Enhedslisten: TDC skal tilbage til staten

<B STYLE="color:#C8000A;font-size:12px"> Valg:</b> Enhedslisten vil have TDC tilbage på statslige hænder og gratis bredbånd til alle. Det er ikke valgflæsk, det er demokrati, mener it-ordfører Pernille Rosenkrantz-Theil. Enhedslisten ønsker et opgør med Microsoft. Våbnene er åbne standarder og nej til softwarepatenter.

Pernille Rosenkrantz-Theil melder lynhurtigt ud, hvad Enhedslisten har tænkt sig at gennemføre, hvis partiet får mere magt.

- Vi skal have en køreplan for, hvor hurtigt staten kan gå over til åbne standarder, vi skal købe TDC tilbage, og der skal være gratis bredbånd til alle, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Den hæsblæsende udmelding bliver straks uddybet, for Enhedslisten har haft netop disse tre ting på agendaen gennem længere tid.

Opgør med Microsoft
- Det vigtigste er, at borgerne får et frit valg mellem open source og Microsoft-produkter. Vi ønsker simpelthen et opgør med Microsoft. Firmaet er for dominerende og malker forbrugerne for licenspenge, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

En af Enhedslistens mærkesager er at bremse de multinationale selskabers magt over verdenshandelen og udviklingen. Derfor kan det heller ikke undre, at partiet er en arg modstander af softwarepatenter.

- Det er klart, for softwarepatenter er med til at fastholde Microsofts position, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun savner debatten om patenter i både Folketinget og i offentligheden, hvor skat og vilkår for børnefamilier fylder meget.

- Det er ikke en diskussion, der har mange år på bagen, og mange af dem, der ved noget om det, formår ikke at få det på dagsordenen, siger hun med en opfordring til folkene i it-branchen om at melde sig ind i kampen.

Gratis bredbånd til folket
Det ligger også Enhedslisten meget på sinde, at staten får købt TDC tilbage.

- TDC er rygraden i dansk it-udvikling, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun betegner det som en katastrofe, at selskabet blev privatiseret i 1994.

Dermed afgav staten sin mulighed for at påvirke en række ting på it-fronten, der som bekendt rykkede for alvor fra 1990'erne og frem.

Et tilbagekøb kunne også åbne op for, at staten kunne levere gratis bredbånd til alle husstande.

- Det bliver nødvendigt, hvis Danmark skal være foran, og nettet er jo et demokratisk værktøj. Det ville ikke engang blive særligt dyrt, mener Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun siger, at Enhedslisten har regnet på det, men at hun ikke har tallene på sig.

- Det er realistisk, hvis oppositionen får 90 mandater i Folketinget. Om det kan gennemføres? Staten kan i princippet gøre, som staten vil, hvis der er flertal, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Tiltagene er nødvendige, fordi det i Enhedslistens øjne ikke er lykkedes regeringen at gøre Danmark til en førende it-nation.

- Nej, for vi er stadig for afhængige af private interesser, mener Pernille Rosenkrantz-Theil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere