It-firmaer får lettere adgang til venturekroner

Det bliver nemmere at hente risikovillige penge til at finansiere driften i nystartede danske it-virksomheder. Regeringen vil i en ny handlingsplan blandt andet lette beskatningen af investeringer i unoterede aktieselskaber.

Mindre danske it-virksomheder får gennem et nyt forslag fra regeringen lettere ved at finde et finansielt springbræt, der kan hjælpe med at realisere virksomhedens vækstdrømme. Det vurderer Dansk Industris it-gren, ITEK.

Regeringen vil med en fem-årig handlingsplan for risikovillig kapital forsøge at løfte investeringerne i unoterede aktieselskaber med 30 milliarder kroner. Og it-branchen hilser forslaget velkommen.

- Det vil blive nemmere at få overbevist investorer om ens projekt, da barrierne for investorerne sænkes, siger branchedirektør Tom Togsverd fra ITEK.

Skævhed rettes

Han tror, at forslaget vil give mindre nystartede it-virksomheder en mere fair vurdering af deres markedspotentiale. Desuden vil skævheden i forhold til svenske og amerikanske tilstande blive indsnævret.

- Vi har misundt tilstandene i USA og Sverige, hvor man oplever, at udbuddet af venture-kapital er større og risikovilligheden større, siger Tom Togsverd.

Han mener, at regeringen med sin handlingsplan giver mulighed for, at de store investorer kan være mere entreprenante, og ITEK-direktøren vurderer, at it-virksomheder i fremtiden vil møde en mere professionel og fair vurdering fra de store finansorganisationer.

ATP bliver løftestang

Danmarks største investor, ATP, vil på baggrund af regeringens handlingsplan løfte sine investeringer i unoterede aktieselskaber betragteligt.

ATP har i en periode ønsket, at 10 procent af kapitalen skulle investeres i unoterede aktier, men bøvlede regler og høje priser har besværliggjort ambitionerne.

Nu forventer ATP inden for en kort årrække at investere yderligere 15 milliarder kroner i unoterede aktier. I dag har ATP 10 milliarder kroner investeret på den måde.

Vækstfonden udfases

Tiltaget skal samtidig medvirke til at flytte venturebyrden fra Vækstfonden over i de private investorers hænder.

På sigt er det meningen at Vækstfonden i højere grad vil fokusere på rådgivning, eksempelvis afprøvning af virksomhedernes kommercielle risiko, deres teknologier og deres markedsaspekter.

- De kompetencer vil de større investorer kunne drage nytte af, vurderer Tom Togsverd.

Handlingsplanen:
  • Fælleserklæring om flere investeringer i unoterede aktier: Regeringen har opnået enighed med Forsikring & Pension, ATP og LD om en fælleserklæring om pensionssektorens fremtidige investeringer i unoterede aktier. Fælleserklæringen indebærer, at pensions-branchen øger deres investeringer i unoterede aktier frem til 2010. Til gengæld vil regeringen forenkle rammerne for pensionsbranchens investeringer i unoterede aktier.

  • Ny kapitalstærk venturefond: Regeringen vil indlede et samarbejde med pensionsinstitutter og andre private investorer om at etablere en ny kapitalstærk venturefond i et offentlig-privat partnerskab. Ambitionen er gennem en delvis privatisering af Vækstfonden at skabe en venturefond med et samlet kapitalgrundlag på 3-4 mia. kr.

  • Ny alternativ markedsplads: Regeringen skaber rammerne for etablering af alternative markedspladser. Det vil gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at fremskaffe kapital. På den baggrund vil Københavns Fondsbørs tage initiativ til at etablere en alternativ markedsplads i 2005. For at kickstarte markedspladsen indføres et midlertidigt skattefradrag.

  • Investering af rate- og kapitalpensionsmidler i unoterede aktier: For at ligestille investeringer i noterede og unoterede aktier åbner regeringen mulighed for, at private kan investere rate- og kapitalpensionsmidler i unoterede aktier. Målet er, at flere erfarne erhvervsfolk kan fungere som business angels og udvikle nye konkurrencedygtige virksomheder.

    Kilde: Økonomiministeriet



  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Ed A/S
    Salg af hard- og software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere