Da Microsoft lancerede sin første Xbox-konsol tilbage i 2001 var spørgsmålene mange og forvirringen stor. Den amerikanske gigant havde ikke ligefrem haft stor succes med deres hardware-satsninger, og særligt på det tidspunkt var giganten kendt for ofte at give op midtvejs, for i stedet at satse kræfterne på deres populære styresystem.
På trods af at den amerikanske gigant med tiden har formået at tage konkurrencen op med både Sony og Nintendo, synes spørgsmålene stadig at forfølge Microsoft og deres spilsatsning. Godt nok handler det ikke længere om hvorvidt de har tænkt sig at blive på markedet, men snarere hvad deres store plan for det hele egentligt er.
Planen er på sin vis blevet tydeligere med den enorme succes som firmaet de sidste år har opnået med deres ”Netflix for spil” der har fået navnet ”Xbox Game Pass”. Alligevel er det dog Windows-gigantens anmodning om at købe verdens største spiludgiver, Activision, til en svimlende pris på $68.7 milliarder, der måske nu for alvor har røbet gigantens langsigtede planer.
Vi har her tre bud på hvorfor opkøbet potentielt finder sted og hvad der kan komme til at betyde.
1. Call of Duty
Uanset hvordan man vender og drejer det, kommer man ikke uden om at Call of Duty-serien til stadighed er en af de mest populære spilserier, der årligt sælger i omegnen af 20 millioner eksemplarer på både PC, Xbox og PlayStation.
Microsoft har allerede givet til kende at de ikke agter at gøre serien eksklusiv til deres egen platform hvis opkøbet af Activision skulle falde på plads, og det er der god grund til at tro på, da salget af PlayStation-version med al sandsynlighed ville være for dyrt at skære fra. Men kunne ekstra udvidelser og bonusser måske ende med at udkomme tidligere til Xbox og PC end til PlayStation? Den slags er indtil videre blevet forhandlet med særlige aftaler af både Sony og Microsoft, men skulle sidstnævnte komme til at eje serien, ville det amerikanske firma formodentligt også stå med retten til selv at bestemme fremover.
Og så er der det store es, for skal man følge Microsofts brug af Xbox Game Pass indtil videre, er alle deres egne stortitler udkommet på lanceringsdagen på servicen. Skulle det også komme til at gælde Call of Duty-serien, ville det betyde at man for 99kr i måneden ville kunne købe sig adgang til en af de bedst sælgende spilserier på markedet, hvilket ville være en virkelig stærk måde at overbevise potentielt nye kunder om at give servicen en chance.
2. Konkurrence til Apple og Google
Et nyt rygte fortæller at Microsoft planlægger at lancere deres egen mobile platform, hvis købet af Activision skulle falde på plads. Navnet skulle blive noget i retning af ”Xbox Mobile Platform” og ideen er at spil fra King (Candy Crush) og mobile versioner Call of Duty og Diablo samt meget mere, vil skulle blive distribueret (måske eksklusivt) gennem platformen.
Det ville med det samme give Microsoft nogle sværvægter-titler, hvilket der skal til hvis firmaet ønsker at tage kampen op med Google og Apple, der normalvis har siddet meget tungt på de digital spilbutikker på mobile platforme.
3. Diablo IV og andre Blizzard-titler på Game Pass
Hvis der er et punkt hvor mange stadig mener at Sony har en fordel i forhold til Microsoft, er det i form af de eksklusive udgivelser som udelukkende udkommer til PlayStation-konsollerne, og som oftest er udviklet af Sonys egne udviklingshuse. Den historie kunne Microsoft delvist omskrive med eksklusiv udgivelsesret til Blizzards kommende actionrollespil, der har været lang tid undervejs og er ventet som få andre titler på markedet.
Hvor Call of Duty er en årlig udgivelse som de fleste ved hvad de kan forvente sig af, er det kommende Diablo IV efterfølgeren til en af de mest populære serier på markedet, og et spil som millioner af fans har ventet på siden udgivelsen af det forrige kapitel tilbage i 2012. Hvis Microsoft ikke kun formår at gøre Diablo V PC og Xbox-eksklusivt, men samtidigt vælger at udgive det på Game Pass til den samme månedlige abonnements-pris som man får alle servicens andre spil for, vil salgsargumentet være stærkere end nogensinde før.
Og hvad med World of Warcraft som en del af PC-varianten af servicen (med det originale navn PC Game Pass)? Det er alt sammen blot spekulationer på nuværende tidspunkt, men det er svært at komme uden om at mulighederne er mange, hvis Microsofts store opkøb bliver virkelighed.