. Sidstnævnte svarer typisk til kontrast, der findes i alle billedbehandlingsprogrammer.

Ovenstående eksempel er fra samme indendørs forlystelsespark, som billedet fra første artikel. Billedet er ikke bare for mørkt, det er også alt for rødt/lilla. Det problem klarer ColorCastFX meget nydeligt.

Kontrast er en banalitet, så her scorer ColorCastFX ikke mange point. Problemet med farvestik er imidlertid værre, for det er sværere at komme af med. Man kan rode med avancerede muligheder i programmer som Photoshop, men ColorCastFX har klaret problemet, inden Photoshop overhovedet er startet. Derfor kan det lille program anbefales. Der er dog en detalje: Man kan slet ikke vælge kompression, når man gemmer i JPEG. Og standard indstillingen komprimerer meget efter vores smag. Til gengæld kan man gemme i TIFF, der som bekendt er ukomprimeret.

ColorCastFX findes i to udgaver lige som Media Chances andre værktøjer. Man kan vælge almindeligt program eller plug-in til Photo-Brush.

CleanSkinFX

CleanSkinFX er endnu mere simpelt end ColorCastFX. Programmet er specielt fremstillet til at gøre hudtoner pænere. Grimme hudtomer er især et problem for portrætter, der er taget helt tæt på. Der er to afkrydsningsfelter: Fremme lyserøde farver og rense dobbelt. Bortset fra de to felter handler det blot om at læne sig tilbage og nyde resultatet.

Og det virker, hvilket kan ses af ovenstående billede. Huden er blevet glattere, og farverne er pænere. CleanSkinFX gør et godt job med ikke at ødelægge andre ting på billedet, men der er dog ændringer. Skarpheden går lidt ned, men det er til at leve med. Programmet kan gemme som JPEG, men som det også gælder for ColorCastFX, så kan man ikke vælge kompression. Til gengæld kan man også her vælge TIFF.

FilterSim

Tredje deltager er FilterSim, der kan simulere en række gammeldags farvede filtre. Normalt skal man jo bruge disse filtre, når billedet tages, men man kan gøre meget for at efterligne effekten bagefter via billedbehandling.

Det lille gratis værktøj FilterSim kan efterligne en lang række Kodak Wratten filtre. Her er alt fra type 1A til 106. Det er farvede filtre fra det lyseste grå til næsten sort. Farvede filtre bruges naturligvis til at farve billeder, men man kan også simulere effekter med det.

Se dette eksempel på en strand, der er fotograferet kort før solnedgang. FilterSim kan her lave mange narrestreger. Man kan gøre billedet mere orange for at fremskynde solnedgangen. Man kan også gøre billedet mere blåt, så himlen bliver endnu mere klar. De klassiske filtre i 81-serien kan også bruges til meget. De er en anelse brune og kan forbedre hudtoner.

Ligesom med de andre programmer er der ikke mulighed for at vælge kompression, når man gemmer som JPEG. Men man kan gemme som TIFF.

ColorCastFX, CleanSkinFX og FilterSim kan alle hentes på download.pcworld.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere