Dell trækker fra HP i globalt pc-kapløb

Verdensmarkedet for salg af pc'er er fortsat ledet af Dell, der i fjerde kvartal trak fra HP i kampen om markedsandele. Totalt steg salget fra producenterne med 14,7 procent til 177,5 millioner enheder, men væksten vil aftage i de kommende år.

2004 blev et stærkt år for salget af pc'er, da virksomhederne igen skifter ud i maskinparken og efterspørgslen efter bærbare pc'er har fået et kraftigt løft.

Dell trak yderligere fra HP, der havde et svagt fjerde kvartal, og Dell har nu en mere klar føring i kampen om markedsandele.

Globalt blev der sendt 177,5 millioner nye pc'er på gaden i 2004 sammenlignet med 154,7 millioner året før, viser tal fra analysehuset IDC.

Stigningen på 14,7 procent er dog tinden på det opsving, som markedet har oplevet siden dykket i 2001, vurderer IDC, der melder, at væksten i 2005 vil falde til 10 procent, og at det året efter dæmper sig endnu mere.

Virksomhederne er midt i en udskiftningsperiode, som betyder, at aldrende pc'er udskiftes med nye, mens forbrugerne er ved at have tappet kræfterne, efter at have holdt pc-markedet flydende i de seneste år.

- Svagheden i forbrugernes efterspørgsel begyndte at vise sig i fjerde kvartal, siger Charles Smulder, der er vicedirektør i analysehuset Gartners pc-gruppe.

HP sluttede svagt

Computerproducenten HP har normalt et stærkt fjerde kvartal, men måtte se Dell sælge flere enheder i kvartalet. Dells vækst i kvartalet var dobbelt så stor som konkurrenten.

På årsbasis har Dell raget 17,9 procent af verdens pc-marked til sig. Det er en stigning fra 16,7 procent i 2003. HP's markedsandel er derimod skrumpet til 15,8 procent fra 16,2 procent året før.

- Den svagere udvikling i HP i fjerde kvartal har muligvis bidraget til omstruktureringen i selskabet, vurderer Charles Smulder over for Reuters.

I fredags meddelte HP, at det lægger sin knap lønsomme pc-forretning ind i sin print-division, som skaber det meste af HP's driftsoverskud.

Samtidig har faldende komponentpriser i fjerde kvartal gjort det muligt for Dell at skære yderligere i priserne for at løfte sin markedsandel, uden at det har gået ud over indtjeningen.

IBM blev 3'er

IBM, som for nylig solgte sin pc-forretning til kinesiske Lenovo Group blev verdens tredjemest sælgende pc-producent i 2004 med en markedsandel på 5,9 procent.

På de følgende pladser ligger Fujitsu Siemens med fire procent af markedet og Acer med 3,6 procent af markedet.

De resterende pc-producenter slås om en andel på 52,7 procent det globale pc-marked.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere