It-aktier går vanskeligt 2005 i møde

Der er lagt i kakkelovnen til et mere normalt år efter et par rigtigt gode år for it-aktierne, da forbrugerne nok vil bremse deres vilde opkøb af it-produkter og spille bolden over til virksomhederne. Rådet fra eksperterne er softwareaktier, ikke hardware.

Det er ved at være sidste udkald, hvis man ønsker del i den seneste tids glade optur blandt it-aktierne internationalt, for 2005 byder på langt mere moderate markedsudsigter.

- Som udgangspunkt forventer jeg, at 2005 ikke bliver lige så godt et år som 2004 ? ikke engang tilnærmelsesvis, siger it-porteføljemanager Klaus Ingemann fra Bankinvest.

Han forudser faldende vækstrater på salget af it-udstyr, og hvor 2003 og 2004 har været rigtig gode år trukket op af ivrige forbrugere, så bliver 2005 et mere normalt år. Han regner også med at den globale økonomiske vækst vil dæmpes.

- Bull-markedet i aktier, som har varet siden foråret 2003, er sandsynligvis tæt på toppen for denne gang, da højere inflation og svagere indtjenings- og likviditetsvækst lurer forude, vurderer Nordeas aktiestrateg, Frank Hvid Petersen i et notat.

Stakket frist for it-aktier

Nordea mener, at aktier i it-sektoren er markant overvurderet, og at det kun er et spørgsmål om tid, inden banken anbefaler, at man skærer ned på andelen af it-aktier i sin beholdning.

- Der er stadig tvivl om vækstudsigterne på grund af svagere ordreindgang og lageropbygning. Det gælder især for halvleder-industrien, og også hardware, mens software synes ok, skriver Nordea.

Ifølge Klaus Ingemann er især it-virksomhederne i USA, som huser broderparten af de internationale it-aktier, tilgodeset af den lave dollarkurs, der forbedrer selskabernes konkurrenceevne og løfter værdien af indtjening, som skabes i oversøiske markeder.

- Ud over dollaren er olien en joker for aktierne. Kommer der en ny prisstigning på olie kan det sende chokbølger til den internationale økonomi, siger Klaus Ingemann.

Software klarer sig bedst

Han vil i 2005 kigge mere efter it-selskaber, der leverer it-udstyr til virksomheder, da han forventer et fald i salget af udstyr til forbrugerne.

Og han vil især søge mod softwarevirksomheder, der ikke er præget af den sammen konkurrence, som udspilles på hardwaremarkedet, hvor der især er et voldsomt prispres på servere.

- Når det er sagt, er der stadig en masse spændende forbrugerrelaterede it-aktier, siger porteføljemanageren.

Her tænker han især på spilselskaber som Electronic Arts og Ubisoft, som godt nok står over for et hul i deres vækstcyklus, men det gør dem også interessante netop nu.

- Hullet opstår, fordi forbrugerne afventer en ny spillekonsol, og det presser aktiekursen, men på langt sigt er aktien interessant, og derfor vil jeg udnytte dykket, siger Klaus Ingemann.

Herudover tror han, at selskaber der sælger ERP-software bør foretrækkes i det kommende år, og her nævner han SAP og Microsoft som gode bud.

Teleaktier billige

Endelig mener Klaus Ingemann, at teleaktier er billige og udsigten til, at selskaberne vil skabe stor likviditet, indfri gæld og udbetale større udbytter til aktionærerne vil løfte kursen på aktierne.

Mobiltelefonselskaberne er han knap så begejstret for, da væksten i det kommende år vil dale, da salget nok mest vil blive præget af udskiftning snarere end tilgang af nye brugere.

Skal man vælge, så skal det være i Fjernøsten, og her nævnes Samsung som den mest interessante.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere