Skæbneår for EDB Gruppen i Norden

De svenske og norske divisioner under det IBM-kontrollerede it-selskab EDB Gruppen skal meget hurtigt vise sit værd ellers bliver de hældt ud af koncernen. Enten gennem et frasalg eller en decideret lukning, vurderer en analytiker, der samtidig mener, at selskabet er undervurderet af aktiemarkedet.

I løbet af 2005 skal EDB Gruppens nordiske divisioner vise, at de kan tjene penge til koncernen, ellers er det ud.

Det vurderer analytiker Claus Almer fra investeringsbanken ABG Sundal Collier, der netop er begyndt analysedækning af den danske it-virksomhed.

- De svenske og norske operationer ser ud til at blive lønsomme senest ved udgangen af 2005. Sker det ikke, vil de blive lukket ned eller solgt, vurderer Claus Almer.

I regnskabet for 2004, der offentliggøres sidst i januar, vil netop disse to divisioner bidrage med skuffende beretninger og underskud, der kaster grus i den samlede indtjeningsmaskine.

I Sverige har et enkelt Axapta-projekt kostet mere end 10 millioner kroner, da timeforbruget løb løbsk. Problemet er identificeret og ventes ikke at give yderligere tab.

Men er tålmodigheden begrænset i Sverige, er der ifølge Claus Almer større sandsynlighed for, at den norske virksomhed sælges fra.

- 2004 ser ud til at være endnu et år, der næsten går i nul, og udsigterne for en væsentlig forbedring i 2005 er tågede, ræsonnerer analytikeren.

Strategi får ros

Trods de nordiske indtjeningsbump har administrerende direktør Leif Vestergaard efterladt et positivt indtryk hos investeringsbanken af EDB Gruppens strategi.

De forventer, at han vil implementere et effektvit kontrolsystem, så EDB Gruppen kan undgå tabsgivende projekter i fremtiden.

- Den største risiko ved at investere i EDB Gruppen er, at tabene i Sverige, Norge og ved større uprofitable Axapta-projekter fortsat ikke bliver adresseret, understreger Claus Almer.

Alligevel forventer han, at EDB Gruppen kan løfte sit driftsoverskud (EBITA) med 83 procent i 2005 sammenlignet med 2004.

Xellent kan løfte kursen

EG Utility, som er EDB Gruppens satsning på forsyningsvirksomheder er muligvis koncernens mest succesfulde område, men virksomheden har endnu ikke vist, at det kan få det fulde udbytte af divisionen.

- Vi forventer, at EDB Gruppen vil annoncere nogle Xellent-aftaler i 2005, men den store test bliver i 2006, når partnerkanalen er på plads, skriver ABG Sundal Collier.

Investeringsbanken tvivler også på, at hovedaktionæren IBM endnu har leveret den lovede støtte til en markedsføring af produktet i USA, da der endnu ikke har været offentliggjort aftaler fra den front.

Rum til forbedring

Konklusionen på investeringsbankens analyse er, at EDB Gruppen rummer flere muligheder for forbedringer, som vil løfte den allerede høje indtjeningsvækst, der er i udsigt.

Samtidig anses EDB Gruppen for undervurderet med omkring 40 procent i sammenligning med Tietoenator og WM-data, som er de mest sammenlignelige nordiske it-virksomheder, der er børsnoteret.

Banken forudser en stigning i EDB Gruppens aktie til kurs 175 inden for seks måneder sammenlignet med niveauet torsdag på kurs 144.

IBM ejer 56 procent af EDB Gruppen, og det kan yderligere bidrage til spekulationer om virksomheden.

- Hvis IBM vælger at øge eller sælge, kan det udløse et kæmpe potentiale og løfte værdien af EDB Gruppen med næsten 100 procent, vurderer Claus Almer.

Han regner dog ikke med, at IBM gør noget foreløbigt, da selskabet er optaget af at få integreret sit opkøb af Mærsk Data i forretningen.




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Bliv AD-specialist hos PET

PensionDanmark

Business Tester

SporingsGruppen ApS

App-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere